אודותינו


  • הנספחות הכלכלית

  • משרד הכלכלה

  • ה-OECD

נספחות משרד הכלכלה ל-OECD

הנספחות פועלת כזרוע הארוכה של משרד הכלכלה והתעשייה בארגון כחלק ממערך הנספחים המסחריים של מינהל סחר חוץ ברחבי העולם. בנוסף, הנספחות היא חלק מהמשלחת הקבועה של ישראל ל-OECD בפריז, המורכבת גם מנציגות של משרד החוץ ומשרד האוצר. בראש המשלחת עומד השגריר כרמל שאמה הכהן.
תפקיד הנספחות הוא לחזק את פעילות יחידות המשרד בארגון, תוך שימת דגש על יצירת תשומות קוהרנטיות וקידום עמדות החשובות ליחידות המקצועיות. כמו-כן אמונה הנספחות על זיקוק מסרים מקצועיים משמעותיים מדיונים בהם אין נציג מהארץ, והיא פועלת ליצירת מוקד ידע מקצועי בנושאים בהם פועל משרד הכלכלה והתעשייה בקרב המשלחת של ישראל לארגון.

מבין תפקידי הנספחות:

  • דיווח מדיוני ועדות וקבוצות עבודה
  • איתור חומרי רקע ופרויקטים מעניינים בנושאים שבטיפולו של משרד הכלכלה
  • קישור בין יחידות שונות ופרויקט רוחב של הארגון
  • קידום העמדות הישראליות מול המזכירות וכן בערוצים הבילטרליים
  • זיהוי פרויקטים שישראל יכולה להשתלב בהם
  • למידת עמיתים ממשלחות מקבילות בנושאים חשובים למשרד
  • דיווחי מגופי הניהול של הארגון בתחומי האחריות של הכלכלה

האנשים מאחורי התפקידים: 

מר יוסי אקרמן, ציר כלכלי ראש המשלחת הכלכלית  של ישראל ל-OECD
מר יוסי אקרמן, החל את עבודתו במשרד הכלכלה והתעשייה בשנת 1997. הוא שירת כסגן הנציג הקבוע לארגון הסחר העולמי (WTO) וראש המשלחת הכלכלית לשוויץ, ראש המשלחת הכלכלית לשבדיה, פינלנד ונורבגיה. בעל תואר ראשון במדע המדינה ויחסים בינלאומיים מהאוניברסיטה העברית ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת Harriet Watt   בסקוטלנד. בעבר שימש במינהל סחר חוץ בתפקידים שונים: סגן מנהל דסק אסיה, מנהל תחום מדיניות יבוא, מנהל תחום ארגונים בינ”ל ועד לאחרונה מנהל תחום OECD. בנוסף, היה חבר בוועדת ההיגוי להצטרפות ישראל ל-OECD והקים בשנת 2016 את היחידה להתנהגות עסקית נאותה. נשוי + 2, ממודיעין.

 

 

 

 

סופיה בורסי

סופיה בורסי, אחראית על תחום השקעות, התנהגות עסקית נאותה וקיימות
סופיה הצטרפה למשלחת הכלכלית ל-OECD בנובמבר 2021. במקור מבודפשט הונגריה, היא למדה פוליטיקה, כלכלה וצרפתית באוניברסיטת דרהאם בבריטניה ובסיינס-פו אקס אן פרובנס בצרפת. את התואר השני היא למדה באוניברסיטת מרכז אירופה באוסטריה, בו היא התמקצעה בתחום מדעי המדינה. את הכישורים שרכשה בלימודים היא זכתה ליישם במסגרת תכנית Bluebook, תכנית ההתמחות היוקרתית של האיחוד האירופי, בה שימשה כדווחת פוליטית לנציבות האירופית.

במשלחת, אחראית סופיה על תחום ההשקעות וכפועל יוצא מכך גם על התנהגות עסקית נאותה (RBC). מלבד תחומים אלו, היא עוקבת גם אחר פעילות ה-OECD בנושאים סביבתיים, כגון צמצום פליטות פחמן מזהמות ומעבר לכלכלה מעגלית. בזמנה הפנוי, מנהלת סופיה פלטפורמה בשם Lazy Women, בה היא גם כותבת. כמו כן, היא נהנת מאפייה, קריאת ספרים והופעות חיות.

 

 

 

פאולו קמארוטה, אחראי על תחום הסחר, מדיניות תעשייתית ועסקים קטנים ובינוניים
פאולו הצטרף למשלחת הכלכלית ל-OECD במאי 2021. במקור מאיטליה, הוא למד תואר ראשון ביחסים בינלאומיים באוניברסיטת בולוניה, במסגרתם יצא לחילופי סטודנטים בסיינס-פו ליל בצרפת, שם המשיך לתואר שני המתמקד ביחסים בין מדינות אירופה. פאולו עבד בתכנית הבין-אזורית של הנציבות האירופית (Interreg) העוסקת בקידום שיתופי פעולה אזוריים ובין אזוריים. בנוסף, הוא התמחה במחלקת אכיפה בבנק ההשקעות האירופי.

תחומי האחריות העיקריים של פאולו במשלחת הינם סחר, תעשייה, חדשנות ויזמות. בזמנו הפנוי פאולו נהנה מטיולים וספורט ומשמש כשופט במשחקי כדורסל. כמו כן, הוא מעביר קורס כמרצה אורח בסיינס-פו ליל בנושא בנייה ומימון של פרוייקטים אירופאים.

 

 

 

יסמין אזהרי, אחראית על תחום הדיגיטל, הגנת הצרכן , עבודה ומדע וטכנולוגיה

יסמין הצטרפה למשלחת הכלכלית ל-OECD בדצמבר 2021. לאחר שסיימה תואר ראשון ביחסים בינלאומיים ותקשורת באוניברסיטה העברית בירושלים, במסגרתם יצאה לחילופי סטודנטים בסיינס-פו פריז, היא החליטה להעמיק בתחום הכלכלה הפוליטית הבינלאומית. לכן, את התואר השני היא למדה גם כן במחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית, בו התמקדה בכלכלה פוליטית ומוסדות בינלאומיים. במקביל ללימודי התואר השני עבדה יסמין כסטודנטית במחלקת מחקר וכלכלה במינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה, תפקיד בו היא ביצעה מחקרים וניתוחים בתחומי הסחר והמדיניות.

תחומי האחריות העיקריים של יסמין במשלחת הם כלכלה דיגיטלית, עבודה והגנת הצרכן. במהלך לימודיה הדריכה יסמין את קבוצת מודל האו”ם של האוניברסיטה העברית וצברה ניסיון בלימוד אנגלית וכתיבה ותרגום של תכנים. תחביביה כוללים צפייה במחזות זמר, אירוויזיון, לימוד שפות ונגינה על פסנתר.

 

 

 

משרד הכלכלה
משרד הכלכלה והתעשייה הוא אחד המשרדים הכלכליים המרכזיים והמובילים בממשלת ישראל, שבו מרוכזים כלים רבים לעידוד הצמיחה הכלכלית של ישראל, פיתוח ההון האנושי וקידום הסחר הבינלאומי. המשרד מתמקד במיצוי פוטנציאל ההון האנושי והשבחתו, אכיפת הציות לחקיקה ובייזום חקיקה חדשה בתחומיי התעסוקה, הצרכנות, הסחר הבינלאומי, ההגבלים העסקיים, הבטיחות, החינוך, המחקר, הפיתוח, החדשנות, יוקר המחייה ועוד.
תפקידי המשרד השתנו במהלך השנים ובהתאם לכך השתנה כאמור גם שמו. עבודת המשרד מתמקדת ביצירת מקומות עבודה תוך מתן קדימות לאזורי עדיפות לאומית ולאוכלוסיות מיוחדות כגון: חרדים, מיעוטים, הורים יחידים ומוגבלים. כמו כן, עוסק המשרד בהגדלת היצוא כמוביל צמיחה במשק, בהרחבת היקף ההשקעות בתעשייה, במחקר ופיתוח תעשייתי, בפיתוח כלי מימון וסיוע לתעשייה, לעסקים ולמשקיעים, בהגברת המודעות הצרכנית ובשמירה על כללי סחר הוגנים, בפיתוח הון אנושי ומערכת חינוך והכשרה טכנולוגית, ביישום מעונות יום ומשפחתונים, בהגברת האכיפה בתחום חוקי ודיני עבודה ובענייני בריאות ובטיחות תעסוקתית, לרבות מתקני ספורט.
למשרד הכלכלה והתעשייה יחידות סמך רבות הכוללות, בין השאר, את הרשות הלאומית להסמכת מעבדות, הרשות להגנת הצרכן ולסחר ההוגן, המעבדה הלאומית לפיזיקה, מכון היהלומים, מכון היצוא הישראלי והמוסד לבטיחות וגהות.
לאתר משרד הכלכלה והתעשייה לחצו כאן
מינהל סחר חוץ
מינהל סחר החוץ במשרד הכלכלה אמון על גיבוש ויישום מדיניות סחר החוץ של מדינת ישראל, במטרה להגביר את כושר התחרות של התעשייה הישראלית בשווקים הבין–לאומיים.
תחומי הפעילות העיקריים כוללים פעולות לקידום הסחר והיצוא, ייזום ותחזוקת הסכמי סחר לשיפור תנאי הסחר של ישראל, עידוד ומשיכת השקעות זרות ויצירת שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות זרות.
יחד עם הפעילות בישראל, המינהל מפעיל מערך של נספחי כלכלה, אשר מהווים את הזרוע הביצועית של המשרד בשוקי חו”ל.
בנוסף עוסק המינהל בשיפוי הוצאות המכס החלות על יצואנים המייצאים את מרכולתם לאיחוד האירופי במידה וישנן כאלו.

המינהל מורכב מארבעה אגפים:

  • מדיניות והסכמי סחר
    האגף למדיניות והסכמי סחר אחראי על קידום ותחזוקה של הסכמים בינלאומיים. באגף ארבע מחלקות:
    המחלקה להסכמים בילטרליים (דו-לאומיים)
    מחלקת WTO  (ארגון הסחר העולמי)
    מחלקת OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי)
    המחלקה להקשרי סחר וסחר בענפי שירותים
  • האגף לקידום היצוא
    האגף אחראי על קידום היצוא ותפעול הנציגויות בחו”ל. לשם כך הוא מחולק לדסקים אזוריים המתפעלים רשת נספחים מקצועיים מסחריים ברחבי העולם. הדסקים הגאוגרפיים כוללים את האזורים הבאים: אירופה (1 ו-2), אמריקה הלטינית, צפון אמריקה, אסיה פאסיפיק, הודו סין, אפריקה ומזה”ת.
  • האגף לאיכות השירות וניהול ידע
    האגף פועל לקידום שימור הידע בארגון. כמו כן, המחלקה אחראית על שיפור איכות השירות.
  • כלי סיוע לתעשייה
    מערך כלי סיוע לתעשייה פועל על מנת לסייע לחברות הישראליות בשוק הפרויקטים הבין- לאומי ומפעיל מספר כלי סיוע להשגת מטרה זו.

לצד המחלקות הגאוגרפיות פועלות גם מחלקת אירוח, קשרי חוץ, פרסום והסברה, וכן המחלקה לתקציבי סחר חוץ ורישום היצוא.

המחלקות הגיאוגרפיות מפעילות מערך של 41 נספחים מסחריים בפריסה עולמית, אשר תפקידם לסייע לתעשייה הישראלית בשווקי חו”ל במגוון דרכים כגון: ייזום פעילויות, ארגון משלחות, תערוכות ועריכת סמינרים מקצועיים, פתיחת דלתות בחברות וגופי ממשל בשווקי היעד, וכן סיוע בנושאי רגולציה ונושאים אחרים.
לבלוג של מינהל סחר חוץ לחצו כאן
הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) הינו ארגון בין לאומי של המדינות המפותחות המשותף המקבלות את עקרונות הדמוקרטיה הליברלית והשוק החופשי. הארגון מונה כיום 38 מדינות חברות ומדינות נוספות:  קולומביה, קוסטה-ריקה וליטא נמצאות בתהליך הצטרפות. בנוסף, לארגון חזית אסטרטגית עם כלכלות מתפתחות כמו ברזיל, סין, אינדונזיה, הודו ודרום-אפריקה המשתתפות בחלק מפעילות ה-OECD וכן תוכניות אזוריות לדרום מזרח אסיה ודרום אמריקה. הארגון מהווה פורום בינלאומי ייחודי, שבמסגרתו המדינות החברות בו מפתחות מדיניות כלכלית וחברתית משותפת. יעדי ה-OECD כוללים תמיכה בצמיחה כלכלית וסביבתית, עידוד התעסוקה והעלאת רמת החיים כמו גם סיוע להתפתחות כלכלית גלובאלית.

ה-OECD נוסד ב-1948 כחלק מתכנית מארשל האמריקאית לשיקום אירופה ההרוסה לאחר מלחמת העולם השנייה. בראש הארגון עומד המזכ”ל, אָנְחֶל גוּרְיֶה, ולו ארבע סגנים אשר מחלקים ביניהם את תחומי המדיניות השונים בפעילות הארגון. הארגון בנוי בדומה למבנה הממשלה כאשר הוא מחולק לאגפים ובראש כל אגף עומד ראש אגף וסגנו. האגפים הם:

  • CFE: המרכז ליזמות, עסקים קטנים ופיתוח מקומי
  • CTP: המרכז למדיניות מיסוי ואדמניסטרציה
  • DAF: האגף לנושאים פיננסיים ועסקיים
  • ECO: המחלקה הכלכלית
  • EDU: האגף לחינוך וכישורים
  • ELS: האגף לתעסוקה ורווחה
  • ENV: האגף לנושאי איכות הסביבה
  • GOV: האגף לנושאי משילות ופיתוח מקומי
  • STD: האגף לסטטיסטיקה
  • STI: האגף למדע, טכנולוגיה וחדשנות
  • TAD: האגף למסחר וחקלאות
  • DEV: מרכז הפיתוח

בנוסף לאגפים אלו, ל-OECD ארגונים בינלאומיים המסונפים לארגון אך עצמאיים ביכולת שלהם בקבלת מדינות:

  • IEA: סוכנות האנרגיה הבין לאומית
  • ITF: פורום התחבורה הבין לאומי
  • NEA: הסוכנות לאנרגיה אטומית.

ה-OECD עובד בשיתוף פעולה עם ארגונים נוספים כגון האו”ם, הבנק העולמי וקרן המטבע ופועל כמעין כ”זרוע המחקרית” של ארגון ה-G20. הארגון הופך לכוח משמעותי ביותר בשנים האחרונות בזכות המעבר מגוף חשיבה לגוף ביצוע על-ידי פרויקטים בין לאומיים (תכנית מס עולמית בשיתוף הבנק העולמי), המאבק באי-השוויון וצמיחה ירוקה.

מטה הארגון נמצא בפריז והשפות הרשמיות של הארגון הן אנגלית וצרפתית.

שאטו לה מואט שבו יושב ארגון ה-OECD בפריז
שאטו לה מואט שבו יושב ארגון ה-OECD בפריז

 

ישראל חברה בארגון החל מספטמבר 2010 כאשר תהליך ההצטרפות ערך כחמש שנים שבהם ישראל עברה בדיקה רגולטורית מעמיקה על התאמתה לעקרונות ה-OECD ועמידה בהחלטות המחייבות של הארגון במגוון רחב של נושאי עומק. המשלחת הישראלית מורכבת מנציגי משרד האוצר, הכלכלה והחוץ. בראש המשלחת עומד שגריר ישראל ל-OECD וכיום השגריר הוא כרמל שאמה-הכהן.