מתיאס קורמן ונגוזי אוקונג'ו-איוולה

שרי מדינות ה-OECD מול אתגרי המערכת הבינלאומית

משלחת משרד הכלכלה והתעשייה ל-OECD פועלת להשפיע על סדר היום ותוצרי הארגון, כפי שמתבטא בתוצרי כנס השרים שהתקיים בשבוע שעבר.

בשבוע שעבר התקיימה ב-OECD ישיבת מועצת השרים השנתית של הארגון. את הכנס הובילו השנה בריטניה, ניו זילנד וקוסטה-ריקה ונושאו היה  “Securing a Resilient Future: Shared Values and Global Partnerships.” את הפגישה פקדו מעל 800 נציגים ומתוכם 50 שרים, כולל שר האוצר, בצלאל סמוטריץ’, ושר האנרגיה, ישראל כ”ץ. במסגרת הכנס אושרו, הושקו ועודכנו יוזמות וכלים משפטיים שונים ומגוונים שהתמקדו בחיזוק יציבות הכלכלה העולמית, חדשנות טכנולוגית לקידום הפחתת פליטות פחמן וקידום שיתוף פעולה בין-לאומי.

מהי ישיבת מועצת השרים השנתית?

ארגון ה-OECD מנוהל ע”י 38 המדינות החברות בו בשיטת הקונצנזוס השלילית (כלומר החלטות מתקבלות אם אין שום התנגדות מצד חברות הארגון). הארגון מנוהל דרך המועצה אשר נפגשת פעם בשנה בדרג שרים ושאר השנה בדרג של שגרירים. ישיבת מועצת השרים השנתית (MCM) הינה אירוע השיא של הארגון, אותה פוקדים בדרך כלל שרי כלכלה, אוצר, חוץ ומסחר ממדינות הארגון השונות, ובמסגרתה נקבע סדר היום שלו.

בהתאם לסדר יום זה, תחת המועצה, מתנהל הארגון באמצעות המזכירות שמפעילה את הוועדות השונות הפועלות בתחומים מגוונים המשפעים על הכלכלה לצורך בניית כלים והמלצות לקובעי מדיניות. בין הנושאים בהם עוסק הארגון: השקעות, סחר, מדיניות דיגיטלית, תעסוקה, מדע וטכנולוגיה, עסקים קטנים ובינוניים, איכות הסביבה ועוד. בדומה למועצה, החלטות של וועדות מתקבלות בשיטת הקונצנזוס השלילית. נציגי המדינות השונות עובדים בצמוד למומחים ומזכירות הארגון, המבצעים מחקר וניתוח של מידע ושיטות עבודה שיסייעו למדינות להשתפר ולעצב מדיניות באופן מושכל.

שרי מדינות ה-OECD בתמונה קבוצתית
שרים וראשי משלחות לישיבת מועצת השרים 2023. מקור: OECD

הישגים בולטים מהשנה

מוטיב בולט בהישגי הכנס השנה היה הרחבת פעילות הארגון לאזורים ומדינות נוספות. ראשית, הכנס היווה צעד נוסף בתהליך ההצטרפות של ברזיל, בולגריה, קרואטיה, פרו ורומניה כחברות מן המניין בארגון. כמו כן, הושקו תכניות לקידום הפעילות מול מדינות האזור האינדו-פסיפי ומדינות אפריקה, כמו גם תכנית לשיקום אוקראינה.

מלבד היוזמות האזוריות, אושרו ועודכנו במסגרת הכנס 12 כלים משפטיים, ביניהם העקרונות לממשול תאגידי (Guidelines on Multinational Enterprises) וההנחיות להתנהלות עסקית נאותה של חברות רב לאומיות (Guidelines on Multinational Enterprises on Responsible Business Conduct), שאת כתיבתן משלחתנו, יחד עם עמיתנו במטה מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, ליוו ולקחו חלק פעיל בניסוחן ויישומן.

תוצרי הכנס כללו גם הצהרות בתחומי המגדר והסחר. ההצהרה בתחום הסחר מציגה את פעילות ה-OECD בתחום שכוללת חיזוק ושיקום של שווקים לאחר משבר הקורונה ומשבר האנרגיה של התקופה האחרונה, ביסוס עמידותן של שרשראות אספקה בינלאומיות כמו גם קידום סחר בינלאומי ובין-סקטוריאלי תוך שמירה על הסביבה. משלחתנו שמחה לייצג את ישראל בפעילות זו של הארגון, ובפרט, במסגרת כהונתו של ראש משלחתנו, יוסי אקרמן, כיו”ר קבוצת העבודה של וועדת הסחר השנה.

בנוסף, טרם הכנס הושק פורום בינלאומי חדש לממשול טכנולוגיות (Global Forum on Tech Governance ) שמפגש העבודה הראשון שלו צפוי להתקיים בסוף השנה בתל אביב. משלחת משרד הכלכלה והתעשייה ל-OECD נרגשת לסייע לגופים הרלוונטיים בארץ בקידום האירוע.

אתר ישיבת מועצת השרים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.