תחרותיות בסקטור הגז

IEA, סוכנות האנרגיה הבינלאומית, סובר כי לשינויים בתחרותיות בתחום האנרגיה אכן יכולות להיות השפעות מרחיקות לכת על השקעה, ייצור, תעשייה וסחר. ברוב המדינות, טוען הדוח, אנרגיה משחקת תפקיד קטן יחסית בכל הנוגע לתחרותיות.

הפערים העולים בין מחירי החשמל והגז הטבעי ברחבי העולם כמו גם התקופה הארוכה של מחירי נפט גבוהים ממשיכים לעורר את דיון הציבורי בתחום האנרגיה. מהפכת הגז של חברת של (Shell) הורידה משמעותית את מחירי הגז בארה”ב ובכך המריצה את התחרותיות הכלכלית והתעשייתית במדינה, דחיפה אשר מעוררת תקוה בנוגע להתאוששותו של סקטור הייצור בארה”ב. שינוי זה מגיע במקביל למחירי האנרגיה העולים באירופה ויפן וגורם לפוליטיקאים רבים לקרוא לנקיטת פעולה  למניעת הפגיעה בסקטור התעשייתי במדינתם. השאלה הנשאלת היא האם התקוות של ארה”ב או החששות של אירופה מוצדקות? הממצאים של הניתוח השנתי של ה-  IEA , סוכנות האנרגיה הבינלאומית (ארגון עצמאי אשר הוקם מסגרת עבודתו של ארגון ה- OECD), אשר התפרסמו לאחרונה בגיליון 2013 של World Energy Outlook , סוברים כי לשינויים בתחרותיות בתחום האנרגיה אכן יכולות להיות השפעות מרחיקות לכת על השקעה, ייצור, תעשייה וסחר. ברוב המדינות, טוען הדוח, אנרגיה משחקת תפקיד קטן יחסית בכל הנוגע לתחרותיות. יחד עם זאת, מחיר האנרגיה יכול להיות קריטי לתעשיות עתירות אנרגיה, כגון כימיקלים, זיקוק נפט, ברזל, פלדה, נייר , מלט, זכוכית ואלומיניום.

הנושא הפך רלוונטי מאוד עבור מקבלי ההחלטות בישראל, לאור גילוי מאגר הגז ליד חיפה לפני כשנתיים. בעקבות גילוי הגז הוקמה בישראל ועדת צמח, ועדה בין משרדית בראשות מנכ”ל משרד האנרגיה והמים, לבחינת משק הגז הטבעי ולגיבוש המלצות למדיניות הממשלה באשר לפיתוחו העתידי של סקטור זה.

משרד הכלכלה רואה בגילוי הגז “הזדמנות ייחודית לפיתוח מנוע צמיחה חדש לתעשייה הטכנולוגיה” כפי שהטיב להגדיר זאת המדען הראשי, אבי חסון, בכנס הראשון בנושא “הזדמנויות לתעשייה הישראלית בתחום הגז והנפט” של לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה, אשר התקיים באוקטובר אשתקד. בלשכת המדען הראשי מעריכים כי בישראל פעילות כיום למעלה מ- 50 חברות המקיימות הליך מחקר ופיתוח עבור פיתוח טכנולוגיות ויישומים לתעשיית הגז והנפט וכי בשנים הקרובות יותר ויותר חברות ישראליות ישתלבו בתחום.

הגרף הבא מציג את חלקן של הכלכלות הגדולות בשוק הייצוא העולמי למוצרים עתירי אנרגיה והשינויים בתחרותיות.

 Gas_large2

 ה-World Energy Outlook 2013 מאגד את הנתונים וההתפתחויות האחרונות ומפסק תחזיות לטרנדים בתחום האנרגיה עד שנת 2035, על פי דלקים, סקטורים ואזורים. הדוח מספק כמו כן ניתוח מעמיק על תחום הנפט, כולל מקורות, ייצור, ביקוש, זיקוק וסחר בינלאומי. הפעם חלק מהפרסום מוקדש גם לניתוח סקטור האנרגיה בברזיל. ראו את דף העובדות המרוכז של הטרנדים העתידיים של שוק האנרגיה והממצאים העיקריים על סקטור האנרגיה בברזיל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.