צוערים לשירות המדינה הינה תכנית מצוינות שתכליתה להכשיר ולקדם עתודה ניהולית נושאת שינוי בשירות המדינה. תכנית ייחודית וחדשנית זו חותרת לעצב עתודה ניהולית איכותית, ערכית, ובעלת מחויבות עמוקה לצורכי המדינה. ומכאן החיבור עם ה-OECD ועם למידה משווה בתחומי מדיניות שונים היא רק מתבקשת!
בתחילת ספטמבר, צוערי מחזור א’ של התוכנית ערכו סיור לימודי באירופה, בכדי ללמוד על תכנון ויישום מדיניות במדינות השונות. הצוערים החלו את הביקור בפריז- שילוב של מפגשים בילטרליים ולמידה מפרקטיקות מיטביות של ה-OECD, ולאחר מכן התפזרו לשלוש מדינות: גרמניה, בריטניה ודנמרק (לפרטים נוספים– כאן).
במהלך הביקור ב- OECD, הצוערים נפגשו עם נושאי משרה בכירים, שמעו על תחזיות צמיחה אלטרנטיביות לכלכלה הגלובלית וקיימו דיאלוג פורה עם מומחי הארגון.
בין היתר, הם קיבלו סקירה מקיפה על אינדקס החיים הטובים (עליו סיפרנו כאן וכאן); קיימו דיון מקיף אודות הפרוייקט של הארגון על חדשנות כגשר לסגירת פערים חברתיים, ועל היוזמה הישראלית להרחיב את המחקר גם למדינות OECD עצמן כדי להבין טוב יותר את מנגנוני זליגת הידע והטכנולוגיה מהסקטורים התחרותיים והחדשניים לשאר המשק (להרחבה: כאן). הצוערים דנו גם במודל של מדיניות אקטיבציה לשוק העבודה, ומודלים מתחרים ממדינות שונות.
גולת הכותרת של היום הייתה הרצאתה של אנג’לה וילקנס (Angela Wilkinson), היועצת הבכירה למזכ”ל בנושא בניית תחזיות כלכליות-חברתיות. בהרצאה אינטראקטיבית ונגישה וילקינס נעזרה בצוערים על מנת לבחון תרחישי מדיניות שונים ובחינת הסוגיות המרכזיות שצפויות להיות בראש השיח הציבורי בשנים הקרובות. התובנה העיקרית הייתה שאין אפשרות לחזות את הנולד, אך ישנה חשיבות מכרעת להיערכות מיטבית מראש ומתודות של הערכת סיכונים ובניית חלופות מדיניות לתרחישים השונים. עבודת המטה של הארגון בהקשר זה מתבססת על תרחיש מרכזי המבוסס על תחזיות OECD Economic Outlook לטווח ארוך בתוספת תחזיות מבוססות רגרסיה וסימולציות (CGE-Computable General Equilibrium) הכוללים ממדים נוספים שאינם כלולים ב-Economic Outlook כגון טכנולוגיה, אי שוויון, רכישת מיומנויות, הגירה ואיכות הסביבה.
הצוערים קיבלו גם סקירה מקיפה על פרויקט חדש של ה-OECD של מיפוי כלי החדשנות בשירות הציבורי, לרבות בתחומים של ניהול ידע והכשרת כוח אדם איכותי למגזר הציבורי. בעקבות מפגש מעניין של אינטרסים, בימים אלו נבחנת אפשרות של הוספת מקרה בוחן ישראלי למאגר של ה-OECD אודות תוכנית הצוערים עצמה!
בסיכום הדברים של השגריר כרמל שאמה הכהן הוא ציין את חשיבות השיתוף פעולה של משרדי הממשלה השונים עם ארגון ה-OECD, ולמידה אקטיבית מהעמיתים במדינות השונות. השגריר ציין בהקשר זה כי המשלחת כולה, לרבות הנספחות הכלכלית, שולחת הזמנה פתוחה לצוערים, בתפקידים השונים בהם הם צפויים להשתלב, לפנות אלינו בשאילתות, רעיונות לשת”פ ויוזמות חדשות להגברת הפעילות מול ה-OECD.