

הסנקציות שהוטלו באיחוד האירופי על רוסיה
על רקע ההתפתחויות באוקראינה ב-2014, ושוב פעם ב-2022, הטילה מועצת האיחוד האירופי בשם האיחוד מגוון סנקציות סקטוריאליות ואישיות על רוסיה ועל הבדלנים האוקראינים: החלטות על אימוץ, חידוש, או הפסקה של סנקציות של האיחוד מתקבלות במועצת האיחוד האירופי (“מועצת השרים”, “המועצה”). המועצה היא המוסד המייצג את הממשלות של המדינות החברות באיחוד. משעה שמושגת הסכמה פוליטית בין המדינות החברות, מכינה הנציבות האירופית, ובפרט הנציג העליון של האיחוד לענייני חוץ ומדיניות ביטחון (הנציג העליון הוא אחד מסגני הנשיא של הנציבות האירופית), את הצעות החקיקה הנחוצות ומגישה אותן להצבעה במועצה. ההצבעה על סנקציות (אימוץ, חידוש, הפסקה) מתקבלות במועצה בפה אחד. הסנקציות שאישרה המועצה ב-2014 וב-2022 כנגד רוסיה והאזורים הבדלנים הן סקטוריאליות ואישיות. הסנקציות הן מחייבות מבחינה משפטית עבור כל הגופים המשפטיים בכל מדינות האיחוד האירופי. הסנקציות של האיחוד האירופי אינן חלות על חברות שאינן באיחוד האירופי או על אישים שאינם באיחוד האירופי שעושים עסקים מחוץ לאיחוד האירופי בלבד. עם זאת, הנציבות האירופית קובעת כי, למשל, אם ישות שאינה באיחוד האירופי “מייבאת מוצרים דרך האיחוד או מבצעת תשלומים באיחוד, אזי עליה לציית לסנקציות של האיחוד האירופי כאשר היא פועלת בשוק הפנימי של האיחוד האירופי”.
הסנקציות של האיחוד כלפי רוסיה בהקשר של אוקראינה החלו במרץ 2014, לאחר שסיפחה רוסיה את קרים: בתחילה כוונו הסנקציות כלפי האליטה הרוסית, הבדלנים האוקראינים, והארגונים המשויכים אליהם. הסנקציות כללו הקפאת נכסים ואיסורים על מתן ויזות. ביוני 2014 הגביל האיחוד את המסחר עם קרים וביולי 2014, לאחר תקרית יירוט מטוס MH17, הופעלו כנגד רוסיה סנקציות סקטוריאליות בתחומים של מסחר בנשק, אנרגיה, ושיתוף פעולה כלכלי. בספטמבר 2014 חוזקו הסנקציות. במרוצת הזמן חודשו הסנקציות באופן תקופתי.
מספטמבר 2014 ועד לפברואר 2022 לא הטיל האיחוד סנקציות חדשות כנגד רוסיה בהקשר של אוקראינה, אך כן הוטלו סנקציות רוחביות שנוגעות בין היתר גם לארגונים ואישים רוסים: בשנים אלו הטיל האיחוד סנקציות על כל הנוגעים לייצור ושימוש בנשק כימי בעקבות הרעלתם בלונדון של הסוכן הרוסי הכפול סרגיי סקריפל וביתו (2018), סנקציות בשל מתקפות סייבר (2019), וכן סנקציות בשל הרעלת פעיל האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני (2020). כמו כן, בשנים 2012-2022 הטילה גם ארה”ב סנקציות.
גל הסנקציות החדש של האיחוד כלפי רוסיה בהקשר של אוקראינה החל בפברואר 2022, על רקע ההכרה של רוסיה בעצמאותם של הבדלנים האוקראינים והפלישה הרוסית לאוקראינה: כתגובה להכרה של הממשלה הרוסית ברפובליקות העממיות של דונצק ושל לוגנסק כמדינות עצמאיות ב-21 בפברואר 2022, וכתגובה לפלישה של צבא רוסיה לאוקראינה יומיים לאחר מכן, הסכימה המועצה על סנקציות נוספות. החבילות הוטלו בהגדרה, בין ה-23 בפברואר 2022 ועד ל-6 באוקטובר 2022 (נכון לכתיבת שורות אלו).
















לקבלת מידע נוסף
כמו כן, לאיחוד האירופי ישנם מספר אתרים שבהם ניתן לצפות בסנקציות בצורה עדכנית ומרוכזת:
עמוד מרכז על הסנקציות בעמוד מרכז של המועצה האירופית.
אתר אודות הסנקציות מטעם הנציבות האירופית.
עמוד שאלות ותשובות של הנציבות האירופית אודות הסנקציות ומגבלות פיקוח על הייצוא
תאריך עדכון אחרון: 6.10.2022