“בעת בו מורשתו של המשבר הכלכלי העולמי ממשיכה למנוע את ההתאוששות הכלכלית של מדינות רבות, שיעורי הצמיחה בישראל הינם מושא לקנאה עבור שאר מדינות ה- OECD . האבטלה בשפל שיא. האינפלציה בשליטה. וסקטור ההייטק ממשיך למשוך הערצה עולמית”. כך פתח את נאומו מזכ”ל ארגון ה- OECD , אנחל גוריה, באירוע השקת דוח הסקר הכלכלי על ישראל לשנת 2013 , אשר התקיים בתל אביב ב- 8 בדצמבר.
על פי הדוח על כלכלת ישראל, אותו הציג גוריה לראש הממשלה בנימין נתניהו, למרות מצבה הטוב של כלכלת ישראל, יש להשקיע מאמצים נוספים בסגירת הפערים ברמת החיים עם מדינות מובילות אחרות. אחת המטרות העיקריות העומדת לפני מקבלי ההחלטות היא הורדת הפערים החברתיים- כלכליים, כך שלכל אזרח תהיה גישה לחינוך טוב והזדמנות לפתח את כישוריו.
הדוח מדגיש את החשיבות של שמירה על מסגרת מאקרו כלכלית זהירה ובניית המומנטום לרפורמות מבניות בתחום החינוך, הרווחה והתחרותיות. הדוח קורא למקבלי ההחלטות להיות ערניים בנוגע לשוק הדיור הישראלי ומדגיש את הצורך לעקוב אחר הסיכונים בשווקים הפיננסיים. למרות האופטימיות הרבה ממצב המשק הישראלי, הארגון מזהיר כי יתכן הממשלה תאלץ לנקוט באמצעים על מנת להעלות את הכנסותיה ולעמוד ביעדים התקציביים, בעיקר לאחר שנת 2014.
נקודות נוספות עליהן ניתן דגש הן הגברת התחרותיות בסקטור הקמעונאי ורפורמה בתחום החשמל, כאשר הארגון מתריע בפני הענקת סובסידיות על דלק הגלומות במגזר הגז.
בתחום המיסוי הארגון קורא להרחבת בסיס המס ולמאבק בהעלמת מיסים על מנת לחזק את מערכת המיסוי הישראלי. במידה יש צורך בהעלאת ההכנסות ממס, המלצה היא להעלות את שיעור המע”מ ולא את מס החברות או מס יחיד. הרחבת הזכאות למס הכנסה שלילי יכולה לתרום להורדת שיעור העוני בקרב האוכלוסייה העובדת, יחד עם זאת מזהיר הארגון כי להקטנת קצבאות הילדים יתכן אפקט הפוך על משפחות בעלות הכנסת עבודה נמוכה. הדוח ממליץ כמו כן על הטלת מיסים סביבתיים במגזר התחבורה על בסיס השימוש במכונית ולא הבעלות עליה.
גוריה בירך על שיתוף הפעולה בין ישראל וארגון ה- OECD והביע תקוה כי הדוח יאפשר לישראל לעצב, לקדם וליישם מדיניות טובה יותר עבור חיים טובים יותר – “עם המדיניות הנכונה, פערים חברתיים צרים יותר, ורמת חיים גבוהה יותר הינם בהישג ידה של ישראל”, סיכם גוריה.
משרד הכלכלה פועל רבות להשגת היעדים בתחום התעסוקה, אשר בחלקם מוזכרים בדוח ה- OECD, על ידי עיצוב מדיניות לשילוב אוכלוסיות שונות בשוק העבודה. כחלק מהפרויקטים בתחום התעסוקה, לוקח המשרד חלק בפרויקט OECD Skills Beyond School, אשר עוסק במדיניות ההכשרה המקצועית למבוגרים והמלצותיו בנוגע למדיניות ההכשרה בישראל צפויות לראות אור בקרוב. שילובן של אוכלוסיות בעלות שיעור השתתפות נמוך בשוק העבודה, כגון האוכלוסייה הערבית (בדגש על נשים ערביות) והחרדים (בדגש על גברים חרדים), נמצא במוקד הפעילות של משרד הכלכלה. בנוסף לכך, אחת ממטרות אגף התעסוקה של המשרד היא לדאוג לכך שהורים לילדים קטנים יחזרו למעגל העבודה. כחלק ממאמץ זה, משרד הכלכלה פועל להגדלה משמעותית של היצע מעונות היום לפעוטות בני 0-2 ולהרחבה משמעותית של היקף הילדים הזוכים לסבסוד.