כלכלה מופחתת פחמן – הדרך לגמילה מגזי החממה

שינויי האקלים מצריכים את המדינות לפעול במהירות ולאמץ מדיניות שונה ממה שהכירו עד כה. על אף שמדינות רבות אימצו חוקים ותקנות, שמטרתם הפחתת פליטת הפחמן הדו-חמצני ועידוד אנרגיה ירוקה, פליטת גזי החממה (GHG) עדיין נמצאת בעלייה ומסכנת את העתיד של כדור הארץ והגרים בו. מעבר לכלכלה ירוקה אינו דבר פשוט כלל וכלל, כיוון שהמדינות ממשיכות להשקיע בדלקים מזהמים, פחם, נפט וגז טבעי ובעיקר, כיוון שהתרגלו לכך במשך השנים

החשש העולמי מהתחממות גלובאלית מתרגם למספרים והרצון של ועידת האקלים, שתתרחש בפריז בסוף השנה הנוכחית, ליצור פעולה, שבסופה טמפרטורת כדור הארץ לא תעלה ביותר מ-2 מעלות צלזיוס בשנים הקרובות. כדי לעלות על הדרך הנכונה, ה-OECD, סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), סוכנות האנרגיה הגרעינית (NEA) ופורום התחבורה הבינלאומי (ITF) חברו לפרויקט בשם כלכלה מופחתת פחמן, שמטרתו בחינת כלי המדיניות שיש להפעיל למען מעבר מוצלח לכלכלה מופחתת פחמן.

ההמלצות מתמקדות בשלושה נדבכים:

  • מחיר גבוה על פליטת גזי חממה: כיוון שחייבים לשנות את הכיוון בהקדם, הדרך המהירה ביותר להורדת פליטת גזי חממה היא על-ידי מחיר גבוה לכך.
  • רגולציה: בשווקים מסוימים, קביעת מחיר אינה רלוונטית עקב מגבלות שוק ולכן יש לייצר זאת באמצעות חקיקה.
  • עידוד טכנולוגיה חדשנית: חייבים למצוא פתרונות אחרים לכלכלה מבוססת פחמן ולכן לטכנולוגיה יש תפקיד חשוב ביצירת פתרונות ובעיקר ביצירת פתרונות תחרותיים כלכלית.

להשקיע ירוק

הכלכלה העולמית זקוקה ל-90 טריליוני דולרים בהשקעת תשתיות עד 2030 וכדי לעמוד ביעד של 2 מעלות, יש להסיט השקעות רבות לתחום הכלכלה הירוקה. הבעיה האקוטית היא, שעולם ההשקעות עדיין “מכור” לדלקים מזהמים ורגולציות וסובסידיות ממשלתיות מקבעים התמכרות זו. דרך טובה להתחיל היא השקעה ציבורית בנושא חשוב זה, אך גם תחום זה עדיין לא עבר שינוי תפיסה ורק חמישית מכספי הסיוע העולמיים מוקדשים לתחום הכלכלה הירוקה ובנוסף כספים ציבוריים רבים מדי ממנים פחם וגז.

השקעות בדלקים
דלק מאובן עדיין שולט בסקטור האנרגיה

המס הירוק

למערכת המס יש חשיבות מכרעת בבחירות כלכליות. עם פרוץ המשבר הכלכלי, ממשלות הטילו מסים חדשים, גם בתחום הירוק, לשם הגדלת תקבולים. השאלה שעולה היא האם המיסים הללו יוצרים בחירה במוצרים מופחתי פחמן? הבעיה היא, שמסים אלו מתנגשים עם סובסידיות לדלקים מזהמים ועם מחירי הנפט הנמוכים. בנוסף, למדינות יש בעיה פוליטית להטיל מסים על דלק וכיום, ברוב המדינות, מס על חשמל המופק מדלק או גז ממוסה מעט אם בכלל. גורם נוסף, שממשיך להמריץ את כלכלת הפחמן, הינו תעשיית הרכב. מדינות ה-OECD הן היצרניות העיקריות בתחום זה והן מתמרצות קניית רכבים הפולטים פחמן דו-חמצני. גם בתחום הנדל”ן מערכת המס אינה ירוקה ומדינות רבות מעודדות פרבור במקום יצירת אורבניזציה, מה שמגדיל את טביעת הרגל האקולוגית של האזרח.

תעשיית הרכב המזהמת היא עדיין חלק חשוב מכלכלות מדינות ה-OECD
תעשיית הרכב המזהמת היא עדיין חלק חשוב מכלכלות מדינות ה-OECD

מדיניות חדשנית

כלכלה ירוקה יכולה להיות לא רק אקולוגית אלא גם מאוד רווחית ויש עדויות רבות, שמדיניות סביבתית יכולה להוביל לעלייה בפרודוקטיביות באמצעות חדשנות. אחת הבעיות הגדולות במדינות ה-OECD הינה הפחתת תקציבי המחקר ופיתוח בתחום האנרגיה. רוב המדינות מספקות תמריצים למו”פ פרטיים, אך זה כמעט ואינו רלוונטי לעסקים צעירים ולא רווחים שיכולים לספק חדשנות ירוקה.

השקעות במחקר בתחום האנרגיה
השקעות במחקר בתחום האנרגיה

על המדינה לעשות יותר כדי להבטיח אימוץ חדשנות על-ידי צרכנים ועסקים וזה נוגע בעיקר לנושא הכישורים, כיוון שבמדינות רבות לפי ה-OECD, יש פער בכישורים בתחום כלכלה מפוחתת פחמן. לכן, על המדינה לעודד כישורים אלו דרך מדיניות תעסוקה חדשנית.

המדינה לובשת ירוק

לאורך 200 השנה האחרונות, המדינות התרגלו לחשוב בצורה מסוימת והקיבעון לדלקים מקשה על הממשלות לשנות מדיניות. שינוי כזה מסכן אותן מבחינה כלכלית, כיוון שכל הכלכלה מכוונת לשם. למרות זאת, אין אפשרות לברוח מהמשבר הסביבתי, המתרחש סביבנו והוא ישפיע על כלל המדינות, קטנות וגדולות כאחת. המדינות חייבות “לשנות תקליט” ולפתח במהרה כלי מדיניות חדשים שיעודדו מעבר זה. מדיניות זו אמורה להיות כלכלית, אך שינויי האקלים יחייבו את המדינות לעשות זאת בכל מקרה. למשל, משק החשמל הינו המגזר החשוב ביותר לכלכלה מופחתת פחמן, כיוון שהוא אחראי על פליטה של 25% מגזי החממה והצפי הוא שהשיעור רק יגדל. לכן, החשיבות למעבר לאנרגיה ירוקה הינה המטרה העיקרית של מדינות העולם.

ואף על פי כן, נוע תנוע?

יש כאלו הטוענים, שהעולם העתידי יצטרך לשנות ממנהגיו ולחיות אחרת, למשל, לנוע פחות, כיוון שתחבורה אחראית ל-23% מפליטת גזי החממה ונתון זה אמור להכפיל עצמו עד 2050. רוב הסיכויים, שבני האדם לא יפסיקו לנוע ולכן יש חשיבות רבה למדיניות ירוקה בתחום זה. סקטור התחבורה אחראי, בנוסף, לזיהום האוויר החמור שערים גדולות בעולם סובלות ממנו לעתים תכופות יותר, כמו בבייג’ינג ופריז. מה ניתן לעשות:

  • להימנע מנסיעות מיותרות ועידוד תחבורה ציבורית על-פני רכב פרטי
  • לקדם מעבר לאמצעי תחבורה נקיים יותר
  • לשפר צריכת האנרגיה לרכבים
זיהום אוויר בפריז
זיהום אוויר בפריז

על פניו, נראה שהטרנד הירוק שולט בכיפה וחדשות לבקרים צצים מוצרים וטכנולוגיות ירוקות, אבל מאחורי הקלעים המדיניות הממשלתית לא תמיד תומכת בכך ולמדינה יש קושי רב לשנות את מה שעבד עד כה היטב. יחד עם זאת, האסון הסביבתי כבר כאן וכלל המדינות יושפעו אם על-ידי עליית מפלס הים, המטביעה איים באוקיינוסים, בצורת חמורה בקליפורניה, המאיימת להרוס את תעשיית היין המפורסמת ואם בזיהום אוויר, המאיים על היכולת לחיות בעיר היפה בעולם, פריז. כלכלה מופחתת פחמן דורשת מהמדינה לפתח כלים ובעיקר אסטרטגיה כוללת בשלל התחומים: חקלאות, אנרגיה, מסחר וכו’, כיוון שבלעדי אותו כלים, המטרה לא תושג.

בישראל פועלת התוכנית הלאומית לתחליפי דלקים שהינה יוזמה ממשלתית החותרת לצמצום התלות העולמית בנפט לתחבורה בדרך לעתיד בטוח יותר. מדובר במאמץ משותף וסינרגטי הכולל למעלה מ- 9 משרדי ממשלה, מאות חברות, קבוצות מחקר ויזמים הפועלים במגוון כלים וטכנולוגיות למען מטרה משותפת אחת שהיא הפחתת התלות בנפט תוך כדי הפיכת ישראל למרכז ידע חדשני בתחום זה. משרד הכלכלה מפעיל מסלולים ליצירת כלכלה ירוקה, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה. אחד מהפרויקטים הינו מסלול סיוע להפחתת פליטות גזי חממה – מסלול שמטרתו להפחית את צריכת האנרגיה ופליטות גזי החממה עד שנת 2020 ב-20% לפחות. בנוסף, מפעיל משרד הכלכלה את תכנית Israel NewTech הפועלת גם בתחום האנרגיה המתחדשת ומטרתה לעודד חברות הזנק באמצעות מגוון כלי סיוע ותמיכה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.