הפורום הגלובאלי על אחריות תאגידית

הפורום הגלובאלי על אחריות תאגידית הושק השנה במטרה לחזק את הדיאלוג הבינלאומי על אחריות תאגידית ולקדם את התיאום בין הכלים הקיימים לאחריות תאגידית, המקומיים, האזוריים והבינלאומיים, כולל הקווים המנחים לחברות רב-לאומיות של ה-OECD.

הנושא הבולט ביותר בפורום שיתקיים היום ומחר (26-27/6/2013) במטה ה-OECD בפריז הוא תנאי ההעסקה והבטיחות בענף הטקסטיל, וזאת על רקע אסון ראנה פלאזה בבנגלדש שהתרחש ב-24 באפריל השנה בו קיפחו את חייהם למעלה מאלף איש. ראנה פלאזה הוא שם הבניין שקרס באסון ואיכלס מספר מפעלי טקסטיל ואלפי עובדים בשמונה קומותיו. ביקורת חריפה הובעה לאחר האסון כנגד חברות רב-לאומיות רבות (בהן מנגו, בנטון ווולמרט) שהתקשרו עם המתפרות בראנה פלאזה מבלי שהבטיחו את תנאי ההעסקה והבטיחות של העובדים במקום ולא דרשו את פינוי הבניין לאחר שהתגלו בו סדקים ועלה חשש לקריסתו בימים שלפני האסון. לטענת בני משפחות ההרוגים באסון, בעלי המתפרות איימו בפיטורין על העובדים שלא יגיעו לעבודה בשל החשש מקריסת הבניין.

נקודות הקשר הלאומיות (NCPs), הן נציגי המדינות שהן צד לקווים המנחים על אחריות תאגידית ואמונות על קידומם, פרסמו ערב הפורום הצהרה משותפת בה הביעו את זעזוען מהאסון ואשררו את אחריותן לפעול לשיפור תנאי ההעסקה והבטיחות בענף הטקסטיל. כפי שפירטו בהצהרה המשותפת, הסכימו נקודות הקשר הלאומיות כי פעולה משותפת תיעשה בעניין כחלק מהאג׳נדה הפרו-אקטיבית תחת הקווים המנחים, תוך שיח עם בעלי עניין נוספים ובתיאום עם יוזמות בינלאומיות אחרות כדי למנוע שכפול הקיים. אחת האפשרויות לפעולה תחת האג׳נדה הפרו-אקטיבית הינה ניסוח הנחיות ייעודיות לענף הטקסטיל, כפי שנעשה בעבור ענף המינרלים מאזורי סכסוך. החשש הוא כי הלחץ הציבורי והצרכני הבינלאומי יביא לנטישת פעילות החברות הרב-לאומיות במדינה, במקום שיוודאו כיבוד זכויות עובדים ובטיחותם. עשויה זו להיות פגיעה אנושה בכלכלת המדינה המדשדשת ממילא, שכן חלקה בשרשרת הערך הגלובאלית בענף הטקסטיל מהווה נתח נכבד מהתמ”ג שלה ואחראי למשל על כרבע ממקומות התעסוקה של נשים במדינה.

glo

הפורום הגלובאלי על אחריות תאגידית (Global Forum on Responsible Business Conduct) הושק השנה במטרה לחזק את הדיאלוג הבינלאומי על אחריות תאגידית ולקדם את התיאום בין הכלים הקיימים לאחריות תאגידית, המקומיים, האזוריים והבינלאומיים, כולל הקווים המנחים לחברות רב-לאומיות של הארגון (OECD Guidelines for Multinational Enterprises). הדוברים והאורחים בפורום משתייכים למגוון הסוגים השונים של בעלי העניין בתחום האחריות התאגידית: נציגי מדינות מתפתחות ומפותחות, חברות רב-לאומיות הפועלות בענפים שונים, ארגונים בינלאומיים ונציגי ארגוני חברה אזרחית, מקומיים ובינלאומיים.

הקווים המנחים לחברות רב-לאומיות של ה-OECD הינם המלצות על אחריות תאגידית מפי 45 הממשלות שהן צד להם לחברות רב-לאומיות הפועלות בשטחן או משטחן (מדינות אלו אחריות לכארבע חמישיות משווי ההשקעות הבינלאומיות העולמיות). ההמלצות בקווים המנחים הינן הכלי הבינלאומי המקיף ביותר הקיים כיום על אחריות תאגידית המכסה את כלל הנושאים המרכזיים בתחום האתיקה העסקית, כולל גילוי מידע, זכויות אדם, יחסי עבודה ותעשייה, הגנה סביבתית, שוחד ושחיתות, הגנת הצרכן, מדע וטכנולוגיה, תחרות ומיסוי. הקווים המנחים הם הכלי הבינלאומי היחיד בגיבוי ממשלתי על אחריות תאגידית הכולל מנגנון יישום ייחודי.

קישורים רלבנטיים:

צפייה ישירה בדיוני הפורום הגלובאלי על אחריות תאגידית

תכניית הפורום הגלובאלי על אחריות תאגידית

אתר הבית של נקודת הקשר הלאומית הישראלית

אתר הקווים המנחים לחברות רב-לאומיות של ה-OECD

הקווים המנחים לחברות רב-לאומיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.