הערכים הבסיסיים של משרתי הציבור

עובדי ציבור הם הבסיס של הממשלה, הם אחראים על עיצוב מדיניות, הטעמתה וכמובן נתינת שירות לאזרחים והם מחויבים לחוק ולערכים של המדינה. אך מהם הערכים הללו? שבדיה ישבה על המדוכה והקימה מועצה לערכים בסיסיים שעובדי המדינה אמורים להיות מחויבים להם כדי להחזיר את האמון האזרחים בעובדי הציבור המשרתים אותם

לעובדי ציבור יש כינויים רבים ברחבי העולם – “משרתי ציבור”, “פקידים” , “פונקציונרים” ועוד. עובדי ציבור הם הבסיס של הממשלה, הם אחראים על עיצוב מדיניות, הטעמתה וכמובן נתינת שירות לאזרחים והם מחויבים לחוק ולערכים של המדינה. אך מהם הערכים הללו? שבדיה, מדינה שהיא מודל לחיקוי למדינות OECD רבות, ישבה על המדוכה והקימה מועצה לערכים בסיסיים שעובדי המדינה אמורים להיות מחויבים להם. ראש המועצה, פרופסור לנה מרקוסון (Lena Marcusson) הרצתה בפני ה-OECD על עבודת המועצה.

ממשלה קטנה ומבוזרת

המטרה העיקרית של המועצה היה לחשוב מחדש על הערכים שלאורם פועלים עובדי הציבור ולהחזיר אותם למעמד של “משרתי ציבור”. הציבור השבדי שלרוב חש מידת אמון גבוהה למוסדות השלטון, החל לאבד אמון זה עקב פרשות שחיתות ומחסור באחריותיות ולכן הכריזה הממשלה השבדית על הקמת מועצה לערכים בסיסיים בשנת 2012 ובמשך שלוש שנים חבריה התכנסו באופן קבוע ויצרו והגדירו ערכים אלו.

פרופסור לנה מרקוסון (שנייה מימין) עם מזכ"ל הארגון אנחל גורייה. מקור: המשלחת השבדית ל-OECD
פרופסור לנה מרקוסון (שנייה מימין) עם מזכ”ל הארגון אנחל גורייה. מקור: המשלחת השבדית ל-OECD

המודל השבדי הינו מודל של ממשלה צרה עם סוכנויות וגופים ממשלתיים רבים, כ-400 בערך. הממשלה ממנה את ראש הסוכנות והוא זוכה לאוטונומיה כמעט מלאה ולמעט כפיפות לגוף המבקר השבדי, הסוכנות פועלת באופן עצמאי ומחויבת לחוקה ולנהלים. הממשלה יכולה להגדיר מטרות מיוחדות לסוכנות כזו או אחרת, אך ראש הסוכנות אחראי לאופן ההטמעה.

ערכים בסיסיים

המועצה החליטה על שישה ערכים בסיסיים הנמצאים בחוקה אך היה צורך בלהגדיר אותם מחדש. הערכים הם:

  • דמוקרטיה: המטרה של ערך זה הוא להטמיע את החשיבה שהסמכות שממנה פועלים עובדי ציבור מגיעה מהעם עצמו והתקציב הוא באמצעות כספי מיסים שבשבדיה הם גבוהים במיוחד. על כל עובד ציבור, בעבודתו הייחודית, אמור להפיץ את הדמוקרטיה ואת ערכיה. ערך זה מצביע גם על ממשל תקין שבו כל עובד ציבור צריך להיבחר לתפקידו על סמך איכויותיו בלבד.
  • חוקיות: כל פעולה שמבצע עובד ציבור צריכה להיות ביחס לחוק בלבד. עובדי ציבור בשבדיה זוכים לאוטונומיה גבוהה יחסית, גם בתוך הסוכנויות ולכן חשוב שיכירו את החוק שלאורו הם עובדים. ערך זה מתקשר לנושא נוסף של נאמנות – למי נאמן עובד הציבור? לממשלה או לחוק? כמובן שעובד ציבור, המשרת ממשלים שונים בעלי אידיאולוגיות שונות, צריך להיות נאמן לשלטון החדש אך לעולם לא בסתירה לחוק והאחרון תמיד אמור לגבור.
  • אובייקטיביות: עובד הציבור משרת את כלל הציבור, ללא משוא פנים וללא קשר להעדפותיו האישיות. בערך זה מגולם כמובן האיסור על לקיחת שוחד ועל עובד ציבור נאסר לקחת מתנות. בנוסף, עובד ציבור שבדי מחויב בגילוי נאות של קשרים ועבודה עם ארגונים ועסקים פרטיים כדי שלא יווצר ניגוד אינטרסים.
בית הפרלמנט השבדי. מקור: ויקיפדיה קרדיט: Holger Ellgaard
בית הפרלמנט השבדי. קרדיט: Holger Ellgaard מתוך ויקיפדיה
  • חופש דעה: לפי פרופסור מרקוסון, אזרח טוב הוא אזרח מיודע, המכיר את הנתונים והעובדות ועל עובדי ציבור לספק נתונים אלו ולייצר אווירה של שקיפות. חוק המסמכים השבדי נחקק עוד במאה ה-18 ובניגוד למדינות רבות, אין בשבדיה אפשרות לחסום הפצת מסמכי מדינה באופן גורף, אלא כל מסמך שהציבור מבקש נגיש בברירת מחדל ואם אין אפשרות לחשוף אותו יש לבקש אישור לחסום הפצתו. כאשר אזרחים מבקשים מסמכים, החוק השבדי לא מחייבם לחשוף את שמם או את המטרה שלשמה הם מבקשים את המסמך והוא מחייב את עובדי הציבור לטפל בבקשה לא דיחוי. הממשלה השבדית מגינה גם על חופש הדעה גם של עובדי ציבור והם רשאים להתבטא באופן ציבורי כל עוד הם מבהירים שדבריהם מייצגים את דעתם בלבד ולא את הסוכנות או הממשלה. לסוכנות הממשלתית אין שום סמכות למנוע הבעת דעה, גם אם היא ביקורתית כלפי הגוף הממשלתי.
  • כבוד האדם: כבוד לכלל האנשים, לערכים שלהם, לחופש ולכבוד שלהם. לעובד ציבור אסור להפלות אזרחים על בסיס מגדר, זהות, דעה, אתניות, דת, נכות, נטייה מינית או גיל. בנוסף, עובדי הציבור כפופים לאמנה האירופית על זכויות האדם שהיא למעשה החוק בשבדיה.
  • יעילות ושירות: ערך זה אינו נובע באופן ישיר מהחוקה אלא מכך שעובדי ציבור בסופו של דבר עובדים בשביל הציבור ולכן צריכים להיות יעילים ומנומסים לקהל הרחב. על עובד ציבור להיות: מנומס, יעיל, לדבר בשפה ברורה ואף להיעזר במתרגם עם אוכלוסיות ספציפיות, לענות לשאילתות ללא דיחוי. בנוסף, הסוכנויות בשבדיה אמנם עצמאיות אך החוק מ-1809 קובע שסוכנויות אמורות לעזור אחת לשנייה למען המטרה המשותפת.

המועצה העבירה במשך השלוש שנים האחרונות סמינרים וסדנאות לכלל עובדי הציבור בשבדיה והמליצה על הקמת גוף ממשלתי שיהיה אחראי לערכים אלו ולהטמעתם. הממשלה השבדית קיבלה המלצות אלו ומחייבת כל עובד חדש לעבור הדרכת ערכים והדרכת ריענון לעובדים ותיקים. התקווה של הממשלה השבדית היא שערכים אלו יחזירו את האמון של הציבור כלפי הממשלה והסוכנויות שהיא מפעילה כיוון שללא אמון, הדמוקרטיה עצמה בסכנה.

אתיקה ישראלית

גם בישראל הוקמה ועדה לגיבוש המלצה לקוד אתי לשירות המדינה בשנת 2014. הדוח הוגש לממשלה בשנת 2016 ובו נקבעו הערכים שלאורם פועלים עובדי הציבור בישראל והם:

  • ממלכתיות: על עובד מדינה להיות נאמן למדינת ישראל, חוקיה וערכיה.
  • מקצועיות: על עובד המדינה לחתור למצוינות אישית בכל תחומי פעילותו, תוך שאיפה להימצא בחזית הידע והמומחיות של תחומי עיסוקו, ומיצוי היכולת והמיומנות המקצועית שלו.
  • טוהר מידות: על עובד המדינה לשמור על טוהר המידות, הגינות וכיבוד זכויות הפרט. מערך זה נובע איסור למשוא פנים ופרוטקציה.
  • מערכתיות: עובד המדינה יבצע את תפקידו מתוך ראייה כוללת של תפקיד שירות המדינה לסייע לממשלה ולשרים לקדם ולממש את מדיניותם, תוך כיבוד החוק והמקצועיות
  • שירותיות: על עובד המדינה להקשיב לפניות הציבור, וככל הניתן ובמסגרת הסמכות, לסייע לאזרחים לממש את זכויותיהם.
  • אחריותיות: בנושאים שבתחום טיפולו יפעל עובד המדינה כנאמן הציבור, באופן שקוף וגלוי, תוך כיבוד זכות הציבור לדעת, בכפוף להוראות הדין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.