ניו דיל ירוק לתעשייה וסבסוד באיחוד האירופי: מענה ל-IRA או איום על שלמותו של האיחוד?

נציבת התחרות של האיחוד האירופי מרגרטה ווסטגר (Vestager) הציגה ב-1 בפברואר “מסגרת למשבר ומעבר זמנית” ( TCTF)  לכללי הסיוע המדינתי והסבסוד באיחוד (State aid).

על פי ההצעה, המדינות החברות תוכלנה לסבסד חברות תעשייתיות רבות יותר, למשך זמן רב יותר. יחד עם זאת ווסטגר השמיעה אזהרה שסובסידיות מסוג זה מהוות איום על שלמות השוק האחיד.

ההקלה בכללי מתן הסיוע המדינתי מהווה חלק מרכזי ביוזמת “הגרין דיל התעשייתי” (Green Deal Industrial Plan ) עליה הסכימה נציבות האיחוד האירופי, במטרה לתת מענה ל”חוק הפחתת האינפלציה” עליו הכריז ממשל ביידן בארה”ב (IRA)

סובסידיות לאומיות וסיוע ממשלתי ניתנים בדרך כלל באיחוד האירופי תחת כללים נוקשים וברורים במטרה להבטיח תחרות הוגנת בשוק האחיד ולמנוע מצב של יתרון למדינות העשירות.

יחד עם  זאת, מאז החלה מגיפת COVID-19 בשנת 2020, יושמו “מסגרות משבר זמניות” שונות על מנת לאפשר למדינות החברות לתמוך בחברות התעשייתיות שלהן. חריגים נוספים נוספו מאז תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה.

כעת עולה החשש שהקלה נוספת בכללים תגרום לאי שוויון גובר בקרב חברות האיחוד. במסגרת שהנציבות מביאה כעת להתייעצות יש הצעה להקלה נוספת של כללי הסבסוד (אם כי באופן זמני וממוקד..)

ראשית, הנציבות מבקשת להעלות את התקרות לפיהן מדינות חברות יכולות לחלק סובסידיות מבלי לדווח ​​עליהן.

יתרה מכך, הנציבות מציעה להרחיב את היקף מסגרת המשבר הזמני הקודמת ולכסות את “כל מקורות האנרגיה המתחדשת האפשריים”.

פרקי הזמן מתארכים גם הם, כך שהמדינות החברות יכולות לתמוך בפרויקטים שייושמו תוך 36 חודשים במקום המועד הקודם של 30 חודשים. “זה יעזור לכסות פרויקטים נוספים תוך שמירה על התמריץ להאיץ את הפריסה של פרויקטים חדשים”, אמרה ווסטגר.

בנוסף, ההצעה מאפשרת להקל על מתן תמיכה, בכך שיתאפשר למדינות החברות לספק סובסידיות כאחוז קבוע מעלויות ההשקעה, למשל בצורה של זיכוי מס.

בעוד שמסגרות משבר זמניות קודמות הוארכו לשישה או שנים עשר חודשים בכל פעם, ה-TCTF מציעה כעת להשאיר את השינויים במקומם עד סוף 2025.

באופן פורמאלי, המסגרת מוגדרת כצעד “זמני”, כפי שהדגישה ווסטגר.  יחד עם זאת, עם יישום המסגרת החדשה המוצעת המשמעות תהיה כי מתחילת 2020 ועד סוף 2025, השוק האחיד של האיחוד האירופי יהיה תחת משטר של כללי סבסוד “רופפים” במשך כמעט שש שנים.

אחד השינויים הבולטים במסגרת שהוצעה לאחרונה הוא האפשרות של המדינות החברות לתמרץ השקעות בכושר הייצור של טכנולוגיות ירוקות באיחוד. אם חברה תקבל הצעת סבסוד ממדינה שלישית מחוץ לאירופה, מדינות החברות באיחוד האירופי יוכלו כעת להשוות את ההצעה הזו במטרה לשכנע את החברה להשקיע באירופה במקום זאת.

“זה חדש. וזה מרחיק לכת”, אמרה ווסטגר עם הצגת התכנית, והדגישה שהצעד בהחלט חייב להיות זמני וממוקד היטב. מדינות מסוימות תוכלנה לספק הרבה יותר כסף מאחרות. היא הזהירה מפני מלחמת הצעות פנים אירופית לסבסוד התעשייה ופגיעה בתחרות ההוגנת בין חברות האיחוד.

הנציבות שוקלת הצבת תנאים לסבסוד ירוק כזה, ומתכוונת להציע מבחנים שיראו כי הסבסוד הכרחי לביצוע הפרויקט על הפרק, ובהיעדר התמיכה הפרויקט אכן יבוצע מחוץ ליבשת.

 

הנספחות הכלכלית בשגרירות ישראל למוסדות האיחוד האירופי עובדת במטרה לספק לחברות וארגונים מידע עדכני ואיכותי בנושא החקיקה באיחוד. פנו אלינו בכל נושא הקשור לרגולציה, חוקים ותקנות המשפיעים על העסקים ברחבי האיחוד

צור קשר עם:

עמי לוין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל