נציבות האיחוד האירופי פרסמה בחודש שעבר את מסמך ההשקפה הכלכלית לסתיו 2019 ובו תחזית על כך שהצמיחה הכלכלית של מדינות האיחוד האירופי תאט בצורה משמעותית ב-2020 והאטה זו תימשך גם ב-2021. גורמים בנציבות מעריכים כי הכלכלה האירופית בשנים הקרובות תהיה בעלת צמיחה מאופקת ביותר ואינפלציה “מושתקת”.
במסמך הרשמי שפורסם על-ידי הנציבות, הוסבר כי הצמיחה המאופקת והאינפלציה הנמוכה היא תוצאה של תנאי אי-ודאות רבים, סביבה חיצונית הרבה פחות תומכת ושינוים מבנים המשפיעים בעיקר על ענף התעשייה.
הדו”ח מציין גם כי קצב הצמיחה העולמית מתאים לקצב שמאבחנים אותו בדרך כלל כ”על סף מיתון”. זאת בנוסף לצמיחה מועטת בסחר הבינלאומי בסחורות, מתיחות ביחסי הסחר העולמיים ואי-הוודאות הגדולה בנושא תהליך הברקזיט. כל אלו מובילים את הכלכלנים להעריך שהכלכלה האירופית לא צפויה להתאושש בטווח הקרוב.
תחזית השינוי ב-GDP בקרב מדינות גוש האירו עומדת על 1.1 אחוזים עד סוף 2019, ו-1.2 אחוזים ב-2020 ו-2021. עבור כלל מדינות האיחוד האירופי, התוצר צפוי לעלות ב-1.4 אחוזים ב-2019, 2020 ו-2021 ויחס החוב-תוצר צפוי להמשיך ולרדת ל-84.1 אחוזים בשנת 2021.
שוקי העבודה באירופה, עם זאת, נותרו חזקים ואחוז האבטלה ירד, מה שמאפשר את עליית השכר החזקה והגדלת הביקושים המקומיים בקצב קבוע יחסית. בנוסף, חלק מהמדינות החברות הציגו כלים פיסקאלים שנועדו לשפר את הצמיחה, ומגזרים אשר מוכוונים יותר פנימה צפויים להישאר עמידים. התוצר צפוי להמשיך לצמוח בכל המדינות החברות. עם זאת לא סביר כי כל הגורמים הללו יהיו מספיק חזקים בכדי להניע את הצמיחה לרמה גבוה יותר לעומת השנה הנוכחית.
כלכלנים הבוחנים לעומק את כלכלות המדינות החברות, ציינו במיוחד את הבעייתיות בכלכלה האיטלקית, שבה החוב הממשלתי צפוי לגדול מ-136.2 אחוז מהתמ”ג בשנה זו ל-137.4 אחוזים בשנת 2021. הצמיחה באיטליה צפויה להיות 0.1 אחוז ב-2019, 0.4 אחוז ב-2020 ו-0.7 אחוז ב-2021.
בהודעה לעיתונות מטעם האיחוד, ולדיס דומברובסקיס (Valdis Dombrovskis) – סגן נשיא האיחוד האחראי על יציבות פיננסית, השירותים הפיננסיים ושווקי ההון, אמר כי:
“עד כה, הכלכלה האירופית הראתה חוסן בתוך סביבה חיצונית פחות תומכת. הצמיחה הכלכלית המשיכה, נוצרו עוד מקמות עבודה והביקוש המקומי היה חזק. עם זאת, אנו עשויים לעמוד בפני תקופה בעייתית, תקופה של אי וודאות גבוהה הקשורה לסכסוכים מסחריים, מתחים גיאופוליטיים, חולשה מתמשכת בענף הייצור וברקזיט. אני מפציר בכל מדינות האיחוד שבהן קיימת רמה גבוה של חוב ציבורי לנקוט במדיניות פיסקלית זהירה ולהקטין את רמות החוב שלהם. מצד שני, המדינות החברות שבעלות מרחב פיסקלי צריכות להשתמש בו כעת. ”
מהי משמעות ההאטה בנוגע לסחר עם ישראל?
האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל וההאטה בצמיחה האירופית תשפיע בוודאי גם על היצוא הישראלי למדינות האיחוד.
לפי נתוני הלמ”ס, הייצוא הישראלי בסחורות למדינות האיחוד האירופי בשבעת החודשים הראשונים של 2019 עמד על 10.4 מיליארד דולר לעומת 9.23 מיליארד דולר בתקופה המקבילה ב-2018 (ללא יהלומים). אמנם מדובר בעליה לעומת השנה הקודמת, אבל החשש שההאטה בצמיחה האירופית תשפיע כבר עכשיו על יחסי הסחר נראית אפשרית בהחלט. כמו כן, בקרב מדינות האיחוד האירופי, בריטניה היא שותפת הסחר הגדולה ביותר ולאחר הברקזיט, אם וכאשר יתרחש), נתוני הסחר יושפעו בהתאם.