מה מצב התיירות במדינות ה-OECD?

סקטור התיירות מהווה כיום 4.7% מהתמ"ג וכ-6% מהתעסוקה במדינות המפותחות, זאת על פי דוח חדש של ה- OECD. המסר העיקרי של הארגון הוא, כי ממשלות צריכות לזהות את תפקידה של התיירות כמניע חשוב לצמיחה ותעסוקה ולהגדיל את התמיכה שהם מעניקים לסקטור זה.

סקטור התיירות מהווה כיום 4.7% מהתמ”ג וכ-6% מהתעסוקה במדינות המפותחות, זאת על פי דוח חדש של ה- OECD,  ה-  Tourism Trends and Policies 2014. המסר העיקרי של הארגון הוא, כי ממשלות צריכות לזהות את תפקידה של התיירות כמניע חשוב לצמיחה ותעסוקה ולהגדיל את התמיכה שהם מעניקים לסקטור זה.

על פי הסקירה של הארגון, מדינות ה-OECD הן עדיין המקור ליותר מחצי מהתיירות הבינלאומית (57%) ולכ-54% מהוצאות התיירות העולמיות. יחד עם זאת הן מתחילות לאבד חלק משוק התיירות, כאשר תיירים מתחילים לגלות עניין באזור אסיה פאסיפיק. מספר התיירים במדינות הארגון צמח רק במעט בין השנים 2008 – 2012 (1.9% במדינות הארגון לעומת 2.9% צמיחה בתיירות העולמית).

beach

תיירות פנים מהווה את רוב ההוצאות על תיירות במדינות הארגון– כ- 80 סנט הוצאו על ידי אזרחי המדינה על כל דולר. בקנדה, גרמניה, יפן, מקסיקו וארה”ב שיעור ההוצאות הפנימיות אף גבוה יותר.

בעת השקת הדוח, סרג’יו ארזני (Sergio Arzeni), ראש מרכז היזמות של הארגון (אשר אחראי בין השאר לתחום התיירות) אמר, כי “מדינות וסוכנויות הנסיעות חייבות להתסגל במהירות למציאות חדשה בשוק התיירות, כגון שינויים דמוגרפיים, שינוי בדפוסי נסיעות והתפתחויות בטכנולוגיה דיגיטלית, על מנת להמשיך למשוך תיירים מחוץ למדינה”.

הטיסות הארוכות מאירופה ירדו באופן משמעותי בשנים האחרונות. אחת הסיבות לכך היא הירידה באורך הממוצע של טיולים, שאנשים מתכננים והנטייה שלהם לטייל קרוב יותר למקום מגוריהם. כמו כן, גיל המטיילים עלה בשנים האחרונות. כיום, 23% מהתיירים הינם מעל גיל 55. בטווח הבינוני- ארוך שינויים דמוגרפיים הנובעים מגידול האוכלוסיה באסיה ואמריקה, ישפיעו אף הם על סקטור התיירות.

על מנת לעודד את הצמיחה בתיירות, מדינות חייבות למשוך יותר תיירים מהכלכלות המתפתחות. בשנת 2012 , תיירים סינים טיילו בחו”ל יותר מאשר תיירים מכל מדינה אחרת ותרמו הכנסות של 102 מיליארד דולר לתיירות העולמית, גידול של 37% משנת 2011. הוצאות הסינים על תיירות גדלו פי שמונה ב-12 השנים האחרונות. יחד עם זאת, כאשר תיירים ממדינות אלו מבקרים במדינות ה- OECD הם נתקלים פעמים רבות בבעיות של ויזות יקרות ומסובכות. בשוק הגלובלי והתחרותי של היום, הורדת הזמן, המאמץ ועלות הכרוחים בהוצאת אשרות כניסה יכולה לעודד תיירות באופן משמעותי. על פי ה- OECD, ממשלות חייבות לאמץ מדיניות אשר תקל על מטיילים (אנשים אשר מוגדרים כסיכון בטחוני נמוך) לטייל בצורה חופשית יותר אשר תוריד את הזמן המבוזבז בגבולות.

כמו כן, הדוח עושה השוואה בין השימוש במיסוי הקשור לתיירות על ידי מדינות שונות על מנת לדרבן יצירת תעסוקה ולעודד את התיירים לבזבז. בשנים האחרונות ישנה עליה בהיקף המיסוי, התשלומים והעמלות הקשורים לתיירות, ובעיקר באלו אשר מטרתם לנהל בצורה טובה יותר את ההשפעות הסביבתיות של התיירות. על מנת לעודד את סקטור התיירות ואיתו את הצמיחה הכלכלית, על הממשלות לדאוג לקוהרנטיות טובה יותר בין מדיניויות ממשלתיות בתחום של מיסוי, תחבורה, חדשנות ואשרות כניסה.

ומה הדוח מספר על סקטור התיירות בישראל?

סקטור התיירות בישראל תורם קצת מעל 2% לתמ”ג וכ- 3.2% מסך התעסוקה הישראלית, אם לוקחים בחשבון רק את העבודות הקשורות באופן ישיר לתעשיית התיירות. בשנת 2012, הגיעו לישראל כ-2.9 מליון תיירים, גידול של 2.3% משנת 2011. התקבולים מתיירות חוץ הסתכמו לכ- 5.5 מיליארד דולר. כשני שליש מהתיירים אשר הגיעו לישראל בשנים האחרונות הינם תיירים מארה”ב, רוסיה, צרפת, גרמיה ואנגליה.

ישראל היא בין המדינות אשר חיזקו את מדיניות “השמיים הפתוחים” על מנת לאפשר נגישות אוירית קלה יותר. לאחרונה נחתם בין ישראל לאיחוד האירופי הסכם “שמיים פתוחים”, אשר צפוי בשנים בקרובות להוריד את עלויות הטיסות ולהגדיל את התחרותיות של ישראל בתחום התיירות.

עוד מציין הדוח את הניסיון להגדיל את הוצאות התיירים בישראל על ידי פטור ממע”מ על רכישות של תיירים ועל השהיה בבתי המלון בארץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.