עתיד הכשרה מקצועית בישראל – דוח משווה של ה-OECD

ב-20 באוקטובר נערך אירוע רב משתתפים, בו הושק הדוח של ה-OECD אודות מצב ההכשרה המקצועית בישראל. הכנס נועד לדון בחוזקות וחולשות מערך ההכשרה המקצועית בישראל במבט משווה ובו נכחו שר הכלכלה, נפתלי בנט ואנדראס שלייכר, ראש אגף החינוך ב-OECD

ב-20 באוקטובר נערך אירוע רב משתתפים, בו הושק הדוח של ה-OECD אודות מצב ההכשרה המקצועית בישראל. הכנס, ביוזמת האגף להכשרה מקצועית ופיתוח כוח אדם במשרד הכלכלה, בסיוע מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והנספחות המסחרית של משרד הכלכלה ל-OECD, נועד לדון בחוזקות וחולשות מערך ההכשרה המקצועית בישראל במבט משווה. הדוח הוכן כחלק מהפרוייקט Skills beyond School של הארגון. מדינות נוספות, שהשתתפו בפרוייקט: אוסטריה, דנמרק, גרמניה, קוריאה, הולנד, שוויץ, אנגליה, ארה”ב, רומניה, ספרד, שוודיה, צפון אירלנד, סקוטלנד, צרפת, הונגריה ודרום אפריקה.

פרט לשר הכלכלה והנהלת המשרד, באירוע שמשך אליו יותר מ-380 משתתפים, הציגו גם נשיא התאחדות התעשיינים, צבי אורן, ראש מינהל אירופה במשרד החינוך הגרמני, סוזן בורגר, יו”ר איגוד האלקטרוניקה והתוכנה, אלישע ינאי, נשיא התאחדות בעלי המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף ופרופ’ אנדריאס שלייכר (Andreas Schleicher) ראש מינהל החינוך וההכשרה של ה-OECD,  האב הרוחני של מבחני פיז”ה ו- PIAAC, מהמומחים המובילים בעולם בתחום מדידת חינוך רלוונטית ויצירת מדיניות לעידוד מיומנויות לשוק העבודה ובעל השפעה עצומה על מערכת החינוך העולמית.

לפני הדיון הממוקד בנושא ההכשרה המקצועית, שלייכר דיבר ארוכות על חשיבות בניית הכישורים המותאמים לשוק העבודה של המחר. את רוב הנאום הקדיש שלייכר למהפך, שחל בעולם התעסוקה ברחבי העולם בשנים האחרונות וההשלכות על מערכות החינוך. “המקצועות שדורשים היום כישורי שינון – נעלמים. השאלה אם אתה יודע לשנן משהו בבית הספר ולצפות שזה יציל אותך מתישהו בחייך כבר פחות חשובה. מי שמצליח בחיים הוא לא זה שזוכר מה לימדו אותו בבית הספר, אלא זה שמצליח למנף את זה הלאה. העולם משתנה. הכישורים שהיו חשובים בעבר כבר לא כל כך חשובים היום”.

שלייכר מנה את הכישורים הדרושים בעולם המודרני ובהם: היכולת לעבוד בצוות, יצירתיות, פתרון בעיות, קבלת החלטות חשיבה ביקורתית ולמידה עצמית במהלך החיים, גם אחרי הלימודים. בנאומו, התייחס לאתגרים העומדים בפני מערכות החינוך בתחום ההערכה והמדידה, לאור הכישורים החדשים הנדרשים מבוגרי מערכות החינוך.

פרופסור אנדריאס שלייכר
פרופסור אנדריאס שלייכר

על פי ממצאי הדו”ח, מערכת ההכשרה המקצועית בישראל נחשבת למגוונת ופועלת בנתוני שוק עבודה טובים יחסית עבור הבוגרים. יחד עם זאת, אחרי שנים של מדיניות, שהתעלמה מחשיבות מערך ההכשרה המקצועית, התעשייה היום נמצאת במחסור חמור בכח עבודה מיומן ומקצועי. הדו”ח של ה-OECD הוגש במעמד רשמי על-ידי פרופ’ שלייכר לשר הכלכלה, נפתלי בנט, אשר דאג להבטיח, כי תוך מספר שבועות תגובש תוכנית עבודה אופרטיבית ליישום המלצות ה-OECD בישראל. הדו”ח עוסק, בין השאר, בחשיבות ההכשרה והחינוך המקצועי לכלכלה ולחברה, מעורבות בעלי העניין (stakeholders)- התאחדויות המעסיקים ואיגודי העובדים- בתהליכי העבודה והחשיבה בנושא, ההכשרה המקצועית במקומות עבודה, המחסור במסלולי מעבר בין מערכת החינוך המקצועית להשכלה הגבוהה, רמת הכשרת המורים בתחום, התאמת ההכשרה המקצועית לצורכי שוק העבודה והמשק וקידום החקיקה והרגולציה בתחומיי ההכשרה המקצועית.

מבין ההמלצות הבולטות  בדוח: הגברת הסנכרון בין משרדי הכלכלה והחינוך; צמצום הפערים והחסרים בכוח אדם מיומן לצרכי התעשייה והמשק; בניית מסגרת אפקטיבית להכשרות מקצועיות במקום העבודה; חיזוק מערך ההכשרה המקצועית בעובדי הוראה בעלי “כישורים כפולים” ועוד.

שר הכלכלה ציין בדבריו, כי “התחום של ההכשרה המקצועית הוא האקוטי ביותר לכלכלה הישראלית בשנים הקרובות ולכן הגדרנו את תחום החינוך המקצועי וההכשרה המקצועית כעדיפות עליונה לשנה הקרובה”. ואכן, לראשונה- לאחר עשור של קיצוץ בתקציבי ההכשרה המקצועית- יעמוד תקציב 2015 בנושא על כ-140 מיליון ₪, לעומת כ- 75 מיליון ₪ אשתקד. לתקציב זה יתווספו תקציבים לתוכניות ייעודיות, בראשן הסכם הכשרת ישראלים בבניין והעסקתם, שנחתם עם הקבלנים לפני חודשים ספורים.

מנכ”ל משרד הכלכלה, מר עמית לנג, הוסיף, כי “התעשייה הישראלית חשובה לנו מאד, גם לנו וגם למשק, ואנו מחוייבים לחלוטין לנושא ההכשרה המקצועית, לתעשייה ולצרכיה, אך גם לצרכי המסחר והשירותים במשק. משק דינאמי חייב להיות מסוגל להתאים עצמו ואת כוח האדם לצרכים המשתנים של השוק. אנו מחויבים לזהות את הפערים ולהמציא את עצמנו מחדש על מנת לוודא שהכישורים שאנו מקנים, תואמים את שוק העבודה המודרני. חובתנו היא לשתף את המעסיקים ולייצר תוצרים, שישרתו את המעסיק, שצריך את העובד הכי טוב בתפקיד הכי חשוב. זוהי הייחודיות של משרד הכלכלה- מצד אחד נספחים מסחריים בזירה הבינלאומית הדואגים לפרוץ את הדלת עבור התעשייה והכלכלה הישראלית ומצד השני, האגף להכשרה מקצועית שמכשיר את דור העתיד של העובדים בתעשייה ובמשק”.

שיתוף פעולה עם ה-OECD הינו נדבך חשוב בלמידה אקטיבית מהמוחיות של הארגון וכן מניסיונן של מדינות חברות אחרות. לעל אף שמדובר בהישג מרשים וציון דרך ביחסי ישראל עם הארגון, חובת ההוכחה עודנה עלינו- ביישום המלצות המדיניות שהתקבלו וחיזוק ממערך ההכשרה המקצועית בישראל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.