מזה כשלוש שנים מקדיש ה- OECD מאמץ רב באחד מפרויקטי הדגל שלו, ה- GVCs, שרשראות ערך מוסף. הסטטיסטיקות, שנאספו מהכלכלות התעשייתיות המובילות בעולם והאנליזה של ה- OECD הראו, כי ה- GVCs הינו סממן בולט בכלכלה העולמית, אשר משפיע על צמיחה, תעסוקה ופיתוח. יחד עם זאת, דוח חדש של ה- OECD , ארגון הסחר העולמי (WTO) והבנק העולמי (WBG) טוען, כי אתגרים רבים עוד עומדים בפני כלכלות העולם עד שיוכלו להבטיח כי כל המדינות והחברות יקבלו את ההזדמנות להשתתף ב- GVCs ולהרוויח מכך.
הדוח החדש הוצג ביולי, ערב מפגש שרי הסחר של מדינות ה- G20 בסידני , אוסטרליה, כאשר טענתו המרכזית היא שההצלחה בשווקים בינלאומיים תלויה באותה מידה ביכולת לייבוא תשומות איכותיות כמו ביכולת לייצא. כיום, הסחר בסחורות ושירותי ביניים מהווה יותר מ- 70% מהסחר העולמי ועל כן אינטגרציה ב- GVCs היא זו שתקבע את דפוסי סחר והשקעות העתידיים, כמו גם את אפשרויות הצמיחה של הכלכלות.
הדוח מדגיש את הסכנות הטמונות במדיניות אשר מרסנת את ההשתתפות ב- GVCs, כגון צורות שונות של הגבלות סחר והשקעות. בנוסף לכך, מזכירים שוב כותבי הדוח את הצורך במדיניויות משלימות לצורך הגברת ההשתתפות ב- GVCs, ביניהן אלו המעודדות שיפור בחינוך וכישורים וביכולת החברות (בעיקר במדינות הפחות מפותחות). כפי שאמר מזכ”ל ה- OECD, אנחל גוריה, בנאומו “סחר, השקעה ופיתוח של ה- GVCs מוגבלים על ידי חסמים בסקטורי הייצור והחקלאות, חוסר ההתקדמות בפתיחת שווקי השירותים, מגוון של “מגבלות מאחורי הגבול”, והעבודה הלא גמורה של פישוט הלכי סחר”.
הדוח מזהה מספר פעולות שעל מדינות ה- G20 לבצע:
- ליישם ולאשרר את ה- Trade Facilitation Agreement של ה- WTO, אשר הושג בבאלי בשנת 2013. העבודה של ה- OECD על פישוט הליכי סחר מראה כי הפיכת תהליכי הגבולות לפשוטים ואמינים יותר מורידים את עלות הסחר במידה משמעותית. הורדה של 1% בעלות הסחר מייצרת רווחים של כ- 40 מיליארד דולר, כאשר מ- 65% מרווחים אלו נהנות המדינות המתפתחות.
- לשפר את יעילות סקטור השירותים – האינדקס החדש של ה- OECD על מגבלות בשירותים בסחר מאפשר לספקי השירותים הגדולים להשוות את עצמם למדינות אחרות ולזהות הזדמנויות לשיפור. על האינדקס החדש תוכלו לקרוא בהרחבה בפוסט שנכתב על ידינו ביום השקתו בארגון במאי האחרון.
- לחזק את המחויבות נגד פרוטקציוניזם, בדגש על חסמים שאינם בצורה של מכס.
- להמשיך לבצע רפורמות מבניות ומדיניויות משלימות אשר ילוו את פתיחת הסחר וההשקעות. ההשתתפות ב- GVCs איננה אוטומטית ותלויה ברמת הפיתוח של המדינה, ולכן המדינות הפחות מפותחות נותרות מאחור. מדינות חייבות להתמקד בהשקעה באנשים, חינוך וכישורים, מדיניות תעסוקה אקטיבית, אשר תעודד אנשים להשתתף במעגל העבודה, ויצירת רשת סוציאלית לאלו שמתקשים להסתגל לעולם החדש.
הדוח המשותף של ה- OECD, ה- WTO וה- WBG הוא האחרון בסדרת הדוחות, אותה התבקשו הארגונים לספק על ידי מדינות ה- G20 כחלק מהמאמץ הרחב יותר לנתח את ה- GVCs ואת יחסיהן עם תזרימי הסחר וההשקעות, תעסוקה ופיתוח.