27 חברות האיחוד האירופי ממשיכות במאמציהן להפחתת פליטות הפחמן, על מנת להשיג את היעד המוסכם של הפחתה של 55% עד שנת 2030, בהשוואה לפליטות שנרשמו בשנת 1990.
צעד חשוב במאמץ זה הנו יוזמת נציבות האיחוד כפי שהוצגה בקיץ 2021, ליישם “מנגנון מיסוי בגבול” של מוצרים שהליך הפקתם כרוך בפליטות פחמן.
המנגנון המוצע, הידוע בראשי התיבות באנגלית CBAM, יחייב יבואנים של מוצרים מסוימים שיוגדרו ממדינות מחוץ לאיחוד לשלם מס המפצה על הפליטות שהיו כרוכות בתהליך היצור.
המהלך נובע בין היתר מהמאמץ של הנציבות למנוע תופעה המוכרת כ”דלף פחמן” (carbon leakage).
זאת לאור המנגנון המיושם כבר מספר שנים באופן פנימי באיחוד, לפיו יצרנים של מוצרים מזהמים מחויבים לרכוש תעודות מתאימות המפצות על טביעת הרגל הפחמנית.
הנציבות סבורה שבמצב כזה יצרנים אירופים יעדיפו להעתיק את פעילותם למדינות בהן לא קיימת דרישה כזו, ולפיכך הכוונה המוצהרת היא למסות באופן דומה מוצרים המיוצרים במדינות מחוץ לגוש, בעת היבוא אליו פנימה.
על אילו מוצרים יחולו הדרישות?
לפי הצעת הנציבות, ה-CBAM עתיד לחול על פליטות ישירות בתהליך היצור של מלט ,דשנים ,ברזל ופלדה, אלומיניום, ומוצרי אנרגיה. רשימה זו אינה סופית, וקיימות יוזמות מצד הפרלמנט האירופי להרחיב אותה למוצרים נוספים כגון כימיקלים אורגנים ופלסטיק.
על פי ההצעה, ה- CBAM ייכנס לתוקף באופן הדרגתי ,כאשר בשלב היישום הראשוני שיחל בשנת 2023, יבואנים של המוצרים תחת המנגנון יצטרכו לעמוד בחובות דיווח בלבד ובהמשך לרכוש את התעודות המתאימות שיונפקו על ידי הרשויות בכל אחת ממדינות האיחוד.
נושא בעל חשיבות למדינות הסוחרות עם האיחוד, וישראל ביניהן הוא המידה בה ניתן יהיה לדווח על פליטות במסגרת מנגנוני מיסוי פחמן מקומיים, כתחליף למנגנון האירופי.
נקודה זו נמצאת תחת דיון שאנחנו מקיימים מול הצד האירופי, וכמובן שלתוצאות השיחות תהיה הלשכה ישירה על החובות שיוטלו בעתיד ביחס ליבוא מוצרים מישראל אל תוך האיחוד.
~~
כחלק מההיערכות של מדינת ישראל להתפתחות הזו, וההשלכות האפשריות על יצואנים ישראלים לאיחוד האירופי, הנספחות הכלכלית לאיחוד האירופי ומינהל סחר חוץ יקיימו בתאריך 14.9.2022 וובינר ייחודי בנושא יוזמת ה-CBAM.
במסגרת הוובינר יימסר עדכון מטעם הנספחות המסחרית על מצב הדיונים לקראת יישום המנגנון וההשלכות האפשריות על יצואנים ויבואנים של מוצרים ישראלים לאיחוד האירופי.
האירוע מתקיים בשיתוף מכון היצוא הישראלי והמרכז להתייעלות במשאבים.
לקריאה נוספת על CBAM:
EUR-Lex – 52021PC0564 – EN – EUR-Lex (europa.eu)