פגישת שרי המדע והטכנולוגיה של ה-OECD נערכה השנה בעיר דג’אן, עיר המדע והטכנולוגיה של קוריאה. לצד פגישת השרים נערך הפורום העולמי למדע וטכנולוגיה שהדוברים העיקריים היו ג’רמי ריפקין (Jeremy Rifkin), תאורטיקן חברתי וכלכלי הכתב ספרים רבים על שינויים טכנולוגיים והשפעתם על הכלכלה ואהרן צ’חנובר, ביוכימאי ישראל וחתן פרס נובל בכימיה לשנת 2004. ריפקין וצ’חנובר דיברו על המהפכה הטכנולוגית הבאה בתחום הכלכלה והרפואה, שתשנה לחלוטין את האנושות ואנחנו מביאים סיכום דבריו של ריפקין המדבר על הכלכלה החדשה.
סוף ההתחלה
לפי ריפקין, המין האנושי נמצא בסכנה הכחדה עקב שינוי האקלים, הישרדותו תלויה כרגע אך ורק במעשיו שלו והדרך היחידה לכך היא באמצעות שינויים במדע ובטכנולוגיה. לאורך ההיסטוריה האנושית, היו מהפכות ייצור, שהונעו על-ידי 3 טכנולוגיות עיקריות: תקשורת, אנרגיה ותחבורה. המהפכה התעשייתית הראשונה פרצה בזכות מהפכת הדפוס, שאפשרה לתקשר בזול ובקלות, הטלגרם אפשר להעביר הודעות במהירות ומנוע הקיטור יצר תחבורה המונית. במהפכה התעשייתית השנייה הומצאו כבר קווי הטלפון והחשמל, רדיו וטלוויזיה ומנוע הבעירה הפנימי, הוא זה שאפשר רכב לכל פועל. הבעיה העיקרית, לדידו של ריפקין היא, שאנחנו נמצאים במהפכת הייצור השלישית, אך היא עדיין בנויה על חלקי טכנולוגיות מהמהפכה השנייה ומושתת על דלקים מזהמים הגובים מחיר כלכלי ואנושי גבוה מדי, שלא יאפשר ליצור כלכלה בת קיימא לאורך זמן. כלכלת הדלקים המזהמים נושמת את נשימותיה האחרונות והיא נאבקת בכל מחיר לשרוד ולכן המחירים יורדים בקצב מסחרר, אך בקרוב זה ייגמר והמחירים יחזרו לעלות.
כלכלת הנפט נושמת את נשימותיה האחרונות
מהי הדרך למהפכה השלישית לפי ריפקין? פרודוקטיביות. העולם שבו אנחנו חיים הוא עולם לא יעיל, כיוון שאפילו הדלק המניע את המכונית, מיעוט ממנו משמש להפעלת המנוע, רובו מתנדף כחום והיעילות היא זו שתיצור את המהפכה השלישית. כאמור, כל מהפכה מונעת על-ידי שלוש טכנולוגיות עיקריות ובמהפכה הייצור הבאה הכול מתקשר לאינטרנט של הדברים, כיוון שבתחום התקשורת אנחנו כבר בעידן האינטרנט. תחום התחבורה, באמצעות האינטרנט של הדברים, יאפשר רכבים אוטונומיים והאנרגיה, ירוקה ומתחדשת, תהיה יעילה יותר בזכות האינטרנט של הדברים. הטכנולוגיה החדשה מאפשרת לבני האדם להיות יעילים מאי-פעם, כיוון שבעידן ה-Big Data הכול מפוקח ומנוטר, אנחנו יכולים ליצור מוח אינטרנטי גדול וזו המהפכה הגדולה ביותר מאז ומעולם, לפיו.
לפי ריפקין, הכלכלה העולמית עומדת בפני שינוי מהותי. כיום, אנחנו מכירים 2 מודלים עיקריים: הקפיטליזם, ששולט בכל וסוציאליזם, אך אט-אט נוצרת כלכלה חדשה בשם “כלכלת שיתוף”, מודל שנולד מתוך הקפיטליזם, אך בעל ממדים סוציאליסטים רבים. כלכלת שיתוף היא לא רק כלכלה, שבה זמר עלום שם מצליח להפוך לוויראלי בזכות פרויקט מימון המונים, אלא גם המקרה הגרמני, שבו החליטה ממשלת גרמניה לעבור מאנרגיה גרעינית מזהמת לאנרגיה מתחדשת וכבר היום 30% מצריכת האנרגיה של הכלכלה הגדולה באירופה הינה מתחדשת. זה קורה גם בזכות חיבור עשרות אלפי בתים בעלי פאנלים סולריים, המחוברים למערכת החשמל המרכזית ושולחים חשמל בחזרה. ריפקין מבהיר, שירוק זה לא רק נקי יותר, אלא גם יעיל יותר, כיוון שבעבר עלות וואט סולרי היה 70$ וכיום זה כבר 70 סנט וברגע שקונים ומתקינים את המערכת, העלות היא אפסית כי השמש, בניגוד ליצרני הנפט, לא שולחת חשבון בסוף החודש. זו פרודוקטיביות וזו הדרך הנכונה לכלכלה החדשה.
האדם החדש לא רוצה להיות בעל רכב, הוא רוצה תחבורה. קרדיט תמונה: AMC
לפי ריפקין, המהפכה הבאה יצרה כבר את דור האנשים החדש, שנולד על כלכלת השיתוף. בעבר, החלום הגדול היה להיות בעל רכב ולגור בפרברים ואילו היום רוב האנשים, שחיים בערים, לא רוצים רכב, הם רוצים להגיע מנקודה א ל-ב בנוחות המרבית ולכן הם רוצים תחבורה יעילה וזולה, כמו רכבת תחתית ואובר. לדברי ריפקין, כבר בימינו שלנו, שיתוף רכבים יכול לחסוך 80% מהרכבים הקיימים בעולם. גם הרכבים שיישארו יהיו חכמים ונקיים, הם יונעו באמצעות חשמל והם יהיו ללא נהג. ריפקין סיים את דבריו, כפי שהחל, בנימה פסימית, כיוון שהמדינות עדיין מתבססות על כלכלה וכלכלנים של המהפכה השנייה שלא מוכנים להשתנות. הבעיה, ששינוי האקלים נעים במהירות שיא, יותר מהר ממה שציפו ואם המהפכה השלישית לא תגיע בימנו אנו, המין האנושי לא ישרוד.