מי משקיע במחקר ופיתוח?

 MSTI הוא מאגר מידע שמטרתו לשקף את המאמצים שנעשו ע”י מדינות חברות (ביחד עם שבע מדינות שאינן חברות דוגמת ארגנטינה, סין, רומניה, רוסיה, סינגפור, דרום אפריקה) בתחום המדע והטכנולוגיה משנת 1981 ועד היום. נתונים אלו מתייחסים להשקעה וביצועים של המדינות בתחומים שונים כגון פטנטים, משאבים המוקדשים למחקר ופיתוח, סחר בינלאומי בתעשיות עתירות מו”פ. אינדיקטורים הקשורים להוצאות על מחקר ופיתוח נגזרים מתוך מאגר המידע של ה- RDS- OECD.

האומדנים האחרונים ה-OECD בעניין ההוצאות גולמית על מו”פ (GERD) אישרו את ההתאוששות המתונה שהייתה בשנת 2010 ושהמשיכה לשנת 2011. בתחומי המדינות החברות, סך ההוצאות על מחקר ופיתוח גדל ב-1.3% בשנת 2010, כאשר המניעים לכך היו בעיקר ההשכלה הגבוהה והמגזר הציבורי שהשקיע בכך השקעה משמעותית. המו”פ העסקי עלה רק ב-0.6%.

images (1)

במדינות האיחוד האירופי, ההוצאות הגולמיות על מו”פ גדלו ב-3.2% בשנת 2011. במקרה זה, העלייה היא בעיקר הודות לפעילות של המגזר העסקי בתחום זה שצמחה משמעותית ב-4.2% (בעיקר בגרמניה שבה נרשמה עלייה של 6.4%). בארה”ב לעומת זאת ההשקעה במחקר ופיתוח ירדה ב-0.5%. בסין המשיכה העלייה המסיבית 14.1% בשנת 2011, בעיקר הודות לפעילות המגזר העסקי.

ישראל ידועה בהשקעה גדולה במחקר ופיתוח גם בקרב המדינות החברות. בפעם האחרונה שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פירסמה נתונים בעניין זה היא ציינה כי אחוז ההוצאה על מו”פ אזרחי מהתמ”ג עלה משמעותית בישראל בעשרים השנים האחרונות. בשנת 1995 הוא עמד 2.6% ובשנת 2008 הגיע ל4.9%. בשנת 2007 היה אחוז ההוצאה על מו”פ מהתמ”ג הגבוה ביותר מכל המדינות החברות ב-OECD. לאור ההשקעה הגדולה של ישראל במו”פ, היא מובילה בתחום החדשנות וההיי-טק. לאחרונה, התפרסם מדד החדשנות שהעמיד את ישראל במקום גבוה. סמינר חשוב שהוקדש לתחום אף התקיים לאחרונה בישראל. לפני מספר שבועות, ציינה וועדת לעסקים קטנים של ה-OECD  את ההשקעה של ישראל בקידום סטארט-אפים.

צור קשר עם:

ריטה גולשטיין-גלפרין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל