ראשי המשלחות לכנס השרים עומדים על מדרגות
קרדיט תמונה: OECD

לראשונה מזה 6 שנים – פגישת שרי הכלכלה הדיגיטלית של מדינות ה-OECD

בפגישה, אשר כללה גם משלחת ישראלית מכובדת, הושק אתר מדדים דיגיטליים בעברית, אושרה הצהרה תקדימית בנוגע לגישה ממשלתית למידע אישי בסקטור הפרטי, ועודכנו ואושרו המלצות בנוגע לביטחון דיגיטלי.

בשבוע שעבר (13-15 בדצמבר, 2022) התקיים בגראן קנרייה בספרד מפגש שרי הדיגיטל של ה-OECD. המפגש האחרון של שרי הדיגיטל התקיים ב 2016 במקסיקו. המפגש מסכם את העשייה הרחבה של ה-OECD בתחום הכלכלה הדיגיטלית עד כה ומסתכל קדימה על הפעילות העתידית שצריכה להיעשות. תחום הדיגיטל ב-OECD מנוהל בין היתר במסגרת הוועדה למדיניות כלכלית דיגיטלית (CDEP) שמטרתה היא בחינת השפעת המהפכה הדיגיטלית על הכלכלה העולמית ובניית מדיניות מעודדת צמיחה וקיימות בתחום.

המפגש אורגן ע”י CDEP ובחסות ממשלת ספרד. הוועדה עוסקת בנושאים מגוונים הנמצאים על סדר היום העולמי כגון בינה מלאכותית, סייבר, פרטיות וממשל בתחום הדאטה, תשתיות תקשורת, בניית מדדים דיגיטליים ועוד, בהם מיוצגת ישראל באמצעות משרדי ממשלה שונים ורלוונטים. משלחת משרד הכלכלה והתעשייה ל-OECD מרכזת את פעילות הוועדה ומסייעת למשרדים השונים במעקב, תיאום וקידום פעילות ישראל במסגרת הוועדה.

בראש משלחת ישראל לכנס עמדה גב’ שירה לב-עמי, ראש מערך הדיגיטל הלאומי, במשרד הכלכלה והתעשייה, ואת נושא הגנת הפרטיות הוביל עו”ד גלעד סממה, ראש הרשות להגנת הפרטיות. המשלחת כללה נציגים נוספים ממערך הדיגיטל הלאומי – ד”ר ניר קפטן (מנהל תחום אסטרטגיה, משילות וידע), מהרשות להגנת הפרטיות– עו”ד ראובן אידלמן (היועץ המשפטי), מהלמ”ס – מר דניאל רואש (ראש תחום אינדיקטורים כלכליים מובילים ) ומהמשלחת של ישראל ל-OECD  בפריז – מר חיים אסרף (שגריר ישראל לארגונים בינלאומיים בפריז) והגב’ יסמין אזהרי (מרכזת תחום הדיגיטל בנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה ל-OECD).

משלחת ישראל לכנס, עומדים בשורה לפני שלט של הכנס
משלחת ישראל לכנס. מימין: חיים אסרף, גלעד סממה, שירה לב-עמי, ניר קפטן, ראובן אידלמן, דניאל רואש ויסמין אזהרי. קרדיט צילום: OECD

המשלחת הישראלית במפגש בלטה בנוכחותה המקצועית במגוון התחומים השונים שנדונו בכנס, בין היתר, במסגרת השקת כלי ה- “מתקדמים לדיגיטל” בשפה העברית, אישור הצהרה תקדימית בנוגע לגישה ממשלתית למידע אישי בסקטור הפרטי, עדכון המלצות ה-OECD בתחום הביטחון הדיגיטלי, ופאנל שגרירים המסכם את השפעות נושאי הכנס לטווח הארוך. בזמן המפגש קיימו חברי המשלחת פגישות חשובות עם חברות רב לאומיות (Johnson& Johnson, Amazon Web Services) ורשויות וגופים ממשלתיים שהשתתפו בכנס (נציגים מאירלנד, צרפת, שוויץ וגרמניה).

השקת אתר “מתקדמים לדיגיטל” בעברית

כלי ה- “מתקדמים לדיגיטל” (Going Digital Toolkit) פותח על ידי ה-OECD על מנת לאפשר השוואה בינלאומית והערכה נוחה של מדינות בתחום הדיגיטל. מדובר בכלי אינטראקטיבי עם ויזואליזציות נוחות, המציג מדדים והשוואות של מדיניות דיגיטלית בתחומים ותתי תחומים שונים בין מדינות ה-OECD ומספר מדינות נוספות. ניתן לראות את הנתונים לפי מדינה או לפי נושא.

תרגום הכלי לשפה העברית הינו יוזמה משותפת של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומערך הדיגיטל הלאומי, שעבדו יחד עם ה-OECD כדי לתרגם את הכלי ולהנגישו לכלל הציבור דובר העברית. בהמשך יתורגם הכלי גם לערבית לצורך הנגשת המידע גם לציבור דוברי הערבית בישראל ובעולם.

כפי שציינה שירה לב-עמי, ראשת מערך הדיגיטל הלאומי, במסגרת האירוע להשקת האתר בעברית:”הנגשת האתר בעברית, ובהמשך גם בערבית, תאפשר לגורמים ממשלתיים ולציבור הרחב להבין ולהעריך בקלות את פעילות הממשלה בתחום הדיגיטל. מדובר בכלי חשוב שגם יסייע לנו לעקוב ולנתח את פעילותינו בהשוואה בינלאומית, ולבחון את עמידתנו ביעדים שהצבנו לעצמנו. יתרה מכך, תרגום האתר לעברית מגביר את השקיפות הממשלתית, שהיא אחד מיעדינו וחלק מעקרונות המפתח לטרנספורמציה דיגיטלית” .

דניאל רואש, ראש תחום אינדיקטורים כלכליים מובילים בלמ”ס, שעבד באופן צמוד עם ה-OECD על עדכון המדדים ותרגום האתר הציג בכנס את תהליך התהוות הפרויקט: “התגבשה תכנית משותפת עם מערך הדיגיטל הלאומי להקמת אתר להצגת אינדיקטורים דיגיטליים שונים, אך התכניות הוקפאו עקב מגיפת הקורונה. לאחר שנחשפתי לאתר ‘מתקדמים לדיגיטל’ של ה-OECD עלה הרעיון לתרגם את הכלי לעברית, וכך כיום לאחר 9 חודשים של עבודה ‘נולד’ לנו כלי מקצועי ורחב בעברית”.

חברי המשלחת וה-OECD מול באנר של האתר בעברית
בתמונה: דניאל רואש, שירה לב-עמי, ניר קפטן ויסמין אזהרי מהמשלחת הישראלית, מולי לשר וחנה פאוולק (OECD)

השקת המלצות בתחום הסייבר

עד כה פרסם ה-OECD שני מסמכי המלצות בתחום הביטחון הדיגיטלי, הראשון בהקשר של ניהול סיכוני בטיחות דיגיטלית (2015) והשני בנושא פעילויות קריטיות (2019). כעת, השיק ה-OECD עדכון להמלצות אלו יחד עם המלצות נוספות בנושא מוצרים ושירותים ובנושא טיפול בנקודות פגיעות. עדכונים והמלצות אלו נכתבו בשיתוף הגופים הרלוונטיים במדינות ה-OECD, ובכלל זה יחד עם מערך הסייבר הישראלי.

במסגרת השקת ההמלצות נערך פאנל בו השתתפה שירה לב עמי, ראשת מערך הדיגיטל הלאומי. כאשר נשאלה על השפעת ההמלצות החדשות על ישראל היא שיתפה :”מתחם gov.il בו מצויים כל אתרי הממשלה של ישראל הינו אחד מבין חמשת המתחמים המותקפים ביותר ברחבי העולם ותפקידנו הוא להגן על המידע הציבורי בצורה מיטבית, בד בבד עם מתן שירותים מעולים לאזרחים ועסקים וגישה מהירה ופשוטה לאתרי הממשלה. יכולות הגנת הסייבר למערכות ולאתרים הממשלתיים צפויות אף להשתדרג עם מעבר מערכות הממשלה לענן הציבורי, במסגרת פרויקט נימבוס, באופן שיאפשר מתן שירותים רבים יותר ובטוחים יותר. אנו רואים חשיבות גדולה בשיתופי פעולה בינלאומיים בתחום הגנת הסייבר, ושמחים לקחת חלק פעיל בעדכון המלצות ה-OECD בתחום הביטחון הדיגיטלי.”

שירה לב עמי יושבת בפאנל על הבמה
בתמונה: שירה לב-עמי דוברת בפאנל על ביטחון דיגיטלי. קרדיט תמונה: OECD

אישור הצהרה תקדימית בנוגע לגישה ממשלתית למידע אישי המוחזק בסקטור הפרטי

אחד מתוצרי הכנס הינו אישור הצהרה, שהיא מסמך עקרונות בינלאומי ראשון מסוגו, בנוגע לגישת ממשלות למידע אישי המוחזק על ידי הסקטור הפרטי. הצהרה זו מהווה הכרה משותפת של כלל מדינות ה-OECD בקיומם של עקרונות בסיסיים שנועדו להגן על הזכות לפרטיות, בעת עיצוב הסדרים בעניין זה בכל מדינה ותוך מחוייבות לערכים דמוקטיים משותפים ולשלטון החוק. ההצהרה אושרה לאחר משא ומתן ממושך בין מדינות ה-OECD, כולל ישראל, אותה ייצג משרד המשפטים.

ראש הרשות להגנת הפרטיות, גלעד סממה שהשתתף בהשקה שיתף: “ההצהרה היא צעד משמעותי ביותר בקידום המשפט הבינלאומי בתחום הגנת הפרטיות, והעובדה שה-OECD בחר בנושא זה כאחד התוצרים המרכזיים של כנס השרים מלמדת על החשיבות המוגברת של תחום הגנת הפרטיות בכלכלה הדיגיטלית, והחשיבות שביצירת עקרונות מוסכמים בין מדינות בתחום זה, באופן שיקל על העברת מידע ביניהן”

גלעד וראובן עומדים מול שורה של דגלים
בתמונה: גלעד סממה וראובן אידלמן מהרשות להגנת הפרטיות באישור ההצהרה

פאנל שגרירים

בסיום הכנס נערך פאנל שגרירים בו השתתף שגריר ישראל לארגונים הבינלאומיים בפריז, חיים אסרף. השגרירים שיתפו כיצד תוצרי הכנס ישפיעו על מדינותיהם השונות. שגריר ישראל אמר: “אחת מהתובנות העיקריות שאנחנו לוקחים מהכנס היא התפיסה לפיה יש לשים את האדם במרכז. ישראל מדינה מאוד מתקדמת אך עדיין קיים בה פער דיגיטלי שעלינו לצמצם. תכניות לקידום אוריינות דיגיטלית ושיתופי פעולה עם רשויות מקומיות הינן המפתח העיקרי לשינוי זה ועלינו להמשיך ולהרחיב את פעילותינו בנושאים אלו.”

שגריר ישראל יושב על הבמה
בתמונה: שגריר ישראל לארגונים הבינלאומיים בפריז, חיים אסרף, בפאנל המסכם של הכנס

משלחת משרד הכלכלה והתעשייה ל-OECD בראשותו של הציר הכלכלי, מר יוסי אקרמן, שיושבת במשלחת הקבועה של ישראל ל-OECD, תמשיך לעקוב ולעדכן על פעילות ישראל בתחום הדיגיטל ב-OECD ומודה לכלל משתתפי הכנס על נכונותם להגיע ולייצג את מדינתנו בכבוד.

 

2 תגובות

  1. מאיה שיאון

    אולי פספסתי, חיפשתי את הקישורית לאתר… תוכלו לשים בידיעה?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.