רבות כבר נכתב על נושא המיטלשטנד (גם בבלוג זה בעבר) אבל מה זה בעצם באמת?
מה חלקן של החברות הללו בכלכלה הגרמנית ומה יכול לצאת לך מזה? על כך ועוד בכתבה הבאה:
אז מה זה בעצם Mittelstand ולמה כדאי לך להכיר את המושג?
חברות המיטלשטנד הן החברות הקטנות והבינוניות (מה שמכונה ה-SME’s הגרמניות) שעונות לאחת ההגדרות הבאות:
- ההגדרה הגרמנית של הממשל הפדרלי: ה-Mittelstand הן חברות עם הכנסות שנתיות של עד 50 מיליון יורו ועד 499 עובדים.
- לפי נציבות האיחוד האירופי: מדובר בחברות בעלות הכנסה שנתית של עד 50 מיליון יורו, 249 עובדים ומאזן של עד 43 מיליון יורו.
- וההגדרה האחרונה הינה שבהקשרים מסוימים, בגרמניה, לא רק חברות קטנות ובינוניות נחשבות ל-Mittelstand, אלא גם חברות גדולות יותר נחשבות ל-Mittelstand אם הן בבעלות משפחתית. כך למשל, גם תאגידים גדולים כמו Porsche, BMW, Lidl או Aldi – נחשבים בגרמניה לחלק מהקבוצה.
חברות המיטלשטנד נחשבות לעמוד השדרה הכלכלי של גרמניה וכוללות מפעלים קטנים ובינוניים מאוד תחרותיים. לא פחות חשוב מכך – חברות המיטלשטנד נחשבות גם לכוח המניע חדשנות וטכנולוגיה בגרמניה!
בין החברות הללו נמצאים גם לא מעט “hidden champions” שהן בעצם חברות שנחשבות למובילות שוק ברמה בינ”ל בתחומים בהם הן עוסקות (לרוב, בתחומים נישתיים).
קצת מספרים ושמות
** המספרים שלהלן יתייחסו לחברות המיטלשטנד שעונות על ההגדרה של הממשל הגרמני **
- חברות המיטלשטנד מהוות 99.3% מהכלכלה הגרמנית ובסך הכל מונות כ-3.5 מיליון חברות!
- ההכנסות של חברות המיטלשטנד בשנה, מתוך הכלכלה הגרמנית, עומדות על 34.4% (נכון לשנת 2020) שהם כ-2,300 מיליארד אירו – כלומר: 2 טריליון(!) אירו בשנה.
- בהמשך לכך, ההכנסות השנתיות מייצוא של חברות מיטלשטנד מהוות 16.8% מהכלכלה הגרמנית ושוות ערך ל-207 מיליארד אירו.
- אחוז המשרות שנוצרות ע”י חברות מיטלשטנד עומד על 58.5%
- מתוך חברות המיטלשטנד כ-94% הן חברות משפחתיות
- כ-51% מחברות המיטלשטנד הן חברות תעשתיות כבדות (33% הן נותנות שירותים) כאשר הסקטורים המובילים הם:
- חברות הנדסיות
- אוטומוטיב
- בניה
- לוגיסטיקה
- חברות לייצור רכיבים לתעשייה
- וחברות שמתעסקות בהנדסת חשמל
- מתוך ה-“Hidden Champions” הגרמניות, כ-48.5% הן חברות מיטשלטנד ובסך הכל מדובר ב-1307 חברות (נכון ל-2021).
- בין יתר החברות שנמנות על חברות המיטשלטנד (והן מבין היותר מוכרות לתעשייה הישראלית) ניתן למנות את BAYER, BASF, Daimler, VW (פולקסווגן) סימנס ועוד, כאשר לחלקן יש גם מטה או מרכז פיתוח בישראל.
למה כדאי לך לדעת עליהן וכיצד אפשר לפעול מול החברות הללו?
כאמור, חברות המיטלשטנד הן רוב רובה של התעשייה הגרמנית ולכן החברות הללו נמצאות גבוה על סדר היום בכל הנוגע ליצירת הזדמנויות כלכליות עבור התעשייה הישראלית.
מה זה אומר בפועל? שאנו בנספחות הכלכלית בברלין ביצענו עבודת מחקר מעמיקה על החברות הללו שכללה בין היתר מיפוי גיאוגרפי וסקטוריאלי, אך לא רק. בכל פעילות שלנו, בין אם מדובר במשלחת, תערוכה או אירוע וירטואלי, וכן בכל סיוע לחברה הישראלית – אנו בודקים אילו מבין החברות הללו רלוונטיות וכיצד ניתן לגשת אליהן ולהגדיל את האפשרות לשת”פ כלכלי עמן.
חשוב לדעת שעל אף הנכונות להטמיע שינויים, לעובדה שמדובר בחברות שברובן משפחתיות – יש כדי להשפיע על היכולת שלנו להגיע לאנשים הנכונים וכן על הזמנים שלעתים מתארכים לאור הבירוקרטיה. עם זאת, החברות הללו מבינות היטב שעל מנת להישאר מובילות בתחומן ועל מנת להישאר רלוונטיות – הן צריכות להיפתח לרעיונות חדשים, להטמעת חדשנות ולחשיבה מחוץ לקופסא – וכאן בדיוק נכנסת התעשייה הישראלית על גווניה.
בשנת 2022 קיימנו פעילויות רבות עם חברות הנמנות על חברות המיטלשטנד, דבר אשר ילך ויגבר במחצית השנייה של 2022 וכן בשנת 2023. אנו מזמינים אתכם להצטרף לפעילויות הללו וכן נשמח לסייע בחיבורים לחברות הללו ולענות על כל שאלה שיש לכם בנושא – רק כתבו לנו ל-Berlin@israeltrade.gov.il
מקורות לכתבה:
- BVMW
- https://www.bvmw.de/themen/mittelstand/zahlen-fakten/
- https://www.manager-magazin.de/unternehmen/personalien/karriere-auf-in-den-mittelstand-a-1217743.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/Mittelstand