עצמאות הולנדית – חופש או שיעבוד?

הולנד היא אחת המדינות המיוחדות ביותר מבחינה כלכלית שאתם לא מכירים. מצד אחד, המדינה ההולנדית בנויה על אתוס של מדינת סוחרים ולכן לא מפתיע לגלות שבמדד הרגולציה והחסמים (STRI) על מסחר של ה-OECD, ההולנדים ממוקמים ראשונים, ללא הגבלות כמעט. מצד שני, היא מדינת רווחה ענפה עם מערכת בריאות אוניברסאלית מהמתקדמות בעולם. בשנים האחרונות מתרחשת בהולנד תופעה שגם מומחי התעסוקה מנסים להבין, החל משנת 2003-2004, שיעור העצמאים הכפיל עצמו וכרגע 1 מכל 8 הולנדים הוא עצמאי והצפי ששיעורם באוכלוסייה יגדל. כחלק מסמינרים “עתיד התעסוקה” ב-OECD, אנשי משרד התעסוקה והרווחה בהולנד הגיעו לארגון להסביר את התופעה והשלכותיה.

מהי עצמאות?

מי אלו העצמאים ההולנדים? זו קבוצה הטרוגנית מאוד המורכבת מקבוצות שונות מאוד – האחת, פרילנסרים בעלי כישורים גבוהים המתמחים בטכנולוגיה ומחשבים ומצד שני עצמאים בעלי כישורים נמוכים כמו משלוחים, בנייה ועוד. בסקר אחרון שערכה ממשלת הולנד בקרב קבוצת העצמאים נראה שרובם מרוצים ממעמדם החדש וזה לא מפתיע כי חלקם הגדול הפך לעצמאי לאחר אבטלה. מצד שני, הסיבה העיקרית שמעסיקים בוחרים לעבוד עם עצמאי היא לא בזכות הכישורים שלהם אלא הגמישות בהעסקתם, רובם לא מבוטחים מבחינה סוציאלית והסיכוי שלהם לעבור למשרת שכיר היא נמוכה מאוד.

חצי מקבוצת העצמאים הם בעלי כישורים גבוהים אך החצי השני עוסק בעבודות המצריכות כישורים בסיסיים
חצי מקבוצת העצמאים הם בעלי כישורים גבוהים אך החצי השני עוסק בעבודות המצריכות כישורים בסיסיים

אם המעסיקים והעצמאים מרוצים, מה הבעיה? כרבע מהעצמאים הם מעין עובדי קבלן מודרניים כיוון שמועסקים על-ידי מעסיק ספציפי המתחמק בכך מיחסי עובד מעביד. מצד אחד, העובד תלוי לחלוטין בחברה שבה הוא “מועסק” אך לחברה אין שום התחייבות כלפיו והיא אינה משלמת לו ביטוחים.

זה המס, טמבל!

ממשלת הולנד שאלה את עצמה לגבי התופעה והיו מספר סיבות שהם העלו והראשונה היא הגורם תרבותי וההולנדים מעדיפים להיות עצמאים מאשר שכירים. גם אם יש אמת בדבר, סיבה זו לא יכולה להסביר את העלייה הפתאומית והגדולה בשנת 2004. סיבה נוספת היא כלכלית ואולי הדגם הכלכלי ההולנדי שונה משאר מדינות אירופה אך גם זו סיבה לא מספיק חזקה כי הדגם ההולנדי לא שונה באופן רדיקלי משאר המדינות השכנות. סיבה נוספת היא שינויים דמוגרפיים כגון יותר מבוגרים ויותר מהגרים אך לא נראה שיש קשר ביניהם.

הסיבה לפי המומחים ההולנדים היא סיבה מוסדית הקשורה לחקיקה המתמרצת באופן לא מכוון מעסיקים להעסיק עובדים באמצעות חוזה חיצוני ולא במשרת שכיר. בשנת 2002 עבר חוק בשם VAR שסידר מחדש את המערכת החוקית בין מעסיק לעצמאי והעביר את מרב האחריות ההצהרתית לגבי אופי והיקף התעסוקה, מיסים וניקויים לעצמאי עצמו וכך חברה העובדת עם עצמאים כמעט ואינה צריכה שום עיסוק בירוקרטי. שינוי המס שעברו ב-2004 הם אלה שאחראים לעלייה בשיעור העצמאים כיוון שהורידו את עלות המס של החברה על עובדים עצמאיים (tax wedge)  ועד לפני מספר חודשים חברה שעבדה עם עצמאי שילמה 40% מס פחות לעומת עובד שכיר.

איפה הכסף?

  שכיר עצמאי
ביטוח בריאות כן כן
פנסיה בסיסית פלוס תשלומי מעביד בסיסית
ביטוח נכות ומחלה ביטוח רחב מאוד אין
אבטלה שנתיים כמעט ואין
הסכם קיבוצי כן לא
שכר מינימום כן אך ורק לעובדים המועסקים על-ידי מעסיק אחד בלבד

הממשלה ההולנדית הנוכחית מוטרדת מאוד מהעלייה בשיעור העצמאים כיוון שזה פוגע בעיקר בשכבות החלשות. עצמאים בעלי כישורים גבוהים מרוויחים בד”כ שכר נאה ודואגים לעצמם לפנסיה וביטוחים. רבים מעצמאים בעלי כישורים נמוכים עובדים אצל מעסיק ספציפי, בשכר נמוך, אך ללא יחסי עובד מעביד ורק שליש מהעצמאים מבוטחים למחלה ונכות והפנסיה שלהם נמוכה ב-50%.

להחזיר את הגלגל לאחור?

לממשלה ההולנדית המורכבת באמצעות קואליציה יש קושי רב להחזיר את הגלגל לאחור ולכן מתמקדת כעת בהגנה גדולה יותר על עצמאים, לייצר חוקים שיכריחו עובדים בהעסקה ישירה מול עצמאים העובדים מול מעסיק ספציפי ולקצץ במס על עבודה כדי להפוך את השכיר לאטרקטיבי יותר. חוק זה כבר עבר ואמנם הצליחו להוזיל את עלויות העסקת השכיר ב-50% אך כמובן שהעסקה זו עדיין יקרה יותר.

רוב העצמאים במדינות ה-OECD לא מתלוננים על השכר או התנאים אלא על העדר יכולת לקבל אשראי ולקנות דירה
רוב העצמאים במדינות ה-OECD לא מתלוננים על השכר או התנאים אלא על העדר יכולת לקבל אשראי ולקנות דירה

ומה קורה בשאר מדינות ה-OECD?

המקרה ההולנדי הוא בהחלט ייחודי כיוון שהעלייה היא מהירה מאוד אך במדינות רבות דנים ביחס של שוק התעסוקה לעצמאים ובצרפת למשל חוקקו לפני מספר שנים המקנה פנסיה וביטוח חובה גם לעצמאים כאשר המדינה היא זו שערבה לכך. לפי חוקרי ה-OECD, אחת מהתלונות המוכרות ביותר של עצמאים ברחבי מדינות הארגון הוא לא השכר או ההטבות הסוציאליות אלא הגישה לאשראי ורבים נתקלים בקושי גדול בעת בקניית דירה כיוון שבנקים מעדיפים עבודה ושכר קבוע לשם מתן משכנתא.

בישראל, חל שינוי משמעותי באוכלוסיית העצמאים ואם בעבר היינו רגילים שהשרברב, החשמלאי והמנקה הם עצמאים וכל השאר שכירים, לפי מפקד האוכלוסין האחרון שנערך בישראל (2008) כמחצית העצמאים הם למעשה ספקים של שירותים תאגידיים וציבוריים. לפי ה-OECD שיעור העצמאים בישראל הוא נמוך יחסית ועומד על 15% בקרב הגברים ו-7% בקרב הנשים, כ-400 אלף איש עם שכר נמוך מהמשכורת הממוצעת במשק. במשך שנים רבות הזכויות הסוציאליות של עצמאים היו מעטות אם בכלל אך בשנת 2001 אישרה הממשלה תשלום דמי אבטלה באמצעות קופת פיצויים מיוחדת.

למידע נוסף על עצמאים בישראל: http://www.lahav.org.il/

צור קשר עם:

ריטה גולשטיין-גלפרין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל