נושא המיסוי על משקאות אלכוהוליים תופס כותרות רבות בימים האחרונים. המילה OECD נזרקה לאוויר מספר פעמים – והגיע זמן לעשות קצת סדר.
רפורמה שיטת שינוי המס היא אחת מהמחויבויות שמדינת ישראל לקחה על עצמה במסגרת ההצטרפות לארגון ה-OECD, ועל בסיסה (יחד עם מספר נושאים נוספים) אישרו המדינות החברות את הצטרפותה של ישראל.
ישראל הביעה את רצונה להצטרף לארגון זה שנים רבות ופעילותה בארגון התרחבה והעמיקה לאורך השנים. עד לשנת 1997 ישראל השתתפה במספר מועט של וועדות (כ-5) בד”כ לפי הזמנות אד הוק של הארגון. כאשר ישראל הגדירה לעצמה יעד להתקבל לארגון, התחילה פעילות ענפה בשיתוף פעולה בין- משרדי להגדלת הפעילות.
טרם ההצטרפות, לישראל היה מעמד של משתתף מלא ב-10 וועדות ותוכניות שונות ומעמד של משקיף ב-38 וועדות וקבוצות עבודה . בנוסף ישראל השתתפה בשנים האחרונות טרם ההצטרפות ביותר מ-50 אירועים של הארגון במעמד של הזמנה חד פעמית.
עפ”י מפת הדרכים להצטרפות ל-OECD, חוץ מאימוץ “כלים משפטיים” של הארגון, בחן הארגון את כלל המדיניות הכלכלית של ישראל, כמו גם מדיניותה במספר נושאי מפתח בהם קיימים מעט, אם בכלל “כלים משפטיים”. בחינה זו מטרתה לוודא מידת קוהרנטיות בין המדיניות המיושמת בישראל לזו הקיימת בקרב מדינות ה-OECD. בחלק מהבחינה זוהו פערי החקיקה ויישום המדיניות וישראל התחייבה למתווה של תיקונים וביצוע התאמות רגולציה.
כבר בתחילת הדרך הצהירה ממשלת ישראל על החלטתה לתקן את מערך המיסוי הקיים, בצורה שקופה שלוקחת בחשבון אינטרסים של שותפות הסחר המרכזיות כדי להימנע מהטיית השוק ויחס מפלה. לפי הצהרת המשלחת הישראלית, הרפורמה שהוצגה אמורה להיות הדרגתית במשך 4 שנים. כבר בשלב הראשוני של הרפורמה תבוטל ההפליה לטובת ייצור ישראלי, ובתום המהלך של 4 שנים – היינו עד 2014 – המס צריך להיות יחסי לאחוזי האלכוהול והתמא תבוטל לחלוטין.
נושא מיסוי המשקאות האלכוהוליים נדון בוועדת הסחר של הארגון, אשר באחריות משרד הכלכלה שניהל את הליך ההצטרפות מול וועדה זו, על שלביו, בשיתוף מלא ובהסכמת המשרדים הרלוונטיים לכל עניין.
התחייבות ישראל לבצע רפורמה צוינה לכל אורך תהליך ההצטרפות – החל מהשימוע הראשון הנערך בוועדת הסחר, ועד אמנת ההצטרפות הרשמית לארגון. מחוייבות זו גם כוללת דיווח על יישום בשני שלבים.
החלטת מועצת ה- OECD לצרף את ישראל לארגון- http://www.oecd.org/israel/45167312.pdf
עוד על הצטרפות ישראל ל-OECD – http://www.oecd.org/israel/israelsaccessiontotheoecd.htm