2 מעלות צלזיוס הוא היעד שהגיעו אליו אומות העולם כדי לעצור את שינוי האקלים המאיימים על עתיד האנושות אך כדי לעשות זאת יש לעבור לטכנולוגיה ירוקה יותר במגזר האנרגיה שאחראי ל-40% מפליטות הפחמן הדו-חמצני. מחקר חדש של ה-OECD טוען שזו לא בעיה כספית או טכנולוגית אלא חסמים המונעים הטמעת אנרגיה ירוקה יותר.
איפה הכסף?
ההון להשקעה ירוקה קיים וטכנולוגיות ירוקות הופכות בכל יום לתחרותיות יותר למול הדלקים המזהמים אך יחד עם זאת חסמים במגזר האנרגיה הקשורים למדיניות ולחסמי שוק, מונעים הטמעה מהירה יותר של טכנולוגיות אלו. לפי מחקר עדכני שערך ארגון האנרגיה (IEA) של ה-OECD, ההשקעות בתחום האנרגיה לא מספיקות כדי לעמוד ביעד של 2 מעלות שהוסכם בוועידת פריז (COP21).
למסות את הזיהום
כדי להשוות את הכדאיות של אנרגיה ירוקה יש לייצר מחיר משמעותי לפליטות גזי החממה באמצעות מס ישיר או תכנית סחר בין מדינות. לפי ה-OECD, קביעת מחיר היא המדיניות היעילה ביותר להפחתת גזי החממה אך נכון להיום המחירים אינם גבוהים מספיק כדי לתמרץ השקעה בטכנולוגיות ירוקות.
כלי מדיניות נוסף הוא כמובן תמריץ חיובי בדמות תמריצים להשקעות ירוקות ומהלך זה נעשה על-ידי מדינות רבות. בכל העולם, ממשלות תמכו באנרגיה מתחדשת בסכום של 121$ מיליארד ב-2013 ונכון ל-2015 145 מדינות הטמיעו תכנית תמריצים כזו או אחרת הכוללת תמריצי מס, מכסים מיוחדים בסחר ועוד.
אחת מההשקעות החשובות שמדינות יכולות לעשות היא תמיכה בחדשנות ובמחקר ופיתוח לטכנולוגיות ירוקות. השקעת המדינה קריטית, בעיקר בשלבים הראשונים של הפיתוח שהם בעלי סיכון גבוה לכישלון, והשקעת המדינה תאפשר משיכת השקעות פרטיות. המחקר של ה-OECD מוצא שמדינות רבות מדי מעדיפות להשקיע באמצעות תמריצים בטכנולוגיות ותיקות שהוכיחו עצמן ופחות להוטות להשקיע בטכנולוגיות חדשניות. לעומת השקעה של 121$ מיליארד באנרגיה מתחדשת, רק 5$ מיליארד השוקע במו”פ בתחום זה.
המדינה תתקן
אחד מהמסקנות המעניינות ביותר במחקר של ה-OECD הוא שחברות ממשלתיות דווקא משפיעות לטובה על כמות ההשקעות באנרגיה מתחדשת למרות התיאוריה שגורסת שחברות ממשלתיות יוצרות חסמים לכניסת מתחרים חדשים. לפי כותבי הדוח, חברות אלו משקיעות כספים רבים בתשתיות ירוקות שעלותן גבוהה בתחילה. יחד עם זאת, הדוח מציין שיש להשקיע בהורדת חסמים בשוק האנרגיה ולאפשר כניסת מתחרים נוספים.
השקעה ירוקה בישראל
מדינת ישראל פיתחה בשנים האחרונות כלים רבים להשקעה באנרגיות ירוקות כגון התכנית הלאומית לקידום תעשיות המים והאנרגיה המתחדשת Israel NewTech, הפועלת במשרד הכלכלה והתעשייה שמטרתה לקדם השקעות בחברות אנרגיה ירוקות. בנוסף, ישראל השיקה את התכנית הלאומית לתחליפי דלקים שמטרתה הקטנת השימוש והתלות בנפט ומעבר לאנרגיה ירוקה. רק לאחרונה אישרה ועדת הכלכלה בקריאה ראשונה הצעת חוק להסרת חסמים להקמת מתקני ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת.