מינרלי הקונפליקט

מינרלים יקרים כמו יהלומים מביאים סבל רב לעובדים במיכרות באפריקה ומגיעים למערב ללא ידיעה על הסבל שכרוך בכך. אחריות תאגדיתית של ה-OECD מנסה למנוע זאת. כנס של משרד הכלכלה יעסוק בנושא זה

בעוד סוגיית יהלומי הדמים זכתה לתהודה עולמית רחבת היקף, המאבק במינרלי הקונפליקט מוכר פחות, על אף שהאחרונים בעלי נוכחות יומיומית בחיינו. בשנים האחרונות מתחזקת המגמה לאכיפת הבדיקה של מקורות המינרלים. המטרה היא למזער את השימוש במינרלים שהאספקה שלהם מגיעה מאזורי קונפליקט מסוכנים שאספקת המינרלים הללו לגורמים עסקיים תתרום לגורמים פליליים ומסוכנים. שתי יוזמות חדשות: חקיקה אמריקאית המחייבת חברות לחשוף את מקור המינרלים שלהן וכלי משפטי וולונטארי בחסות ה -OECD ובעלי עניין נוספים מבקשות לייבש את תעשיית מינרלי הקונפליקט.

הכלי המשפטי של ה-OECD  שבו הנחיות הפתוחות לאימוץ וולונטרי על-ידי חברות, הנדרשות לנקוט באמצעים סבירים, תוך מאמצים, בתום-לב, לביצוע בדיקת נאותות. ההנחיות נולדו מתוך עבודה משותפת של אנשי ה-OECD,  ארגוני החברה האזרחית, חברות פרטיות וכו’ והן מסייעות לחברות השונות כיצד לנהל סיכונים ולמנוע מצבים של ניצול, הפרה בוטה של זכויות אדם ופגיעה במשאבים הטבעיים. מי שמעוניין להרחיב ולקרוא על רשימת ההנחיות מוזמן לידיעה שפירסמנו בנושא כאן.

חוק “Dodd Frank” האמריקאי קובע חובת גילוי על חברות ציבוריות לפיה בדיווחיהן לרשות לניירות ערך עליהן לציין האם הן מייצרות מוצרים המכילים מינרלים או זהב שמקורם ברפובליקה של קונגו או במדינות שכנות. מחלקת המדינה של ארה”ב אימצה את הנחיות ה-OECD וקראה לחברות להסתמך על הנחיות אלו ביצירתן תהליכי בדיקת נאותות.

מדובר בנושא שעלול לעלות לתעשיינים במשאבים ניכרים במונחי זמן ניהול ואף כספיים. כל תעשיין הפועל בשווקים הבינלאומיים, יידרש להשקיע זמן וכסף בבדיקה במורד שרשרת האספקה, האם יש שימוש במינרלים המדוברים והאם מקורם של אלו באזורי סכסוך.

אם מתוך אחריות תאגידית חברתית ואם מתוך לחץ מצד חברות אמריקאיות, חברות ישראליות שהן חלק משרשרת האספקה של המינרלים צפויות לקחת ביוזמות אלו חלק. כבר היום חברות ישראליות רבות נדרשות לבצע בדיקות נאותות. סוגיית המינרלים היא סוגיה שפוגשת אותן במנעד רחב של תחומים, בעיקר בתחומים טכנולוגיים שבהם לתעשייה הישראלית יש פעילות עניפה.

ב-30-31 באוקטובר ייערך בישראל סמינר שיעסוק בנושא – יציג את חובות הדיווח ומנגנוני בדיקת שרשת האספקה. הסמינר מאורגן במשותף ע”י מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה בשיתוף עם אילת”ם, התאחדות התעשיינים, איגוד לשכות המסחר ושותפי מפתח נוספים יארח מספר דוברים בכירים מחברות בינלאומיות גדולות שיציגו את הבעיה, את הנחיות ה-OECD בעניין, ויציידו את החברות בפתרונות ודרכים אפשריות להתמודד איתה כפי שעשו בחברות שאותן הם מייצגים.

אפשר לקרוא עוד על הכנס כאן.

נשמח לראותכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.