מצב הכלכלה הישראלית – נהדר במאקרו, קשה במיקרו

ארגון ה-OECD פרסם היום דוח שלם ונרחב על הכלכלה הישראלית. לפי הארגון, מצבה הכלכלי של ישראל טוב מאוד, אך השברים מאיימים ואם ישראל לא תשכיל לפתור אותם היום, העתיד יהיה זוהר פחות. לפי ארגון ה-OECD, הודות למדיניות כלכלית זהירה, הצמיחה בישראל מהירה יותר מרוב מדינות ה-OECD מעל עשור וצומחת כבר 13 שנה ברציפות בקצב של 4%. התעסוקה בישראל עולה, האינפלציה נמוכה והעודף התקציבי נוח. למרות זאת, על אף העלייה ההדרגתית בהכנסה לנפש וצמצום הפערים מהמדינות המתקדמות בעולם, פרודוקטיביות העובדים בישראל עדיין נמוכה מדי. בנוסף, הארגון מציין את חשיבות הסחר לישראל עקב גודלה הפיזי ולכן הוא דינאמי ותורם רבות לכלכלה. יחד עם זאת, קיימים בישראל סקטורים מוגנים ולא יעילים הפוגעים בביצועים. לבסוף, מציין הארגון, שהתחרות בישראל אינה מספקת, בעיקר בתחומי המזון, בנקים וחשמל, המונעים עלייה בפרודוקטיביות ופוגעים בהכנסות.

פרויקט שרונה בתל-אביב: כבר מעל עשור המשק הישראלי צומח מהר יותר מאשר ממוצע ה-OECD. צילום: תומר מצפי
פרויקט שרונה בתל-אביב: כבר מעל עשור המשק הישראלי צומח מהר יותר מאשר ממוצע ה-OECD. צילום: תומר מצפי

מבחינה כלכלית-חברתית, ממדי העוני ואי-השוויון בישראל הם מהגבוהים ב-OECD והם גבוהים במיוחד בעיקר בקרב אוכלוסיית המבוגרים, גם כיוון שהפנסיה הבסיסית נמוכה מדי. התעסוקה אמנם בעלייה, אך עדיין ישנן קבוצות שלא משתתפות במשחק, כמו גברים חרדים ונשים ערביות. עליית מחירי הדיור מכבידה מאוד ומקשה עוד יותר על מעמד הביניים ובנוסף מחירי המזון גבוהים, עקב תחרות חלשה, המעלה את יוקר המחיה ומקשה על קבוצות מוחלשות.

למרות הצמיחה, שיעור העניים ואי-השוויון בישראל הוא מהגבוהים ב-OECD
למרות הצמיחה, שיעור העניים ואי-השוויון בישראל הוא מהגבוהים ב-OECD

ההמלצות העיקריות של ה-OECD לקובעי המדיניות בישראל מדגישות את שיפור הפרודוקטיביות כדי להגביר את רמת החיים בישראל ויש לעשות זאת דרך ייצור תחרות רבה יותר בסקטורים רבים. מבחינת חברתית, ישראל צריכה להמשיך לעודד תעסוקה בקרב קבוצות מוחלשות, אך זה חייב לבוא ביחד עם השקעה בחינוך ובהכשרה. בנוסף, מציינים אנשי ה-OECD, שישראל צריכה לפעול להורדת מחירי הדיור, הפוגעים ברוב שכבות החברה. כותבי הדוח מזהירים את ישראל מהעתיד ומתמרצים את קובעי המדיניות לפעול למען צמיחה מכלילה יותר באמצעות השקעות בתשתיות, כישורים, הכשרה מקצועית וחינוך והגדלת תקציבי הרווחה כדי לעזור לאוכלוסיות המוחלשות ביותר.

עלייה במחירי הדיור
עלייה במחירי הדיור

 

רשימת המלצות

המלצות

צור קשר עם:

ריטה גולשטיין-גלפרין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל