סקטור האנרגיה (ובצורתו הרחבה, CleanTech) הינו אחד התחומים המרכזיים שבהם טמון פונציאל לא מבוטל לחיבורים עסקיים בין חברות ישראליות לתעשייה הגרמנית. הנושא נמצא גבוה על סדר היום בתוכנית העבודה של הממשל הפדרלי בגרמניה ונראה כי המלחמה באוקראינה אף תאיץ את השינויים בתחום ובהתאמה, תיווצרנה הזדמנויות עסקיות נוספות.
הפוסט שלפניכם ינסה לעשות קצת סדר בנושא ויביא בפניכם את הסטטוס הנוכחי של תחום האנרגיה בגרמניה.
בדצמבר האחרון הושבע ממשל חדש בגרמניה אשר לאורך כל קמפיין הבחירות הציב את נושא האקלים, ההתחמות הגלובלאית והאנרגיה גבוה על סדר היום. אחת ההחלטות הישירות לכך היו שינוי שמו של משרד הכלכלה הגרמני כך שמעתה הוא מוביל שני נושאים: כלכלה וניהול משבר האקלים (תחת שר הכלכלה, רוברט האבק)
מיד עת הושבע הממשל יצאו מסרים בתחום ובהם העובדה שהממשל החדש צפוי לשים דגש רב על מעבר לאנרגיות מתחדשות, תוך קביעת יעד של סגירת תחנות כוח, שפעילותן מבוססת פחם, עד 2030 (ובכך להקדים את לוחות הזמנים שנקבעו בעבר ל-2038); וכן שימת דגש על בנייה מסחרית עתידית של פאנלים סולריים על הגגות; בנוסף, נקבע יעד לפיו עד 2030 כ-80% מהאנרגיה בגרמניה יתבססו על מקורות אנרגיה מתחדשת.
וכך החל הממשל החדש בבניית תוכנית עבודה שתתאם את האג’נדה אותה הוא מנסה לקדם, אך למציאות יש דרכים משלה להכתיב את סדר היום, והשבוע, מיד עם פרוץ הקרבות באוקראינה, יצאו פרסומים רבים ברחבי גרמניה אודות ניהול תחום האנרגיה במדינה וכיצד המלחמה עשויה להשפיע עליו.
הדברים שלהלן יציגו את תמונת המצב בגרמניה כפי שזו הובאה במספר פרסומים שונים (קרדיטים למקורות בסוף הפוסט):
משרד הכלכלה יצא בפרסום לפיו יפעל על מנת לאפשר אספקת חשמל נייטרלית לגרמניה עד 2035, ובצידה פורסמו גם תמריצים לפעילות שתתבסס על אנרגיה סולרית, וכן צוין כי ספקי החשמל המקומיים מחוייבים להוריד את תעריפי החשמל על מנת להקל על משקי הבית.
לצד הפרסומים, המסר שהתקבל הוא כי המלחמה באוקראינה הפכה את נושא העצמאות האנרגטית של גרמניה לנושא שחוסה תחת המטריה של “בטחון לאומי”.
בהמשך לכך, ביום שני הקרוב (7/3/2022) – צפוי להגיע להצבעה התיקון הגדול בתחום של חשמל “ירוק”, ולהלן עיקריו:
- חוק אספקת האנרגיות המתחשודות שעד כה תוכנן ליישום מלא עד 2050 הוקדם וכעת תאריך היעד הוא 2035.
- עד אז, החשמל בגרמניה צריך להתבסס (כמעט כולו) על אנרגיות מתחדשות
- החוק החדש מכוון לתחנות רוח יבשתיות שייצרו בין 100-110 ג’יגה וואט (כפול ממה שיש עד כה). המטרה הזה היא המשך ישיר להחלטה שעד 2030 יפעלו טרובינות רוח בעלות הספק של 30 ג’יגה וואט (שגם הן, פי 4 מהמצב כיום).
- בהמשך ישיר לכך, ובהתאם לחוק, גם התפוקה ממערכות סולאריות אמורה להכפיל את עצמה ב-4 עד לכדי 200 ג’יגה וואט
- בנוסף, המכרזים הממשלתיים בתחום האנרגיה יותאמו ליעדים החדשים.
- משרד הכלכלה הצהיר כי הפיצויים להתקנת מערכות סולאריות על הגגות יעלו וכן ייקבעו תמריצים חדשים לכל התחום של עידוד התקנת מערכות סולאריות (למשקי בית ולמשקיעים מוסדיים)
לצד זאת, בשבוע הבא ינסו אף להקדים את ביטול חוק “תוספת החשמל הירוק” שנהוג כעת בגרמניה, ומטיל הוצאות על הצרכנים, ובמקום – הממשל הפדרלי ישא בעלויות. אם המהלך ייצלח – הביטול יכנס לתוקף ביולי 2022 (ובכך הם מקדימים את המהלך בחצי שנה מהיעד שהצהירו עליו בעבר).
עפ”י הפרסומים, שינויים אלה ושינויים אחרים שצפויים להתפרסם בהמשך – נועדו כולם על מנת להגדיל את העצמאות האנרגטית של גרמניה עד כדי כך שבעתיד גרמניה תהיה עצמאית לחלוטין בניהול משק האנרגיה שלה
מה צפוי לקרות בפועל על מנת להביא את השינויים בהם גרמניה מעוניינת? עפ”י הפרסומים כך גרמניה מתכננת להפחית את התלות האנרגטית שלה:
- גרמניה מתעדת להקים טרמינל LNG. כיום גרמניה משתמשת באלו הנמצאים על אדמות הולנד, פולין ולטביה. עד כה גרמניה סברה שמקורות הגז מהווים “מאגר גישור” עד שתתאפשר הסתמכות על מאגרי האנרגיה המתחדשת בלבד ואולם התמורות הגיאו-פוליטיות וסיבות נוספות – הובילו את הממשל לשינוי תפישתי ולהבנה שגרמניה צריכה עצמאות גם בפרמטר הזה.
- בהמשך ישיר לכך, גרמניה מתכוונת לשנות את היערכות אגירת הגז כך שזו תושלם לפני תקופת החורף (עד היום ההיערכות נעשתה עפ”י שיקולים כלכליים בלבד ובכוונת הממשל לשנות נושא זה כך שלא יווצר מחסור דווקא בתקופה שבה זקוקים לגז הכי הרבה)
- מבחינת מאגרי הדלק – גרמניה סבורה כי היא במצב טוב אבל בהתאמה, הממשל יפעל שגם מצב מאגרי הפחם יהיה טוב יותר
השינויים הללו יביאו איתם אימוץ של שיטות וטכנולוגיות חדשות שיאפשרו את אותה עצמאות אנרגטית, וכאן גם טמונות ההזדמנויות העסקיות:
ישראל זוכה למוניטין חיובי בכל הנוגע לחדשנות בכלל, ובתחום האנרגיה בפרט, וישנן הזדמנויות לא מבוטלות בתחום – החל ממכרזים שעתידים להתפרסם בנושא (ובבוא העת ננגיש אותם עבורכם), עבור בהזדמנויות ליצירת חיבורים לחברות שמעוניינות להיערך מבעוד מועד למצב החדש וכלה בפעילויות ממוקדות בתחומים שונים (למשל בתחום האגירה / תחום ההיידרו-ג’ין ועוד).
יש לכם טכנולוגיה בתחום הקלינטק / האנרגיה ואתם מעוניינים לפעול בשוק הגרמני – פנו אלינו ונשמח לסייע!
רוצים לקבל מידע נוסף על שוק האנרגיה בגרמניה ולשמוע על הפעילויות הקרובות שלנו בתחום? פנו לסיימון שטפגן, קצין הסחר שמוביל את הפעילות בתחום והוא ישמח לעזור
מידע נוסף אודות הפעילויות שאנו מקיימים ולהזדמנויות עסקיות נוספות – עקבו אחרינו בלינקדאין
מקורות מידע לפוסט:
Bundesregierung beschleunigt die Energiewende – Wirtschaft – SZ.de (sueddeutsche.de)