מי מפחד מעכברים? – כישורים בעידן האינטרנט

תכנית PIAAC הבודקת כישורי בוגרים מגלה שחלק גדול מאזרחי המערב נעדרים כישורים בסיסיים. יחד עם המשבר הכלכלי והשינויים הדמוגרפים, נתון זה מאיים על הצמיחה של המערב

האינטרנט שינה את חיינו, החל מכתיבת סטטוס לעולם על נושא שבוער בליבנו ועד לשינויים חברתיים ברחבי העולם. האינטרנט שינה גם את שוק העבודה ועם כל יום שעובר, יותר עובדים נדרשים לכישורים בסיסיים בעולם האינטרנט. בשנים האחרונות, עקב המשבר הכלכלי, כישורים טכנולוגיים חוזרים למרכז הבמה, כיוון שאחת מהדרכים היעילות לשפר כלכלה מקרטעת היא על-ידי הגדלת היצרנות והאינטרנט יכול להיות לעזר בתחומים רבים, שעדיין לא נעשה בהם שימוש נרחב ביכולות הרשת.

כאשר צופים לעתיד, ברור שברוב המשרות ידרשו עובדים עם יכולות ICT (טכנולוגיות מידע ותקשורת) ברמה כזו או אחרת. כישורים אלו רלוונטיים לא רק לעסקים טכנולוגיים, אלא גם בסקטורים אחרים כמו: בריאות, עזרה סוציאלית, חינוך, ייצור וכמובן שירות ציבורי.

עד כה נראה שאמרנו את המובן מאליו, אך ה-OECD ותכנית PIAAC של הארגון (Program for the International Assessment of Adult Competencies) מוצאים, שבמדינות הארגון, בין -7% ל-27% מהאוכלוסייה הבוגרת, נעדרת כישורי מחשוב בסיסיים כמו חוסר יכולת להשתמש בעכבר. עוד המחקר מוצא, שככל שהעובד מבוגר יותר, בעיקר בין גילאי 55-65,  כך כישורי המחשוב שלו נמוכים יותר. למעשה, 57% מעובדים אלו לא יודעים כיצד לתפעל מחשב. נתונים אלו צריכים להדאיג את קובעי המדיניות, כי האוכלוסייה בגילאים הללו נמצאת בסיכון הגבוה ביותר לאבד את מקום עבודתה ויציאה לשוק העבודה ללא יכולות מחשוב משולה להליכה במדבר האבטלה.

ישראל הצטרפה לפרויקט של PIAAC והנתונים של כישורי מבוגרים יתפרסמו בשנת 2016 ומעניין יהיה לראות את רמת הכישורים של העובדים הישראלים לעומת שאר מדינות הארגון.

מצד שני, נראה שעולם העבודה שייך לצעירים ובמדינות ה-OECD, רובם המוחלט של הסטודנטים, כ-92% מהם, מחזיקים מחשב בבית ובעלי כישורי מחשוב גבוהים במיוחד. הפערים הללו יוצרים כלכלה מרובדת, שבה המבוגרים נמצאים בסיכון להפוך למיותרים ככל שהטכנולוגיה מתקדמת.

העתיד כבר כאן

לפי מדדים רבים, נראה שהמשבר הכלכלי העולמי נמצא מאחורינו ומדינות רבות חוזרות לדרך הצמיחה, אך למרות זאת, אחוזי האבטלה נשארו גבוהים במרבית מדינות ה-OECD:

שיעורי אבטלה במדינות ה-OECD
שיעורי אבטלה במדינות ה-OECD

שינוי נוסף הינו שינוי דמוגרפי והאוכלוסייה של מרבית ממדינות המערב הולכת ומזדקנת. במערב אירופה, מספרם של התושבים מעל גיל 64 הכפיל עצמו בחמישים שנה האחרונות. נתון נוסף, שצריך להאיר את עיני מקבלי ההחלטות, הוא שבמהלך העשורים הבאים, אחוז האוכלוסייה מעל גיל 64 יגדל מאוד ואילו שיעור האוכלוסייה העובדת לא תגדל ואולי אף תקטן. כלומר, בעוד מספר עשורים, חלק גדול מהאוכלוסייה המערבית יהיה מחוץ לשוק העבודה והצפי, שבשנת 2050 על כל שלושה עובדים יהיו שני אנשים מבוגרים לא עובדים. אם המדינות המפותחות רוצות לשמור על רמת החיים הקיימת, יש להתכונן היטב לעתיד הממשמש ובא.

האינטרנט משנה את עולם העבודה

רבים תופסים את האינטרנט כמקור לעבודות חדשות, אך הוא גם כלי לשינוי ורה-אורגניזציה של עסקים רבים, בעיקר בתחומים שדורשים מיומנויות בסיסיות. מחקרים חדשים מצאו שטכנולוגיות חדשות, כמו האינטרנט, גרמו לביקוש עובדים מוגבר יותר במגזר השירותים, אך יחד עם זאת ייתרו עובדים שנדרשו לעבודה רוטינית והוחלפו על-ידי מכונות. ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, יותר ויותר עבודות רוטיניות נעלמות ויחד עם זאת עולה הדרישה בתחומים, שבהם האדם אינו יכול להיות מוחלף על-ידי המכונה.

האינטרנט משנה את עולם העבודה בארבע קטגוריות עיקריות:

  • עבודות חדשות: עבודות הקשורות ישירות לאינטרנט, כמו מהנדסי רשתות ובאופן עקיף, כמו מפתחי אפליקציות לסלולר. האינטרנט גם עזר לעסקים רבים להתפתח, כמו מכירה דרך האינטרנט ואף יצר מודל של “עסקים ביתיים”, שמוכרים מרכולתם באמצעות האינטרנט וכיום בארה”ב הם אחראים למחצית ממספר העסקים במדינה. המשבר הכלכלי האחרון הוכיח, כי על אף עליית אחוזי האבטלה, הביקוש לעובדי אינטרנט לא ירד ואפילו עלה. במדינות רבות יש מחסור בעובדים מיומנים ברמה הגבוהה ביותר, כמו אנשי פיתוח ועיבוד נתונים וממשלות רבות מנסות להדביק את קצב דרישות השוק על-ידי שינוי מערכת החינוך או הבאת מהגרים בעלי השכלה גבוהה.
  • עבודות משתנות: תפקידים רבים שונו בעקבות האינטרנט ועובדים רבים הצטרכו ויצטרכו להסתגל לכישורי אינטרנט כדי לעבוד בתפקידים מסוימים.
  • עבודות גלובאליות: האינטרנט יצר מיקור חוץ גלובאלי ואפשר לארגונים רבים לייצא עבודות מסוימות מחוץ לארגון ואפילו מחוץ למדינה. מדינות מסוימות הפכו עצמן למומחיות בתחום זה, כמו הפיליפינים, שבה יש מרכזי שירות טלפונים רבים מכל העולם בזכות כוח עבודה זול דובר אנגלית. ב-2014, תעשיית מרכזי שירות הטלפוניים הניבו רווח של 8.4$ מיליארד לפיליפינים והעסיקו חצי מיליון איש. כמובן, שלפני האינטרנט, מודל עסקי זה היה לא אפשרי.
  • עבודות שאבדו: האינטרנט החליף עובדים רבים או צמצם את כמותם, כדוגמת סוכני נסיעות. סקטור עצום שנפגע הוא מערכת הדואר. בארה”ב למשל, מצבת כוח האדם צומצמה ב-25% ב-15 שנה האחרונות, רובם עובדים בעלי כישורים נמוכים. אפשר לשער מה יקרה לשוק המוניות העולמיות אם חזון המכונית ללא נהג שמפתחת גוגל יתממש.
המכונית של גוגל: הסוף לתעשיית המוניות?
המכונית של גוגל: הסוף לתעשיית המוניות?

אמנם חברות שנעלמו הוחלפו על-ידי עסקים אחרים, אך האינטרנט מייתר עסקים מרובי עובדים ,כמו בתחום הצילום. קודאק הגדולה, שהעסיקה ב-1988 145,300 עובדים, הוחלפה על-ידי אינסטגרם, שנמכרה לפייסבוק ב-2012 במיליארד דולר והעסיקה באותה שעה 13 עובדים בלבד.

כישורי אינטרנט

יש קושי להעריך את העובדים, שמשתמשים באינטרנט ובכישורי ICT בעבודתם, אך ניתן לראות את השינוי דרך התפקידים שמצריכים מומחי מחשוב ובמדינות ה-OECD, תפקידים אלו אחראים כיום ל-3% מכלל העובדים. שוק העבודה העתידי יהיה תלוי יותר ויותר באינטרנט וכבר בתקופה הנוכחית, לכ-70% מכלל העובדים בנורבגיה יש גישה לאינטרנט בעבודה.

שיעור העובדים בעלי גישה לאינטרנט
שיעור העובדים בעלי גישה לאינטרנט

מי צריך בעבודתו כישורי אינטרנט? נראה שכולם, אך יש כאלו שצריכים יותר ולפי סקר של PIAAC, מנהלים, מומחים וטכנאים צריכים כישורי אינטרנט מעל הממוצע, בעוד מפעילי מכונות למשל נזקקים פחות לכישורים אלו בעבודתם.

שימוש בכישורי ICT
שימוש בכישורי ICT

עוד מוצא המחקר, שככל שעסק גדול יותר, כך הדרישה לכישורי אינטרנט עולה, כיוון שקשה עד בלתי אפשרי לנהל היום ארגון גדול ללא עובדים המיומנים ביכולות אלו.

לסיכום, נסו לדמיין את ההורים שלכם או סבא וסבתא שלכם מתפעלים מחשב. חלקם מדברים אתנו באמצעות סקייפ ואפילו עושים לנו לייק בפייסבוק, אך רבים מדי לא ניגשים למחשב, כיוון שאינם יודעים כיצד לתפעל אותו. שוק העבודה העולמי משתנה ובכל מקום שניתן לוותר על עובד אנושי, הוא יוחלף על-ידי מכונה. הבעיה היא, שהאנשים המוחלפים הם האוכלוסייה המבוגרת בעלת כישורי מחשוב בסיסיים עד לא קיימים. הממשלות צריכות להתכונן ליום המחר, שכבר כאן ולהבין שחוסר יכולת להפעיל מחשב בעולמנו הוא כמו אי-יכולת לקרוא לפני חמישים שנה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.