גם בשנת 2014 , כנס השרים השנתי של ארגון ה- OECD (ה-MCM) התקיים בצילה של ההתאוששות מהמשבר הכלכלי. “כלכלה עמידה וחברה כוללת יותר – העצמת אנשים על ידי תעסוקה וצמיחה”, זוהי שורת המפתח בהצהרת השרים, לפיה יפעל הארגון בשנה הקרובה.
דיון השרים המרכזי השנה עסק באופן בו יכולות ממשלות ליצור עבודות חדשות וצמיחה ולגרום לרווחת התושבים. השרים הסכימו כי מטרתם המשותפת היא לחזק את העמידות של הכלכלות על ידי שילוב ניהול מאקרו כלכלי יציב הכולל מדיניות פיסקאלית אחראית, רפורמות מבניות ואיזון גלובלי. כל אלו יוכלו לתרום לצמיחה כוללנית וחברה שוויונית יותר.
כל היעדים הנ”ל דורשים טיפול בכמה רבדים. על מנת לגרום לכלכלה להיות יציבה יותר, על הממשלות לעודד יותר פרודוקטיביות ותחרותיות בכלכלה ובתעשייה. אבטחת מערכת פיננסית חזקה, מימון ציבורי ופרטי יציב והקצאת משאבים יעילה הינן הדרכים הטובות ביותר לשם כך. אל מול אתגרים ארוכי הטווח, כגון הזדקנות האוכלוסייה ובעיות באיכות הסביבה, הממשלות מוכרחות לספק מקורות חדשים לצמיחה על ידי עידוד הון מבוסס ידע (KBC), חדשנות, מדע וטכנולוגיה ויזמות. לאור חשיבותם של מקורות צמיחה אלו, הסכימו השרים כי יש לעדכן את אסטרטגיית החדשות ה- OECD, כמו גם את העבודה על כלכלה דיגיטלית.
נושא אי השוויון מדאיג כיום את רוב הכלכלות ועל פעמים רבות בנאומי השרים בכנס. העלייה באי השוויון מסכנת את הלכידות החברית ומזיקה לעמידות הכלכלית. השרים הסכימו כי הדרך הטובה ביותר להשגת צמיחה כוללנית היא אספקת הגנה סוציאלית לאנשים ולחזק את ביטחונם האישי. השרים בירכו את היוזמות של ה- OECD לשים כמטרה את הטיפול באוכלוסיות החלשות יותר על ידי התמקדות בנושאים הבאים: שווין מגדרי, אבטלת צעירים, אוכלוסיות מזדקנות והשתלבותם של מהגרים בכלכלה ובחברה. כמו כן, הוסכם כי למדיניות אזורית ועירונית ישנו תפקיד חשוב בבניית כלכלה וחברה עמידה יותר.
נושא נוסף, עליו שמו השרים דגש הוא קידום רפורמות מבניות על מנת לבנות מחדש את אימון הציבור דרך פתיחות גדולה יותר, שקיפות ואמינות הממשל (למשל על ידי מלחמה בשחיתות ובניית מערכת מס הוגנת יותר). לצורך כך תמכו השרים ביוזמת ה-BEPS (שחיקת בסיס המס והעברת רווחים) ואימצו (יחד עם מספר כלכלות צומחות) את הצהרת ה- Automatic Exchange and Information in Tax Matters (הצהרה על העברה אוטומטית של מידע הקשור לענייני מס בין המדינות החתומות). כמו כן , אימצו השרים את המלצת המועצה על ניהול סיכונים קריטיים אשר נתנו ל- OECD מנדט לפתח אסטרטגיה לניהול סיכונים על מנת לעזור למדינות לחזק את עמידות הכלכלה שלהן.
השרים בירכו על ההתקדמות ביוזמת ה- NAEC) ,New Approaches to Economic challenges), אשר הושקה בכנס השרים לפני שנתיים, בכדי לנסות לשאוב לקחים מהמשבר הכלכלי ולתת מענה לכלכלה הגלובלית. הדוח הסופי של ה- NAEC יושק במפגש השרים הבא , בשנת 2015. השרים קראו לארגון לנסות ולשלב את המסקנות של ה- NAEC לתוך הפעילויות השוטפות של ה-OECD.
כמו כן, התייחסו שרים רבים לצורך לחזק את העמידות לזעזועים סביבתיים. הצהרת השרים מציינת כי שינוי האקלים הינו אחד מהסיכונים הגלובליים הבולטים ביותר ועל כן המדינות החליטו לאמץ את הצהרת השרים על שינוי אקלים של ה- OECD.
השרים הדגישו כי סחר חופשי נותר מניע מרכזי לצמיחה ויצירת תעסוקה. בעקבות מפגש השרים של WTO בבאלי בשנת 2013, התחייבו השרים לאמץ וליישם את ה- Trade Facilitation Agreement. הם מעודדים את ה- OECD להמשיך את עבודתו על ה- Global Value Chains ומסד הנתונים בערך מוסף TiVA. כמו כן, השרים בירכו על העבודה על ה-STRI (קראו את הפוסט על אינדקס השירותים בסחר).
יוזמות נוספות בהן תמכו השרים הן: עדכון מסגרת מדיניות השקעות (PFI) למפגש השרים הבא, חיזוק יישום אסטרטגיית הפיתוח של הארגון והגברת היחסים עם שותפות המפתח של הארגון.