מערכות מחקר לאומיות ניתנות היום לתחרות הולכת וגוברת של רעיונות, כשרונות ומימון. שיטות המימון הממשלתיות שונות היום מבעבר ובמדינות רבות הוא מועבר על בסיס פרויקטים ספציפייים ולא בהכרח על בסיס המוסד עצמו. פעמים רבות הוא מבוסס על תחרות בין פרויקטים ועל בסיס ההצלחה של המוסד לגייס חלק מהמימון שלישי.
מצב זה מעלה שאלות לגבי ההתאמה של כלי המימון הקיימים לאוירה המתפתחת. זהו ההקשר שבו נולד ה- REIs – יוזמות למצויינות במחקר (Research Excellence Initiatives). ה- REIs כולל אלמנטים של מימון מוסדי ופרויקטלי, הן מספקות מימון למחקר ולאמצעים הקשורים למחקר כגון, שיפור או הרחבה של תשתיות, גיוס חוקרים מצטיינים מחו”ל והדרכות מחקר. כלי זה נועד לעודד מצויינות במחקר על ידי אספקת מימון מהותי לטווח ארוך ליחידות מחקר מיועדות. הפופולריות שלו הולכת וגוברת וכיום יותר משני שליש ממדינות ה- OECD מיישמות מערכות מימון מסוג זה.
כעת מוציא ה- OECD דוח ( Promoting Research Excellence) , המאגד את נתונים והראיות על האופן בו ממשלות מממנות מחקר במוסדות השכלה גבוהה ומחקר דרך ה- REIs. המסקנות נבנו על בסיס התשובות לשלושה שאלונים שונים: שאלון לסוכנויות ממשלתיות האחריות לניהול המימון של ה- REIs למוסדות השכלה גבוהה ומחקר לאומי, ומטרתו להגדיר את המאפיינים, שמבדילים את ה- REIs מסוגים שונים של תמיכה כלכלית; שאלון שני, המכוון למרכזי המצויינות, אשר ממומן על ידי ה- REIs וניסה לבחון את המבנה הניהולי, תוכניות המימון, שיתוף הפעולה עם הסקטור הפרטי והציבורי וכיצד הם רואים את ההשפעות ארוכות הטווח על המחקר שלהם ושאלון שלישי, המיועד למוסדות אשר מארחים את מרכזי המצויינות ושואל על הארגוניים האדמיניסטרטיביים ועל היעדי המחקר והמימון שלהם. בנוסף, משלב הדוח שישה מקרי בוחן: דנמרק, גרמניה, יפן, נורבגיה, פורטוגל וסלובניה.
מהסקירה עולה, כי ה- REIs מספקים למרכזי המצויינות משאבים ארוכי טווח לביצוע מחקרים שאפתניים ומורכבים. זהו מרכיב חיוני בעיקר עבור שיתופי פעולה מחקריים ומחקרים בינתחומיים בעלי סיכונים גבוהים. כמו כן, ניידות (לאומית ובינלאומית) הינה הכרחית לגילויים מדעניים וצמיחה בפרודוקטיביות. ה- REIs מקלים על מרכזי המצויינות למשוך את מדענים בכירים וכשרון מחו”ל. ניידות זו יכולה לעודד חדשנות ויצירת ידע ברמה הבינלאומית.
מימון מצד שלישי הינו מרכיב חשוב לא פחות להצלחתם של REIs רבים. החשיפה שמקבלים המארחים של מרכזי המצויינות יכולה להוביל למעגל פרודוקטיבי: המארחים יכולים לשלב את מרכז המצויינות לתוך המבנה הארגוני שלהם ודרכם לגייס מימון נוסף להרחבת הפעילות המחקרית שלהם.
ב- 21 מדינות OECD (כולל רוסיה) קיימים כיום מוסדות RSEs , ולעיתים אף יותר ממוסד אחד. בישראל לא קיימם מוסד של REI , ועל כן ברובו הדוח אינו מתייחס לישראל. יחד עם זאת, הדוח עוסק גם בסקירה כללית יותר של מימון מחקר ציבורי. בעניין זה טוען הדוח כי דפוסי המימון הממשלתי שונים מאוד ממדינה ממדינה. ברוב המדינות מו”פ בהשכלה הגבוהה ממומן בעיקר על ידי הממשלה, וזאת לעומת ישראל וטורקיה בהן המימון הממשלתי הינו פחות מ- 50%.