מפברואר קלטה ישראל אוקראינים בהיקף של כ-0.6% מגודל אוכלוסייתה
החל מתחילת המלחמה באוקראינה בפברואר 2022 ועד אמצע ספטמבר, עזבו את אוקראינה כ-5 מיליון תושבים. מחקר של ה-OECD מראה את התפלגות הגירה זו בין מדינות ה-OECD השונות. על אף שפולין וגרמניה קלטו את כמות האוקראינים הגדולה ביותר באופן אבסולוטי (כ-1.4 מיליון וכמיליון בהתאמה), אסטוניה וצ’כיה הינן המדינות שקלטו את הכמות הגבוהה ביותר ביחס לגודל האוכלוסייה שלהן, עם נתוני קליטה של כ-4% מגודל אוכלוסייתן.
על אף שישראל ממוקמת רק במקום ה-18 מבין מדינות ה-OECD בהסתכלות על קליטת אוקראינים סה”כ מתחילת המלחמה, עם קליטה של כ-100 אלף אוקראינים, היא נמצאת במקום ה-13 בקליטת אוקראינים ביחס לגודל האוכלוסייה. נתון זה זהה לדנמרק, שהיא וישראל קלטו כל אחת כ-6 אוקראינים על כל אלף תושבים. סטטיסטיקה זו פורסמה במסגרת ה- International Migration Outlook 2022 של ה-OECD, שפורסם לאחרונה ומתעמק בהתפתחויות האחרונות של תחום ההגירה, ביניהם התמודדות מדינות שונות עם הגירה מאוקראינה בעקבות המלחמה, השפעתם הכלכלית של סטודנטים בינלאומיים והשתלבות מהגרים בשוק העבודה.
המלחמה באוקראינה וה-OECD
נתונים אלו הינם דוגמא אחת מיני רבות להשפעת המלחמה באוקראינה על מדינות ה-OECD. לכן, מתחילת המשבר התעמק ה-OECD במיפוי וניתוח השפעות המלחמה והיערכות להשלכותיה ארוכות הטווח. בחינה זו נעשתה מזוויות שונות ומגוונות, ביניהן השפעה על תחום האנרגיה, שרשראות אספקה בינלאומיות, ביטחון תזונתי, ניצול של טכנולוגיות למטרות לחימה, שוק העבודה ועוד.
משלחת משרד הכלכלה והתעשייה עוקבת ומעורבת בדיונים חשובים אלו. ביוני האחרון, הנחה יוסי אקרמן, הציר הכלכלי ל-OECD, פאנל בנושא השלכות המלחמה על חקלאות וביטחון תזונתי. הפאנל התקיים במסגרת כנס אליו הגיעו כלכלנים ממדינות ה-OECD השונות כדי לדון בהשפעות המלחמה בתחומי הסחר והחקלאות.

מקור: OECD (2022), International Migration Outlook 2022, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/30fe16d2-en.