תומס אדיסון טען פעם כי גאונות היא “1% השראה ו-99% השקעה”. האמירה המפורסמת הזו של ממציא הנורה נכונה במיוחד כשזה נוגע לאנרגיה סולרית. לפי התחזית הסביבתית לשנת 2050, עומדים בפני העולם אתגרי אנרגיה וסביבה משמעותיים ותחום האנרגיה הסולרית יכול לספק מענה הולם לרבים מהאתגרים הללו. “פרספקטיבות על אנרגיה סולרית”, מחקר מקיף וחדש של ה-IEA- הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה של ה-OECD, מנתח את הפוטנציאל הגלום באנרגיית השמש, כמו גם המדיניות הנדרשת כדי למקסם את יכולותיה ולעשות בה שימוש גלובלי לאורך עשורים קדימה.
אנרגיה סולרית מייצרת היום חלק מזערי מתמהיל האנרגיה בעולם, אבל ה-IEA צופה כי עד שנת 2050, האנרגיה הסולרית יכולה לייצר עד 25% מצריכת החשמל בעולם. הגעה ליעד הזה מצריכה השקעה ממשלתית רחבה שתאפשר להתחרות עם מקורות האנרגיה הקונבציונליים. יתר על כן, כמו ענפים אחרים בתחום “האנרגיה המתחדשת” יש לקחת בחשבון את העלויות הגבוהות של שינוע ותחבורה ואחסון האנרגיה. מדיניות והשקעה נכונה יאפשרו צמצום של העלויות האלו. לאורך השנים נמנעו ממשלות רבות לפעול בתחום האנרגיה הסולרית, בעיקר בשל סוגיית העלויות, אלא שעקביות תאפשר שימוש נכון ורווחי מאוד באנרגיה הזו. כך, כאמור, ע”פ הדו”ח.
עד שנת 2050 יגורו כ-7 מיליארד אנשים באזורים שטופי שמש עם אקלים יבש, בהשוואה לכ-2 מיליארד שיגורו במקומות עם אקלים ממוזג יותר. שיתוף הפעולה העולמי בעניין זה, הלמידה המשותפת ממדינות מתקדמות בתחום (גרמניה ויפן למשל), תוכל להביא להישגים רבים בתחום, כך שהאנרגיה הסולרית תהווה, למעשה, תחליף ראוי ומזהם פחות לבעיות האנרגיה של העולם.
מה עושים בישראל? בישראל קיים פרוייקט NEW-Tech שמשותף לעשרה משרדי ממשלה בתחומים שונים ומנוהל ע”י משרד הכלכלה. מטרת הפרוייקט היא לקדם פרויקטים לאומיים בתחומים טכנולוגיים שונים, מאנרגיה סולרית ועד אנרגיית רוח, שיש בהם כדי לסייע ליזמים הישראלים ולכלכלה הישראלית מחד, לצד שמירה על הסביבה מאידך. לאור החשיבות שניתן לנושאים אלו, פרסם באפריל האחרון ארגון “גרינפיס” דו”ח המנתח, לראשונה, את שוק האנרגיה בישראל.
אנרגיה סולרית מייצרת היום חלק מזערי מתמהיל האנרגיה בעולם, אבל ה-IEA צופה כי עד שנת 2050, האנרגיה הסולרית יכולה לייצר עד 25% מצריכת החשמל בעולם
בין השאר נטען בדו”ח כי עד שנת 2050 תוכל ישראל לייצר כ-47% מהחשמל שהיא צורכת באמצעות אנרגיה סולרית ורוח, ובכך להפחית משמעותית את השימוש שהיא עושה בתחנות כוח פחמיות. עד לשנה הזו תוכל ישראל להפחית באופן ניכר את עלויות ייצור החשמל שלה ולחסוך כ-94 מיליארד אירו במצטבר. ביולי 2008 התקבלה בישראל החלטה בכל הנוגע לניצול אנרגיית השמש. משקי הבית יוכלו לייצר בעקבותיה עד כ-15 קילו וואט חשמל בשנה ואילו עסקים יוכלו לייצר עד 50 קילו וואט לשנה בעזרת קולטים מיוחדים שיותקנו לטובת מטרה זו. משמעות ההחלטה הזו, שהתקבלה לפני כמה שנים, והיא כבר מתרחשת לא מעט בימים אלו, עשויה להביא לניצול מירבי של אנרגיית השמש בישראל המשופעת בשמש ברוב ימות השנה. לאחרונה התבשרנו כי ענקית האנרגיה הסינית “יינגלי סולאר” מתעניינת בשוק הישראלי בשל היציבות שהוא מגלה והפוטנציאל הגלום בו על אף היותו שוק קטן בהשוואה לאחרים. זה מלמד על כך שההחלטה להשקיע באנרגיה סולרית נותנת אותותיה גם למשקיעים זרים. יתרה מכך, משרד האנרגיה, ביחד עם המדען הראשי במשרד הכלכלה, מקדמים את הקמתה של תחנת כוח סולרית באתר בנגב. לאחרונה התקיים המכרז להקמת תחנת הכוח הזו שבשנת 2017 אמור לפעול, כשאר בשנת 2010 אמורה האנרגיה סולרית לייצר כ-10% מאנרגיית החשמל של ישראל. ישראל, שאין לה משאבי טבע לנצל לטובת צרכיה בתחום האנרגיה והתשתיות, מובילה בתחום החדשנות ולכן יש יסוד סביר להניח שבתחום האנרגיה הסולרית, שיכולה להיות לו השפעה מרחיקת לכת על העתיד, היא תהיה מהמדינות המובילות.