מדינות OECD רבות סובלות משיעורי תעסוקה גבוהים במיוחד בעוד ישראל הצליחה לשמור על שיעור אבטלה נמוכים יחסית לאורך המשבר. כיצד אתה תופס זאת?

כלכלת ישראל הצליחה לשלב צמיחה כלכלית מרשימה יחד עם יצירת עבודות וצמיחה זו היא שעזרה להוריד את האבטלה בישראל מ-10% בשנת 2009 ל5.2% כיום, נמוך יותר מממוצע ה-OECD. דבר נוסף שעזר לישראל לייצר עבודות בזמן המשבר הוא שמירה על רמת השכר שמעט לא עלתה בין 2007 ל-2014. מצד שני אי העלאת שכר משפיעה על עובדים לא מיומנים ועובדי יזע ולכן בישראל 22% מהעובדים בשוק התעסוקה מוגדרים כעובדים בעלי שכר נמוך, גבוה יותר מממוצע הOECD. גם אבטלת צעירים בישראל נמוכה יותר מממוצע ה-OECD בעוד שבמדינות רבות זה הגיע לרמה של קטסטרופה ואפשר להסביר את האנומליה הישראלית על-ידי שירות הצבאי החובה שמוציא צעירים משוק התעסוקה ושכר מינימום מדורג לגילאי 16, 17 ו-18.
- הממשלה הישראלית הבינה שהשכר בישראל נמוך מדי ולכן החליטה על העלאת שכר מינימום ב-16% במשכשך שלוש שנים אבל יש לשים לב שזה לא פוגע באפשריות התעסוקה של עובדים בעלי כישורים נמוכים.
- דרך נהדרת לעזור לעובדים בעלי שכר נמוך ולעודד תעסוקה הוא באמצעות מס הכנה שלילי שפועל בישראל החל מ-2012 אך הוא מעט נמוך מדי למשפחות עם ילדים ויש לחשוב לעלות אותו כדי להפוך את העבודה למשתלמת יותר.
- ה-OECD המליץ לישראל מספר פעמיים לחזק את הפיקוח על שוק התעסוקה ולאכוף את חוקי העבודה ביתר שאת ואנחנו שמחים להיווכח שממשלת ישראל ומשרד הכלכלה הגדילו את מספר הפקחים. למרות זאת, זה רק תחילתו של התהליך ויש לוודא שמגמה זו נשמרת כדי לראות את השינוי המיוחל.
- תכנית משרד הכלכלה למרכזי תעסוקה לערבים וחרדים היא תכנית חשובה מאוד לעידוד תעסוקה במגזרים אלו שכידוע משתתפים בשיעורים נמוכים מדי. למרות זאת, שרותי התעסוקה בישראל חסרים את המשאבים המתאימים ומגבילים את סט הפעולות שניתן לבצע כדי לאפשר למגזרים אלו למצוא עבודה. מספר העובדים לעומת דורשי העבודה הוא נמוך מאוד ואפשריות הכשרה המקצועית שניתן להציע לאוכלוסיות אלו אינו מספק.


כדי לעלות על מסלול הפרודוקטיביות שיאפשר לישראל להיות כמו המדינות המערביות המתקדמות בעולם, על הממשלה להשקיע בחינוך ולהפחית את ממדי העוני. באופן יחסי, החברה החרדית והערבית מפגינים שיעורי ילודה גבוהים יותר ויחד עם זאת רמת החינוך שלהם נמוכה. בשנים האחרונות ישראל השקיעה יותר בחינוך וניסתה להפחית את מספר התלמידים בכיתה בקרב האוכלוסייה הערבית ובהחלט רואים את התוצאות ובמבחני פיז”ה של ה-OECD יש שיפור משמעותי בקרב אוכלוסייה זו. למרות זאת, שיעורי הליבה בקרב האוכלוסייה החרדית לא גדלו ולעיתים רואים שרמת ההשכלה של הילידים נמוכה מזו של ההורים. כדי לסגור פערים אלו יש להשקיע בחינוך למתמטיקה, מדעים ושפות זרות כדי שיאפשרו לתלמידים החרדים כישורים למציאת עבודה. אמנם, ישראל העלתה את תקציבי החינוך אך באופן יחסי רמת ההשקעה פר תלמיד בישראל נמוכה בהשוואה בין לאומית ויחד עם שיעורי ילודה גבוהים יחסית, ישראל תתקשה לסגור כך את הפערים. לבסוף, על ישראל להשקיע יותר בחינוך מקצועי והכשרות.