סקירה – משבר האינפלציה ויוקר המחיה בבריטניה

 

עם היציאה של בריטניה ממשבר הקורונה בסוף רבעון 1 2022 בריטניה חוותה גל צמיחה משמעותי כאשר הכלכלה חזרה לשגרה. עם זאת, מס’ גורמים שפעלו בו זמנית שינו את המגמה והובילו לסחרור אינפלציוני שעלה לקראת סוף 2022 את סף ה-10%, והוביל לשיעור האינפלציה הגבוהה ביותר מאז שנות ה-70 באי הבריטי.

הסיבות לעלייה המשמעותית באינפלציה קשורה לעלייה במחירי האנרגיה בעולם, ובעיקר העלייה המשמעותית במחירי הגז הטבעי והדלק שהובילו בספטמבר-אוקטובר 2021 למחירי דלק וסולר היסטוריים ואף מחסור בדלק במדינה, במקביל לקריסה של כ-20 חברות אנרגיה שסיפקו גז טבעי למשקי בית ותעשייה שלא יכלו לעמוד בעלייה החדה של מחירי הגז בעולם.

למרות שבריטניה אינה מתבססת על גז ונפט רוסיים, אלא על אנרגיה מנורבגיה והמפרץ, המשבר באוקראינה השפיע על בריטניה באופן עקיף עקב עליית מחירי האנרגיה באירופה ובעולם.

במקביל, מחירי המזון עלו גם כן כתוצאה ישירה לעלייה של עלויות התשומות השונות בעולם, ובמקביל לניתוק של בריטניה מהא”א בסוף 2021 יחד עם דרישה חדה למזון שמקורו בא”א כגון בשר, גבינות ותוצרת חקלאית טרייה, נוצר מחסור משמעותי של מוצרי מזון ועליית מחירים במוצרי מזון ותשומות שמקורם מיבשת אירופה.

הממשלה הבריטית השיקה מס’ פעולות שנועדו לפתור חסמים כגון הורדת הנטל הרגולטורי על חברות הדלק מתוך מטרה להזרים דלק וסולר כמה שיותר מהר לתחנות דלק באי, במקביל להקלת מעבר סחורות מהא”א לבריטניה ואף סבסוד מחירי האנרגיה לצרכנים מתוך מטרה להוריד את הסיכון לחברות האנרגיה ואת עלויות האנרגיה לצרכנים.

עם זאת, פעולות אלו לא הצליחו למנוע את הסחרור האינפלציוני אליו נכנסה בריטניה כאשר בסוף נוב’ 2022 האינפלציה הגיע לשיעור של 10.4%.

האינפלציה, במקביל לעליית מחירי האנרגיה, שחקו את השכר הריאלי של חלק מעובדי הצווארון הכחול שאומנם חוו עליית שכר ב-2021, אך לא ברמה שיכלה להכיל את עלויות יוקר המחיה המאמירים בבריטניה.

כתוצאה מלחצים אלו החל בקיץ האחרון גל של שביתות של חלק משמעותי מהגופים המאוגדים במשק – החל מנהגי הרכבות וכלה באחיות בבתי חולים, נהגי אמבולנסים ופקידי הגירה במעברי גבול.

יוקר המחיה, יחד עם גל השביתות מעלה את הלחץ על המפלגה השמרנית, מפלגת השלטון, למצוא פתרונות ומהר. במקביל, המפלגה השמרנית איבדה תמיכה ציבורית והיא פותחת את שנת 2023 בפער בשיעור של 20% מול מפלגת הלייבור בסקרים.

הקו הכלכלי בו נוקט ממשלו של רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה, הוא קו שמרני יותר ופופוליסטי פחות מזה שנקטה קודמתו ליז טראס, ומתבסס על צעדי צנע שנועדו לצמצם בעלויות ציבוריות במקביל לעליית מיסים בקרב המעמד הבינוני.

נכון לכתיבת סקירה זו ניכר שהאינפלציה ירדה מסף ה-10% אך רוב האנליסטים מסכימים שבריטניה נכנסת למיתון בשנה הקרובה, כאשר הציפייה היא שהאינפלציה לא תרד לקו ה-2%, שיעור היעד של הבנק המרכזי, לפני 2025.

צור קשר עם:

עופר פורר

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל