יותר טוב אך עדיין לא מספיק – התחזית הכלכלית של ה-OECD

הכלכלה העולמית תמשיך לצמוח בשנתיים הקרובות אך עדיין פחות מהקצב שלפני המשבר הכלכלי העולמי. בצד החיובי, יש יותר השקעות וסחר עולמי אך נראה שאי-השוויון חוזר לעלות והשכר הריאלי לא צומח. הכלכלה הישראלית תמשיך לצמוח אך בקצב מתון יותר וה-OECD ממליץ לישראל להגביר את התחרות כדי להוריד את יוקר המחיה

ארגון ה-OECD פרסם היום את התחזית השנתית שלו וצופה שהכלכלה העולמית תצמח השנה ב-3.5% ובשנה הבאה תתקדם רק במעט ל-3.6%. למרות הנתונים המעודדים, כלכלת העולם עדיין נמוכה מהשיא שלפני שנות המשבר – צמיחה של 4%. הכלכלנית הראשית של ארגון ה-OECD ציינה שהנתונים הכלכליים טובים אך לא טובים מספיק.

בצד החיובי נראה שרמת ההשקעות והסחר העולמי סוף סוף נמצאים בעלייה וגם בצד הביקוש יש עלייה, בעיקר למוצרי היי-טק. רוב המדינות צפוית לרשום צמיחה מהירה יותר בשנתיים הקרובות כאשר הודו תמשיך להיות הכלכלה הצומחת ביותר עם כמעט 8% ב-2018. המעבר של הכלכלה הסינית מתעשייה לשירותים ומייצור לצריכה יהפוך את הצמיחה הסינית למתונה יותר של 6.6% ו-6.4% ב-2017 ו-2018 בהתאמה. הכלכלה האמריקאית ממשיכה להראות סימנים חיובים ותצמח ב-2017 מהר יותר וצפויה להגיע ל-2.4% ב-2018. הברקסיט ממשיך לתת אותותיו בבריטניה והיא ואמורה לצמוח סביב ה-1% ב-2018. גוש היורו ממשיך להתאושש מהמשבר ואמור לצמוח ברמה של 1.8% בשנתיים הקרובות כאשר גרמניה תמשיך להיות הכלכלה הגדולה ביותר עם 2% בשנה.

הצמיחה חוזרת אך גם האי-שוויון 

למרות הסימנים החיוביים בצמיחה בתמ״ג נראה שגם אי-השוויון חוזר לצמוח לאחר מספר שנים של עצירה ואף ירידה בחלק מהמדינות, כמו בישראל למשל. שוק התעסוקה ממשיך להוסיף עוד ועוד משרות אך הנתונים לא מראים צמיחה בשכר הריאלי וההמשך של העלייה במחירי הדיור מקשה על רבים במדינות המערב.

ישראל – ממשיכים לצמוח אבל פחות 

שנת 2016 הייתה שנה מוצלחת לכלכלה הישראלית עם צמיחה של 4% אך היא תאט בשנתיים הקרובות ואמורה לעמוד על סביב 3.25% בשנה. האינפלציה צפויה לגדול בהדרגה. הרחבת המדיניות המוניטרית והפיסקלית ועליית השכר הצפויה במשק ימשיכו לתמוך בביקושים המקומיים ולעודד צמיחה.

לפי ה-OECD, עם התגברות האינפלציה, בנק ישראל צפוי לבטל בהדרגה את התמריצים המוניטריים. למרות המאמצים האחרונים של ממשלת ישראל, המתחים המתמשכים בשוק הנדל”ן ממשיכים לדרוש את תשומת הלב של הרשויות בשמירה על מגזר בנקאי איתן. המשק הישראלי מתקרב לתעסוקה מלאה אך ההרחבה התקציבית הצפויה בשנת 2017 עלולה להאט את הירידה בחוב הממשלתי. צעדים האחרונים של ממשלת ישראל בהשקעה גדולה יותר בתחומי הרווחה, דיור ותחבורה צפוים לקדם צמיחה מכלילה יותר.

ה-OECD ממליץ לישראל להמשיך ליישם רפורמות במשק לשם הגברת הפרודוקטיביות של העובד הישראלי בעיקר בקרב סקטורים עם תחרות נמוכה שבהם מעוסקים עובדים בעלי כישורים נמוכים ובעלי שכר נמוך. הארגון ממליץ לישראל להמשיך ולהגביר את התחרות, בעיקר בתחום החקלאות והמזון, כדי להפחית את יוקר המחיה. תהליכי יבוא מגבילים פחות, עם חסמים נמוכים יותר, יאפשרו לחברות הישראליות להשתלב בצורה עמוקה יותר בסחר העולמי. לבסוף ממליצים כלכלני הארגון להשקיע יותר בחינוך בעיקר כדי לקדם אוכלוסיות מוחלשות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.