סוגיות יוקר המחייה הינו בין הנושאים המסוקרים ביותר בישראל ובמדינות רבות אחרות. לרבים מאתנו יצא לא פעם לקרוא ולהשתתף בשיחות על מחירי מוצרי החלב בישראל לעומת גרמניה או מחירי הדיור לעומת לונדון או פריז. אז היכן ישראל ממוקמת ביחס למדינות כמו ארה”ב, צרפת או אנגליה במחירי הרפואה, התחבורה או מוצרי המזון? האם סל הקניות של משפחה ישראלית יקר ביחס למדינות OECD אחרות? את התשובה הסטטיסטית לשאלות אלו מספק מאגר ה- PPP (שווי כוח הקניה) הרחב של הארגון.
הערה– במידה והלינק אינו מקשר לטבלה המדוברת אנא רישמו בנתונים על פי נושא (בצידו השמאלי של המסך) את המילה PPP- אחת הטבלאות שיופיעו בפניכם הינו PPP results in US dollars 2011 – הכנסו לטבלה וביחרו בטבלה מספר 1.11 – price level for expenditures at average OECD prices
בכל שלוש שנים מבצע ה- OECD השוואת מחירים על סוגי מוצרים ושירותים שונים, ובניהם: מוצרי חלב, בשר, פירות וירקות, אלכוהול, טבק, תחבורה, שירותי בריאות, דיור ועוד. התוצר של סקר זה הינו מאגר מידע רחב היקף אשר מנגיש את רמת המחירים של צריכה פרטית של מוצרים ושירותים במדינה. רמת המחירים מוצגת כיחס בין ה- PPP ,הלוא הוא שווי כוח קניה, לשער החליפין ובסופו של דבר מוצגים ביחס לממוצע רמת המחירים של ה- OECD , שהוא 100 יחידות. רמת המחירים בעצם אומרת לנו כמה יחידות של אותו מטבע משותף צריך על מנת לרכוש את אותו סל מוצרים בכל מדינה ומדינה. כלומר, אם נתבונן ברמת המחירים של מוצרי המזון בישראל (116), איטליה (110) ויפן (182) – נראה כי אותו סל מוצרים יהיה קצת יקר יותר בישראל מאשר באיטליה אך זול בהרבה לעומת יפן. באותו אופן נוכל להבין כי בשלושת המדינות רמת מחירי המזון גבוהה מהממוצע של מדינות ה- OECD , אשר כאמור נקבעה כ- 100 יחידות. עקב התהליך הארוך של איסוף המידע הסקר מפרסם נתונים שנתיים אחורה. כלומר, הסקר האחרון, אשר התפרסם בסוף 2013, מציג את שווי הקנייה לשנת 2011.
חשוב לציין כי ממוצע ה- OECD אינו כולל את מדינות הארגון בלבד אלא לוקח בחשבון גם מדינות אירופאיות נוספות, כגון רוסיה, רומניה, קפריסין ואחרות. וכיוצא בזה, אם נתבונן בשווי הקנייה של מדינות הארגון, עבור רוב סוגי המוצרים, נראה כי רובן נמצאות מעל הממוצע. המדינות בהן רמות המחירים על הוצאות כלליות הן הגבוהות ביותר הן שוויץ (170), נורבגיה (166), דנמרק (148) ואוסטרליה (146) ואילו מדינות הארגון “הזולות ביותר” מבחינת כוח קניה הן הונגריה (57), מקסיקו (58), פולין (55), וטורקיה (56). והיכן ישראל? ישראל ממוקמת קרוב לממוצע עם 106 יחידות, לא רחוק מאיטליה (104) וגרמניה (102).
מקור: OECD.stat
אז באילו סוגי מוצרים ושירותים נחשבת ישראל יקרה או זולה ביחס למדינות האחרות בסקר? נבחן מספר קטגוריות מרכזיות: בשווי הקניה במוצרי חלב נמצאת ישראל (121) במקום ה- 5 הגבוה ויקרה יותר ממדינות כגון צרפת, אנגליה, גרמניה או ארה”ב. מבחינת שירותי בריאות נמצאת ישראל דווקא מתחת לממוצע (97) וזולה בהרבה ממדינות כמו קנדה, צרפת או ארה”ב עבור אותו סל של מוצרי בריאות. בשווי הקניה של ביגוד והנעלה נמצאת ישראל קרוב לממוצע (109). ומה בנוגע לתחבורה? רמת המחירים של שירותי התחבורה בישראל (120) גבוהים יותר ממוצע הארגון אך נמוכים ביחס למדינות כגון צרפת וגרמניה. יחד עם זאת, ישנן מספר קטגוריות בהן רמת המחירים בישראל היא בין נמוכות מרוב מדינות הארגון ובניהם :מחיר השירות הציבורי (94) ומחיר החינוך (95).
לדעתי צרפת עדיפה על ישראל ישראל לא בליכה של צרפת
צרפת מדינה מערבית גדולה ששיכת לאיחוד יש לה ארו יש לה את מרקל אשה חזקה שדואגת להם
יש להם כדורל מפותח יש להם תחבורה טובה חינוך בחינם בתי חולים בישראל אין בית חולים הכל מלא
והרפואה גרועה גם המיקום של המדינה טוב לא באזור מסכן כמו של ישראל גם צרפתי שי לו עוד מדינות של האיחוד כמו גרמניה
בקיצור ממליץ למי ישכול לעבור לארופה ולחיות שם עדיף על ישראל