ארגז כלים לצרכן

ה-OECD, גיבש "ארגז כלים" שמיועד למקבלי החלטות בנושאי צרכנות. החבילה מכילה שישה שלבים לקביעת מדיניות צרכנית לצד 12 כלי מדיניות העומדים לרשות הרשויות שעוסקות בצרכנות.

צרכנות היא  אחת מהתופעות השכיחות של העולם הגלובלי. בהיותה מנוע חשוב למשק, יש בצידה גם מכשולים רבים שדורשים חשיבה ותכנון מדיניות כיצד להתמודד איתם. ה-OECD, בהיותו גוף העוסק במדיניות, גיבש “ארגז כלים” שמיועד למקבלי החלטות בנושאי צרכנות. החבילה מכילה שישה שלבים לקביעת מדיניות צרכנית לצד 12 כלי מדיניות העומדים לרשות הרשויות שעוסקות בצרכנות. ששת השלבים הם:

  1. הגדרת הבעיה של הצרכן ואיתור המקור שלה.
  2. הערכת מידת הפגיעה בצרכן.
  3. מיפוי האחראיות הציבורית. איפה יש להתערב?
  4. איתור  אפשרויות שונות להתערבות.
  5. הערכת האפשרויות השונות להתערבות ובחירה של אפשרות אחת.
  6. מדידת האפקטיביות.

ארגז הכלים הזה עוצב לאחר מחקר מעמיק ועל סמך ניסיונן של כעשרים מדינות שונות. חשיבותו היא בכך שהוא מיועד למנעד רחב של אוכלוסיות. לבד מן העובדה שהוא מיועד למעצבי מדיניות, הוא פונה גם קהל הצרכנים שהדו”ח גורס שחלה עליהם החובה להיות מודעים לזכויותיהם.

מייקל ג’נקין, יו”ר וועדת הצרכנות של ה-OECD,  אמר בעניין זה את הדברים הבאים:

 “לדעת מתי ואיך להתערב בשווקים כדי להתמודד עם בעיות של צרכנים – זו הדרך לשמור עליהם. צרכן צריך להיות מעודכן היטב, מוגן מפני הונאה, מודע לזכויותיו…הרשויות צריכות שותפים בכל החזיתות הקשורות לצרכנות… הן ייהנו מהרעיונות וההמלצות הכלולות בערכה”.רשויות האחראיות על מדיניות צרכנית נמצאות לעתים קרובות תחת לחץ לפעול במהירות על מנת לעמוד בציפיות הציבור שצרכנות היא עבורו מעין “בטן רכה”. קבלת החלטות, לעומת זאת, הפכה להיות קשה יותר ויותר לאור המורכבות ההולכת וגדלה של שווקים רבים והאתגרים שמציבים פרקטיקות מסחריות חדשות ומתפתחות, כגון ההתפתחות המהירה של סחר אלקטרוני”

620-300x198

קובעי מדיניות צריכים להתעדכן במחקר ובממצאים בתחומים כגון מידע וכלכלה התנהגותית, כמו גם בגישות חדשות לנהלי פיקוח ואכיפה. הערכת האתגרים, לצד מיפוי האפשרויות השונות להתערבות- אמורה לתת נותנת מענה לאתגרים אלה, ומספקת מסגרת והכוונה לפעולה בה ניתן לנקוט.

ועדת הצרכנות של ה-OECD מבקשת לשפר את הפיתוח והאכיפה של מדיניות יעילה לצרכן על ידי ביצוע מחקר וניתוח בנושאים בעלי עניין משותף, ע”י חילופי מידע בנושאים ובמגמות הנוכחיים והעתידיים, ע”י פיתוח הנחיות לטיפול בתחומים בעייתיים, וכן היא בוחנת דרכים לחזק את תוצאות מדיניות אכיפת החוק באמצעות שיתוף פעולה בין ממשלות ועם בעלי עניין אחרים.

תקציר המנהלים זמין כאן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.