מי הם המורים של ילדינו?

לכבוד פתיחת שנת הלימודים החלטנו להקדיש כתבה על מדריך למורים, אשר פרסם ארגון ה- OECD בקיץ האחרון

כבכל שנה, מגיע לו היום בו התלמידים, 2,105,394 במספר נכון לשנת הלימודים תשע”ה, שבים לבתי הספר והגנים. עבור חלק מהתלמידים היום הזה מסמל את סיום החופש אך חלקם, ובעיקר 149,705 תלמידי כיתה א’ נרגשים מיומם הראשון על ספסל הלימודים. משרד החינוך מפרסם, כי  השנה כ- 165,000 עובדי הוראה יפתחו את שנת הלימודים הקרובה. עבור ההורים, הכרת האנשים אשר יהיו אחראים על חינוך ילדיהם, הינו נושא בעל חשיבות רבה. בהתאם לכך, את הפוסט הפעם החלטנו להקדיש למדריך למורים, אשר פרסם ארגון ה- OECD בקיץ האחרון.

סקר המורים של ה- OECD, אשר מכונה  TALIS  או בשמו המלא Teaching and Learning International Survey, הינו סקר בינלאומי רחב היקף, אשר מתמקד בתנאי המורים ובסביבת הלמידה בבתי הספר. הסקר בוחן את האופן בו עבודתם של המורים מוכרת ומתוגמלת ומנסה להעריך את השתתפות המורים בפעילויות של התפתחות מקצועית. כמו כן, הסקר מצליח לספק תובנות לגבי גישת המורים להוראה, הפרקטיקות הפדגוגיות שהם מאמצים ושביעות הרצון שלהם מעבודתם. בנוסף, בוחן הסקר את תפקידם של מנהלי בתי הספר והתמיכה אותה הם מעניקים לצוות ההוראה. בשנת 2013, בה נערך הסקר האחרון, השתתפו 34 מדינות וכלכלות: קנדה, אוסטרליה, צ’ילה, צ’כיה, דנמרק, אנגליה, אסטוניה, פינלנד, בלגיה, צרפת, איסלנד, ישראל, איטליה, יפן, קוריאה, מקסיקו, הולנד, נורבגיה, פולין, פורטוגל, סלובקיה, ספרד, שוודיה, ארה”ב, אבו דאבי, ברזיל, בולגריה, קרואטיה, קפריסין, לטביה, מלזיה, רומניה, סרביה וסינגפור.

main results TALIS

אז מי הוא/היא המורה הממוצע/ת ב- 34 המדינות שנבחנו ואיפה ישראל עומדת ביחס למדינות האחרות?

במדינות המשתתפות בסקר, גילו של המורה הממוצע הוא 43 ומאחוריו 16 שנות ניסיון הוראה (נתון זהה לניסיון הממוצע של המורה ישראלי). המורה מלמד 24 ילדים בכיתה בממוצע, נתון אופטימי יותר מהמספר התלמידים למורה ממוצע בישראל, אשר עומד על 27.6%. בישראל משקיע המורה הממוצע 31.7% שעות בעבודה, נמוך יותר הממוצע בסקר, אשר עומד על כ- 38 שעות בשבוע בממוצע. כמו כן, מגלה הסקר כי 63% מסך המורים הן נשים, נתון נמוך מהרבה מהממוצע הישראלי, 76% הן מורות. כ- 91% מכלל המורים הינם בעלי תואר אקדמי, וכ- 90% מהמורים הינם בעלי תעודת הוראה. נתון זה גבוה יותר בישראל בה 96% מהמורים הינם בעלי תעודת הוראה.

בנוסף, בחן הסקר את שביעות הרצון של המורים. כ- 77% מהמורים ענו כי היתרונות בלהיות מורה עולים על החסרונות הטמונים במקצוע. המורים הישראלים מרגישים מרוצים יותר מהמקצוע שבחרו; 86% מהם ענו כי היתרונות במקצוע עולים על החסרונות ואילו 83% ענו כי אם היו יכולים להחליט שוב על מקצועם העתידי היו עוד פעם בוחרים במקצוע ההוראה.

ומה בנוגע לאמונה של המורים ביכולות ההוראה שלהם? מהנתונים עולה, כי בחלק מהשאלות המורים הישראלים הראו בטחון רב יותר ביכולת ההוראה שלהם מהמורה הממוצע במדינות הנסקרות. כך למשל, כאשר נשאלו המורים אם הם יכולים לסייע לתלמידים ללמוד ערכים ענו 39% מהמורים בישראלים, כי יש להם יכולת גבוהה לעשות זאת ולעומת 34% בלבד במדינות האחרות. 29% מהמורים הישראלים מאמינים, כי הם יכולים במידה רבה להניע תלמידים להראות התעניינות בבית הספר, נתון גבוה יותר מהממוצע בסקר, אשר עומד על כ-25%. יחד עם זאת כמעט בכל השאלות הקשורות למשמעת בכיתה, העידו המורים בישראל על יכולת נמוכה יותר לשלוט בתלמידים מהממוצע במדינות האחרות.

הסקר כולל נתונים מעניינים נוספים, כגון תגמול המורים, משובים, שיתופי פעולה ועוד. פרק נוסף מוקדש למנהלי בתי הספר, להם תפקיד מכריע בהובלת המוסדות החינוכיים להצלחה. את כלל השאלות אשר נשאלו בסקר והנתונים המפורטים לגבי כל המדינות ניתן למצוא כאן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.