האם מקצועות ההורים משפיעים על ציוני הילדים?

לפי מבחני פיז"ה של ה-OECD, במדינות רבות החברה משעתקת עצמה וזהות המקצוע של ההורים תשפיע על המקצוע העתידי של הילדים

אילו מסקנות ניתן להסיק על ציוני תלמידים מהסתכלות על המקצועות של ההורים שלהם?  על שאלה זו ניסה לענות ה- OECD במחקר ה- PISA האחרון שלו. רק נזכיר, כי  PISA הינה תוכנית להערכת מערכות החינוך בעולם על ידי בחינת הידע והכישורים של תלמידים בני  15. במהלך העבודה על PISA 2012 נשאלו התלמידים המשתתפים בפרויקט על תעסוקת הוריהם. תשובות התלמידים קודדו למספרים אשר יאפשרו השוואה בינלאומית על פיה ניתן יהיה לזהות אנשים אשר עובדים בתעשיות דומות, מבצעים מטלות דומות או בעלי אחריות דומה בעבודה. סיווג זה נעשה על פי שיטת החלוקה של ארגון העובדים העולמי ,ה- ILO,  אשר מסווג את כלל המקצועות בעולם ל- 9 סוגים: מנהלים, בעלי מקצוע, מקצועות טכניים, תפקידים פקידותיים, נותני שירות ואנשי מכירות, חקלאים ודייגים, עבודות כפיים, עובדי מפעלים ועבודות בסיסיות. בכל קבוצה, האנשים סווגו על פי התחום הספציפי בו הם מועסקים, כך לדוגמא קבוצת בעלי המקצוע כוללים בעלי מקצוע בתחום הרפואה, החינוך, מדע או עסקים וניהול.

המחקר מצא כי ברוב המדינות, ילדים להורים בעלי מקצוע, נוטים בממוצע לקבל ציונים טובים יותר במתמטיקה. קולומביה, אינדונזיה, מקסיקו, פרו ושוודיה הינן יוצאות מהן הכלל, במדינות אלו ילדיהם של המנהלים הינם בעלי הציונים הגבוהים ביותר במתמטיקה. יחד עם זאת, הפער בין תוצאות מבחני הילדים, אשר הוריהם מועסקים בסוגים שונים של תעסוקה נוטה להצטמצם במבחן הקריאה.

כעת משיקה התוכנית כלי אינטראקטיבי המאפשר לבחון את הקשר בין ציוני התלמידים בקריאה, מתמטיקה ומדעים ובין תעסוקת ההורים בכל מדינות אשר השתתפו ב- PISA.

בגרף הבא ניתן לראות את הממוצעים של תוצאות מבחני המתמטיקה בחלוקה לתעסוקת ההורים. גודל הנקודה נקבע על פי הכמות היחסית של הילדים אשר לפחות אחד מהוריהם משתייך לקבוצת התעסוקה. ניתן לראות כי בישראל, כמו בהרבה מדינות אחרות, הוריהם של הילדים שהצליחו ביותר בבחינה הינם בעלי מקצוע.

 ציוני מתמטיקה ועיסוק הורים

להלן מספר ממצאים מעניינים מהדוח:
ציוני המתמטיקה בצרפת הינם סביב ממוצע ה- OECD, אך אי השוויון במערכת החינוך הינו מעל הממוצע ובעקבות זאת פער התוצאות בין ילדיהם של הורים בעלי מיומנויות לאילו שאינם בעלי מיומנויות הינו בין הגבוהים ביותר במדינות שנבחנו.
בפינלנד, קוריאה והונג קונג לחילופין אי השוויון במערכת החינוך הינו בין הנמוכים ביותר.
בעוד תוצאות המתמטיקה של ילדי בעלי המקצועות בגרמניה הם הגבוהים ביותר בעולם, גרמניה אינה בין המובילות בתוצאות התלמידים משום שמרבית ילדיהם של הורים אשר עוסקים בעבודות כפיים קיבלו ציונים נמוכים במיוחד.
ממצא מעניין נוסף הוא כי באנגליה ובארה”ב, שתי מדינות בהם בעלי מקצועות מרוויחים משכורות גבוהות במיוחד, ילדים של הורים בעלי מקצועות מקבלים בממוצע פחות מילדיהם של העוסקים בעבודות כפיים בסינגפור או בשנחאי.

השורה התחתונה מהמחקר היא, כי למרות הקשר החזק בין ציוני התלמידים לתעסוקת הוריהם, העובדה כי בחלק ממערכות החינוך, ללא קשר לתעסוקת ההורים, הילדים מצליחים יותר מילדיהם של בעלי מקצוע במדינות אחרות מראה, כי ניתן לספק גם לילדיהם של עובדי מפעלים הזדמנויות של חינוך ברמה גבוהה ממנו נהנים ילדיהם של עורכי דין ורופאים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.