טובים מהמקור – רובוטיקה ואוטומציה – העתיד כבר כאן?

ההתפתחות המהירה של הרובוטיקה התעשייתית, הופכת את מה שפעם היה בגדר מדע בדיוני, למציאות קיימת שרק הולכת ומתבססת עם הזמן. המכירות של רובוטים תעשייתיים עלו ל- 254,000 יחידות ב- 2015, עם תחזית של עוד 1.4 מיליון יחידות שירכשו בין 2016-2019. השימוש הגובר ברובוטיקה ואוטומציה, מעלה שאלות מדיניות רבות. למרות הדיון הער ביחס להשפעות החברתיות, המשפטיות, והכלכליות של תופעה זו, לא קיימים מחקרים אמפיריים ומידע רב על ההשלכות הצפויות על מדינות מתפתחות ומפותחות, ובפרט ההשפעות על שוק התעסוקה.

בהתאם לפרוייקט של ה- OECD  בתחום, אשר סוקר את התפתחות השימוש ברובוטיקה ואוטומציה לאורך השנים, בעבר נעשה שימוש ברובוטים בעיקר לביצוע פעולות ייצור אשר היוו סכנה לבני אדם, כגון עבודה עם מתכות בטמפרטורות גבוהות. אולם, ככל שיכולות הרובוטים השתפרו, כיום ניתן להעסיק רובוטים במגוון רחב של תחומים. להעסקת רובוטים מספר יתרונות מהותיים. ראשית, רובוטים יכולים לעבוד 24 שעות ביממה. כיום, בתעשיית הכרייה, מספר רב של חברות התחיל להסתמך על משאיות אוטומטיות ללא נהג, אשר מסוגלות לחצוב לאורך כל היממה. כמו כן, בהתאם למחקרים אחרונים בנושא, העסקת רובוטים הינה יעילה יותר. לדוגמא, צביעת מטוס בואינג 777 על ידי רובוטים, הפחיתה את משך זמן העבודה מארבע וחצי שעות ל- 24 דקות.

שיפורים טכנולוגיים בתחום הרובוטיקה, והורדת מחירי הרובוטים בשנים הקרובות, צפויים להשפיע באופן מהותי על שוק העבודה. כלכלנים רבים מאמינים, כי עבודות רבות אשר נעשות כיום על ידי בני אדם, יעשו בשנים הקרובות על ידי רובוטים. להבדיל מהרובוטים התעשייתיים של הזן הקודם אשר עלו בסביבות ה- 100,000$, בקסטר, רובוט מזן חדש, של חברת iRobotics, אשר יודע לזהות בני אדם במרחב סביבו, בשונה מרובוטים מהזן הישן יותר אשר לא היו בעלי קליטה כאמור, עולה 22,000$, ובעל אורך חיים ממוצע של 3 שנים (בערך 6,500 שעות עבודה), אשר מהווים 3.38$ עלות לשעת עבודה, פחות משכר המינימום לשעת עבודה בישראל.

עוד תהליך שה- OECD מזהה בעבודתו, הינו ההשפעה על התפתחות הרובוטיקה על מקום הייצור. כבר בעת האחרונה, אדידס הודיעה כי הינה מתכננת לפתוח “מפעל בזק” לייצור נעליים בגרמניה. בהתבסס על מודל האספקה כיום, מרגע ייצור הנעל עד האספקה ללקוח לוקח בממוצע 18 חודשים (אלא אם כן התובלה נעשית במטוס). באמצעות שימוש ברובוטים, ומדפסות תלת ממדיות, רוב ייצור הנעל יהיה “בבית”, וכתוצאה מכך אדידס תוכל לספק נעליים בפחות משבוע, מרגע הייצור עד רגע האספקה ללקוח.

כבר היינו שם

החשש המודרני שרובוטים יגנבו את העבודות שלנו הוא לא חדש. בעבר אותו חשש עלה ביחס להשפעת התפתחות הטכנולוגיה ומהפכת הסייבר על התעסוקה, והחלפת האדם במחשב. חשש זה הוחלף ב”תקומת הרובוטים”. אולם, אבטלה גורפת עקב התפתחויות טכנולוגיות טרם התממשה, לכן, עולה שאלה למה שהפעם זה יהיה שונה? בעוד שהרובוטים והאוטומציה יעלימו עבודות מסויימות, הם ייצרו אחרות. כאמור, בהתאם למחקר של ה- OECD בנושא, רובוטים ואוטומציה צפויים להעלות את הפרודוקטיביות של השוק, ועל כן להניע תהליכים חיוביים. בפרט, צפויה הקטנת עלויות ייצור – ובכך הפחתת עלויות לצרכן, החזרת מפעלי ייצור למדינות המוצא, ויצירת שוק תעסוקה מתוחכם יותר, עם עבודות חדשות אשר דורשות כישורים יחודיים, ועל כן יהיו מתגמלות יותר.

לא ניתן לחזות את העתיד, ולומר אילו עבודות שלא קיימות כיום יתפתחו, אולם מחקרים שונים מציינים עבודות כגון פיקוח על בינה מלאכותית, תיקון ושימור מערכות חדשות, ועיצוב והבנייה של תשתיות חדשות, לפיתוח מערכות טכנולוגיות וכדומה. כאמור, ניבוי שוק התעסוקה העתידי, הינו בעייתי ותלוי בטכנולוגיות שאינן קיימות כיום. מה שבטוח, עם זאת, הוא שעבודות אלו יידרשו כישורים ברמה מתקדמת, וזו תובנה בעלת משמעות לקובעי המדיניות כבר היום.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.