מודל ההפרדה האוסטרי – כלכלה מגדרית

אוסטריה היא כלכלה יציבה ומודרנית ובכל זאת שיעור הנשים בכוח העבודה נמוך יחסית. מודל ההפרדה האוסטרית מתמרץ החזרת האישה הביתה לאחר הבאת ילדים. האם יש לזה השפעה כלכלית?

כחלק מפרויקט היכרות עם מודלים שונים במדינות ה-OECD, אנחנו מציגים הפעם את המודל הכלכלי האוסטרי. בפוסטים הקודמים התמקדנו במודל התעסוקה הדני ובמודל צמיחה מכלילה בסקוטלנד.

בזמן המשבר הכלכלי האחרון, ערוצי החדשות הרבו לעסוק במדינות אירופה, אך מדינה אחת נשארה מחוץ לדיון כיוון שהיא עברה אותו בצורה יחסית שקטה. אוסטריה, מדינת השניצל והאופרה עם 8.5 מיליון אנשים, מעט יותר מישראל, היא אחת מהמדינות העשירות בעולם עם התמ”ג השביעי בגודלו במדינות ה-OECD כ-47,693$ פר נפש. גם במדדי תעסוקה ורווחה אוסטריה מתבלטת לטובה עם שיעור אבטלה נמוך יחסית של 5.6% ואי-שוויון נמוך – 0.28% במדד הג’יני.

מעבר לאידיליה הכלכלית, לאוסטריה יש מנגנון שצובר יותר ויותר ביקורת מבית ומבחוץ, מנגנון בשם “תפקידים מגדריים” המכוון נשים וגברים לתפקידים שונים. המנגנון מאפשר אמנם צמיחה כלכלית, כפי שהמדדים מראים אך גם בעל השלכות מרתקות על החברה האוסטרית, חברה מערבית המעלה על נס שוויון מגדרי.

אוסטריה – מה מסתתר מתחת לפסטורליה?

נפרדים אבל שווים?

הכלכלה האוסטרית לא מורכבת מיחידים אלא ממשפחות וכמו בחברות קדמות רבות, עדיין נהוג באוסטריה שהגבר יביא את המשכורת לבית והאישה, תעבוד במשרה חלקית אם בכלל, ותדאג לגידול הילדים ולכן אוסטריה היא המדינה בעלת ההפרדה המגדרית הגבוהה ביותר ב-OECD. רוב משקי הבית באוסטריה מורכבים ממשפחות (53%) ולרובם – 60%, יש ילדים. למרות זאת, גם באוסטריה שיעורי הילודה נמצאים בירידה ורק 15% מהמשפחות הן בעלות שלושה ילדים או יותר.

ההפרדה המגדרית באוסטריה אינה הפרדה חוקתית אלא מנגנון מורכב שעיקר השפעתו נחשפת לאחר הלידה. לאחר סיום לימודיהם, האוסטרים, גברים ונשים יחד, נכנסים לשוק התעסוקה במשרה מלאה ותעסוקת צעירים באוסטריה היא הגבוהה ביותר ב-OECD עם 84% בקרב נשים  ו-91% בקרב הגברים. ההפרדה מתחילה עם לידת הילד הראשון. בשנת 2014 זוגות ללא ילדים השתתפו בשוק התעסוקה בשיעורים זהים כמעט – 90%, אך מיד לאחר הילד הראשון, שיעור הגברים עלה ל-95% וירד ל-76% אצל אימהות צעירות. נשים רבות באוסטריה צועדות באותה הדרך – לאחר לידת הילד הראשון יוצאות לחופשת לידה ארוכה ואם הן חוזרות לשוק התעסוקה הם יעדיפו משרה חלקית, לפחות עד שהצעיר ביותר יסיים חינוך חובה. בתקופה זו האישה היא המטפלת העיקרית בעיסוקי הבית והילדים – 82% מהן יישארו בבית עם ילד חולה, 71% עוזרות ראשיות בעשיית שיעורי בית ו-63% מהם ייקחו את הילד לבית הספר. מחקרים נוספים מראים שלפני לידת הילד הראשון, מטלות הבית נעשות באופן שווה אך חזרתה של האישה לבית במשרה חלקית או מלאה, מביאה עמה את כלל מטלות הבית.

האישה האוסטרית "חוזרת" הביתה עם לידת הילד הראשון. קרידט תמונה: Georg Křenek

האישה האוסטרית “חוזרת” הביתה עם לידת הילד הראשון. קרידט תמונה: Georg Křenek

כמובן, כמו בכל מדינה, יש הבדלים גאוגרפיים ואזור וינה העירוני נוטה יותר להיות שוויוני ונשים חוזרות מהר יותר לשוק התעסוקה לאחר לידת הילד הראשון והן מצליחות בכך כיוון שניתן למצוא בווינה מעונות לילדים המותאמים לנשים במשרה מלאה, בניגוד לשאר האזורים באוסטריה שמעונות אלו שכיחים הרבה פחות.  בסופו של דבר אפילו נשות וינה נכנעות למגמה של ההפרדה המגדרית לאחר לידת הילד השני ועוברות למשרה חלקית.

ההפרדה המגדרית משפיעה גם על הגברים כמובן ורבים מהם לא מעורבים בחינוך ילדיהם ולפי המחקרים העדכניים ביותר, רק 5% מסך חופשת הלידה בשנת 2014 נלקחו על-ידי גברים ולמעשה רק 10% מהגברים השתמשו בזכות החוקית לעומת 75% בשבדיה.

ניתן להגדיר את מסלול חייה של האישה האוסטרית בשני שלבים:

  • שלב ראשון: לאחר הלידה, האם עוזבת את שוק התעסוקה למשך שנתיים. ב-70% מהמשפחות האוסטריות עם ילדים בגיל פחות משנתיים, יש רק הורה עובד אחד. בשלב זה 15% מהנשים יבחרו לעבוד במשרה חלקית.
  • שלב שני: לאחר שהילד עובר את גיל שנתיים, רוב האימהות ייקחו משרה חלקית וזוהי התצורה הנפוצה במשפחות האוסטרית – הגבר במשרה מלאה והאישה במשרה חלקית. שיעור משפחות בהן שני ההורים עובדים (עם ילדים מתחת לגיל חמש) עומד על 20% בלבד.

מודל ההפרדה האוסטרי אינו משתנה בין מעמדות סוציו-אקונומים ולא קשור לרמת החינוך של ההורים והוא במסלול המתואר לעיל לרוב עד שהילד הצעיר מגיע לגיל 15.

אל תשליכני לעת זקנה

מודל ההפרדה האוסטרי אינו נגמר עם הטיפול בילדים צעירים ונמשך לטיפול בהורים מבוגרים ובאוסטריה נהוג לדאוג לאוכלוסיית המבוגרים במסגרת המשפחה. 7% משפחות שההורים בגילאי 40-45 מטפלים במבוגרים, 9% בגילאי 45-49 ו-10% בגילאי 50-80. קצב הזדקנות האוכלוסייה באוסטריה נמצא במגמת עלייה, כמו בכל מדינות המערב, ולכן הנטל על נשים רק יגבר וכבר כיום 40% מהנשים שעובדות במשרה חלקית ציינו שטיפול במבוגרים היא אחת הסיבות לבחירה זו. חשוב לציין שזוהי עזרה במעגל סגור כיוון שההורים המבוגרים שבפנסיה עוזרים לילדיהם בגידול הנכדים וזה אפשרי כיוון ש-85% מהסבים והסבתות גרים עד 25 ק”מ מילדיהם.

האישה האוסטרית מסיימת לטפל בילדים ועוברת לטפל בהורים. מקור: pixabay

נתון מרתק נוסף הוא שמודל ההפרדה לא רק שמתקיים גם במשפחות של מהגרים, שהם חלק נכבד מהחברה האוסטרית בעשורים האחרונים, אלא גם מתחזק ונשים מהגרות רבות, בעיקר בעלות השכלה נמוכה, נוטות לא לעבוד כלל, לפחות עד שהילד מגיע לגיל חמש.

איך זה משפיע על החיים?

למרות ההפרדה המגדרית, אוסטריה היא מדינה בעלת איכות חיים מהגבוהות בעולם. כמו במדינות אחרות, נשים לומדות באקדמיה באחוזים גבוהים יותר מאשר גברים וציוני פיז”ה של נשים לא פחות טובים משל גברים אך התפקידים הבכירים באקדמיה עדיין מיועדים לגברים. למרות זאת, ההפרדה המגדרית קיימת בבחירת מקצועות “גבריים” כמו מתמטיקה ומדעים ומקצועות “נשיים” כמו מדעי החברה ואמנות. באוסטריה למשל, עדיין נהוג להפריד בין גברים לנשים בשיעורי ספורט.

מערכת החינוך האוסטרית, כמו זו השוויצרית והגרמנית, בנויה על מערך רחב של חינוך מקצועי שגם הוא יוצר הפרדה מגדרית ומעל 50% מהנשים בחינוך המקצועי בוחרות להתמחות בתחום השירותים, עבודות משרדיות ועיצוב שיער בעוד יותר ממחצית הגברים בוחרים מקצועות טכניים.

מערכת זו בעייתית מאוד כלכלית לאלו שבחרו לחיות מחוץ למסגרת המשפחתית המוכרת כיוון שפערי השכר באוסטריה גבוהים והשכר החציוני למשק בית לאישה רווקה עומד על 22,000 יורו בשנה לעומת פי-2 באיחוד האירופי. אגב אצל גברים אוסטרים רווקים, השכר החציוני השנתי עומד על 123 אלף יורו! לעומת 39 אלף יורו באיחוד האירופי. כלומר, זו מערכת שעובדת היטב כל עוד לא חורגים ממנה ובחירה אחרת מביאה איתה נטל כלכלי.

מודל הבחירה האחיד

לסיכום, המודל האוסטרי אינו מודל ייחודי ומודל ההפרדה המגדרי מתרחש באופן דומה מאוד גם בגרמניה ובאופן פחות בשוויץ. לא סקרנו בפוסט זה את הסיבות ההיסטוריות למודל ההפרדה ואת ההשפעות החברתיות העמוקות ביותר אלא ניסינו לצייר תמונה כלכלית כיצד מערכת זו עובדת. האם היא בעייתית כלכלית? נתוני המאקרו-כלכלה של אוסטריה מצוינים וגם איכות החיים טובה אך נתוני פריון העבודה אינם מתקדמים, שיעורי הילודה המצטמצמים מצריכים יותר ידיים עובדות ובחירה לחיות מחוץ למודל לא מתגמלת כלכלית. מחקרים רבים מראים שכניסת נשים לשוק התעסוקה תורמת לכלכלה ולצמיחה אך אולי זו בכלל לא שאלה כלכלית אלא שאלה ערכית ושאלה של בחירה כיוון שכבר ציינו בפוסטים קודמים, העבודה הלא משולמת, תמיד הייתה חלק מהכלכלה ועדיין חלק ממנה, אך מי אמר שאשה צריכה לעשות זאת? כפי שאמרה כלכלנית בכירה בהארוואד בשם Rosabeth Moss Kanter, “הדבר החשוב ביותר שגבר יכול לעשות למען הקריירה של אישה הוא מעשה פשוט- לעשות כביסה”.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.