היום משיק ה- OECD את העדכון השנתי של ה- OECD Health Statistics 2014. מאגר המידע הרחב של סטטיסטיקות הבריאות של מדינות הארגון מראה, כי הוצאות הבריאות החלו שוב לעלות לאחר תקופת המשבר, בה מדינות OECD רבות חוו קיפאון ואף ירידה בהוצאות. יחד עם זאת, טוען הארגון, כי קצב הצמיחה של ההוצאות נותר נמוך מהשיעורים אשר היו ידועים בתקופת טרום המשבר, בעיקר במדינות האירופאיות. הוצאות הבריאות הכלליות בשנת 2012 היוו בממוצע כ- 9.3% מהתמ”ג במדינות ה- OECD, עליה קלה מהממוצע לשנת 2011 אשר עמד על 9.2% מהתמ”ג.
מאגר המידע של ה- OECD הינו כלי אינטרקטיבי להשוואת מדדים שונים על מערכת הבריאות בין מדינות ה- OECD. כלי זה מאפשר לקובעי המדיניות לבצע ניתוח השוואתי ולהסיק מסקנות מהשוואה הבינלאומית של מערכות הבריאות.
הממצאים העיקריים מהנתונים החדשים:
באירופה, הוצאות הבריאות המשיכו לרדת גם בשנת 2012 ביוון, איטליה, פורטוגל וספרד, כמו גם בצ’כיה והונגריה. לחילופין, מחוץ לאירופה, צ’ילה ומקסיקו חוו צמיחה משמעותית בהוצאות הבריאות בשנת 2012, עם גידול של 6.5% ו- 8.5% בהתאמה (בעיקר בזכות מאמץ מיוחד של הממשלות לספק גישה רחבה יותר לשירותי הבריאות). בקוריאה, ההוצאות על שירותי הבריאות המשיכו לצמוח בשיעור שנתי של 6% החל משנת 2009, בעיקר כתוצאה מגידול בהוצאות בריאות פרטיות. בארה”ב, הוצאות הבריאות צמחו בשנת 2012 ב- 2.1%, שיעור זהה לצמיחה בשנים 2011 ו- 2010.
למרות הצמיחה בהוצאות על בתי חולים ומרפאות חוץ ברוב מדינות ה- OECD, כשני שליש ממדינות הארגון חוו ירידה ריאלית בהוצאות על תרופות (אשר החלה כבר בשנת 2009). הצניחה בהוצאות נבעה מהקיצוץ במחיר התרופות, בעיקר כתוצאה ממו”מ עם יצרני התרופות והצמיחה של השוק הגרני.
ומה מצב מערכת הבריאות בישראל?
בשנת 2012, היוו הוצאות הבריאות בישראל (ציבוריות ופרטיות) 7.3% מהתמ”ג, נמוך ממוצע מדינות ה- OECD, אשר עמד באותה שנה על 9.3%. ברוב מדינות הארגון הסקטור הציבורי הוא המקור העיקרי למימון הוצאות הבריאות. גם בישראל, ההוצאה הציבורית על בריאות (60% מההוצאה הכוללת) גבוהה יותר מההוצאה הפרטית, אך בשיעור נמוך מהרבה מהממוצע ב- OECD, אשר עמד על 72% מסך ההוצאה על בריאות.
יחד עם זאת, בניגוד לרוב מדינות הארגון, הוצאות הבריאות בישראל לא הושפעו מהמשבר הכלכלי והן צמחו בשיעור של 4% עד 5% בשנה (במונחים ראליים) החל משנת 2010.
ראה את מקבץ הסטטיסטיקות על ישראל בלינק הבא.
קרא על הוצאות הבריאות במדינות אחרות בלינק הבא.