בסוף החודש אציין שנה להגעתי לברלין ולרגל המאורע אשמח לשתף בכמה תובנות וחוויות מקצועיות שיסייעו למי מכם שמתכנן מעבר בקרוב ו/או שמעוניין לפעול בשוק הגרמני:
אז נתחיל כמובן בנושא שעלה בכל שיחה בשנה האחרונה – הפיל הלבן שבחדר – הקורונה, או כפי שקוראים לה בגרמניה: הפנדמיה.
על המעבר במה שחשבנו אז לשיא תקופת הקורונה כבר כתבתי מיד עם הגעתי. אך כמה מעט ידעתי אז על האתגרים שעוד נכונו לי: על האתגר במציאת בית בתקופה הזו (שהביאה איתה רגולציה חדשה גם בנושא הדיור), על הדחיות והעיכובים בכל תחומי החיים, על כך שגל נוסף ומגבלות חדשות לפנינו, איך יהיה להתמודד עם הקורונה במהלך חורף אירופאי קשוח, תחת משטר הגבלות קפדני ואפס סובלנות להפרות?
כשהאתגרים החלו להיערם, פניתי בין היתר לקולגות שלי, שחוו גם הם רילוקיישן, חלקם אף במקביל אליי, ושאלתי אותם כיצד הם מתגברים על המכשולים? מה מקל עליהם בימים אלה ולמה אפשר לצפות לאחר השנה הראשונה, שממילא צפויה היתה להיות מאתגרת בשל קשיי המעבר והקליטה ה”שגרתיים”? אז כמובן אין לי תשובות קסם ובסופו של יום כל תחושה וכל מעבר הם מאוד שונים ומאוד אינדיבידואליים – אבל אני כן יכולה למנות כמה דברים שאני לקחתי מההתמודדות הזו:
- כל מעבר הוא קשה. בזמנים רגילים ובזמני משבר אולי אף יותר. זה בסדר להתאכזב ולכאוב וזה יותר מבסדר לדבר על זה ולשתף. גם כשקשה יכול להיות טוב ומעצים. זו היתה שנה קשה לכולם, גם למי שנשארו בבית, ולכן לא תמיד היה פשוט לשתף בקשיים אבל תמיד היה נעים לדעת שאכפת לאחרים.
- הכי קלישאתי שיש – בסופו של יום אין כמו בבית. ואין כמו הבריאות. כל השאר – פשוט מתגמד. ברגע שמצאתי את המקום שהיום הוא בית, הכל התחיל להתיישב במקום. הדאגות היו קטנות יותר ואפילו מצאתי את היופי בחורף האירופאי (שהחל פה בגרמניה בשלהי ספטמבר והסתיים השנה בסוף מאי).
- מה שיכול להשתבש – ישתבש. כשאתה מנסה לתכנן דברים, ועל אף החשיבה האופטימית, תמיד תדאג ל”פלן בי”. בערך ביום השני שלי במינהל סחר חוץ, בשיחת הצוות הראשונה, המנהל שלי אז אמר לי: “כשאת מתכננת אירוע, לגבי הדברים שבידיים שלך, תדעי שמה שיכול להשתבש – כנראה ישתבש. תקראי לזה מרפי או שאיך שמתאים לך – בפועל, זה מה שכנראה יקרה. אז תתכונני הכי טוב שאת יכולה ולצד זה תדעי שלא הכל בידייך וזה בסדר. זה החיים”. התובנה הזו איפשרה לי לעבור מכשולים רבים גם כאן. לגבי מציאת הדירה, לגבי הבנה והכלה מהצד השני, לגבי תכנון אירועים בעידן הקורונה, לגבי ריהוט הדירה, טיסות החיסונים ומה לא. בחלק מהסיטואציות אפילו צחקתי, מהייאוש. בסופו של יום – לא הכל הסתדר וזה בסדר. אלה החיים 🙂
- זו לא בושה לשאול ולבקש עזרה – לפני המעבר, במהלכו ומתי שצריך.

קהילות ומה שביניהן
כמו בכל מעבר, התהליך מביא איתו היכרות עם אנשים חדשים ועם קהילות חדשות. לשמחתי הכרתי מספר מעגלים, ושימרתי גם את אלו מהארץ, וכל אחד מהם בתורו, הפך את חווית המעבר לנעימה יותר.
במה שאני מכנה קהילות אני כוללת את החברים בארץ, את החברים החדשים שהכרתי בגרמניה (הזרים והישראלים) את קהילת העסקים שהכרתי ושמידי יום מתווספים לה חברים, קולגות (בארץ ובגרמניה), אנשי מקצוע חדשים ואת המשפחה שלי (להם בעצם אקדיש פסקה משלהם).
כל האנשים האלה, לא משנה לאיזה מהמעגלים הם משתייכים, הפכו את המעבר האישי והעסקי לאפשרי, מעניין ומספק, תוך שהם נכונים להבין ולהתנהל ברגישות למעבר שלי.
לצד זה, גם אני, שבאתי מבחוץ, כיבדתי את הכללים וההתנהלות המקובלת במקום החדש – בין אם זה לגבי חובת הריחוק וכיבוד המרחב הפרטי (שמאפיין את גרמניה גם בימים רגילים) , בין אם זה לגבי אופן קיום פגישות עם אנשי קשר חדשים וותיקים ובין אם זה בכיבוד התרבות המקומית.
ההיכרות עם אנשים חדשים, השמירה על הקשר עם אלו ש”הבאת מהבית” ושעושים לך טוב והפתיחות למקום החדש – הם חלק מהסיבות שהגעתי לכאן ואני שמחה על ההזדמנות לצרף אנשים חדשים למעגלים שלי מידי יום.
משפחה – גרעינית, מורחבת – כל פורמט תופס
לצד האנשים הנהדרים שסביבי (פיזית או וירטואלית) רשת התמיכה הכי טובה שיש לי, ושתמיד היתה לי, היא המשפחה שלי. כדי לצלוח את המעבר בהצלחה, מקצועית ונפשית, צריך עמוד תווך יציב, מכיל, אופטימי וזמין – בין אם זה במשפחה הגרעינית ובין אם במשפחה המורחבת, בין אם זו משפחה מאמצת ביעד ובין אם זו משפחה וירטואלית גלובלאית – אין כמוהם להקשיב, לייעץ, לסייע ולחבק. אני לשמחתי זכיתי במשפחה מיוחדת במינה שהם תמיד יהיו הגורם הראשון שאליו אפנה, בטוב וגם שקשה, ושתמיד ממלאת תפקיד מרכזי בחיי, וגם בשנה הזו – לא איכזבה ועטפה באהבה אינסופית – ועל כך אני אסירת תודה.

מי אנחנו וכיצד אנחנו יכולים לסייע לך?
השנה הראשונה בתפקיד מלווה באתגרים מקצועיים ניהוליים, ולו בשל חילופי התפקידים והצורך בתקופת הסתגלות לכל הצדדים הנוגעים בדבר. לצד זאת, גם הקורונה הביאה אתגרים רבים ושינויים ואחד מהם היה מקצועי פנימי שלנו במצבת כוח אדם.
גם בפן הזה, זכיתי וזכינו כולנו בצוות מסור וחרוץ שאם לא הייתם יודעים כמה אנשים בפועל מרכיבים אותו – היה אפשר לחשוב שאני עובדת עם צוות של 20 אנשים אך לא כך הדבר. מגיע להם שאפו והערכה על כל העבודה הקשה שהם עושים ועל איך שהם קיבלו אותי פה והפכו הכל לאפשרי על אף האתגרים הלא פשוטים שנקרו בדרך.
הצוות בברלין עושה כל שביכולתו לסייע לחברות הישראליות שפונות אלינו: לאתר הזדמנויות כלכליות, לבדוק שיתופי פעולה פוטנציאליים, להרחיב את הסקטורים שבהם אנו פועלים והכל כדי לקדם את התעשייה הישראלית בחלקים בגרמניה עליהם אנו אחראים. לצד זה שזה לא מובן מאליו, אנחנו כן רוצים להטמיע בקרב התעשייה הישראלית את ההבנה שכשרוצים לפעול בשוק הגרמני – כדאי קודם כל לדבר איתנו, להתייעץ, לבקש סקר שוק ואולי חיבור לשותף אפשרי או למשקיע. אנחנו פה בשבילכם ונשמח לסייע תמיד!
התעשייה הישראלית – יזמות וחדשנות פורצת דרך
מתחילת דרכי במינהל סחר חוץ פגשתי חברות והתוודעתי לטכנולוגיות מדהימות – והתחושה שמדובר בתופעה ישראלית ייחודית רק התחדדה במהלך השנה הזו. יש לנו תעשייה אחת ויחידה מיוחדת במינה שהופכת את כל העבודה לכל כך מעניינת וכדאית.
לפני שעברתי לברלין, אמרו לי שכולם רוצים לייצא לגרמניה ושתהיה לי עבודה בלי סוף ואכן זה יעד מאוד אטרקטיבי, אבל לצד כל הברור מאליו, שמחתי לפגוש במהלך השנה הזו תעשיינים, חברות וסטארט-אפים מדהימים עם פתרונות שאף אחד לא שמע עליהם, שידעו לעשות אדפטציה מעולה בזמן הקורונה וגם כאלה שהפתרונות שלהם בדיוק מתאימים לתקופת משבר וידעו עכשיו למנף את זה ולאו דווקא בנושא בריאות, אלא למשל בהכשרות לעובדים חדשים (שעד לפני רגע היו מובטלים), בפתרונות של הגנה (למפעלים, לחברות ולתשתיות), פתרונות שמייעלים עבודה מהבית, פתרונות לחינוך לילדים – בלי סוף דברים ופתרונות שעולים על כל דימיון.
שמחנו לעבוד עם החברות הללו (ונמשיך ללוות אותן ולהפנות אליהן הזדמנויות עסקיות) ואני שמחה על ההזדמנות להיחשף לעוד ועוד רעיונות ומזמינה אתכם לשקול לעבוד בגרמניה: אחד, בגלל השוק הגרמני – אין צורך להרחיב את הדיבור על כמה הכלכלה הזו היא חזקה ומרכזית, בטח באירופה אבל גם מבחינה בינ”ל. שנית – בגלל המיקום שלה, גרמניה היא שער לאירופה כולה (מזרח, מערב והמדינות הנורדיות). גרמניה השקיעה ומשקיעה רבות בשינוע סחורות (ביבשה ובים), היא מדינה עם נמלי ענק שגם שינוע ומוצרות סחורות (commodities) הוא אפשרי והוא חלק ענף מהתעשיה פה, אבל היא גם פתוחה מאוד לשירותים, טכנולוגיות, לחדשנות ולתהליכי דיגיטלזציה (והממשל הפדרלי אף מקצה משאבים לטובת העניין).
ותוך שאתם מתלבטים האם השוק הגרמני הוא בשבילכם הנה כמה מספרים מהשנה החולפת:
במהלך השנה האחרונה סייענו למעלה מ-120 חברות (בסיוע פרטני, בהתאם לצרכיהן); למעלה מ-200 חברות ישראליות לקחו חלק בפעילויות השונות שקיימנו (משלחות וירטואליות, ימי הדגמה, כנסים ועוד) לצד כ-150 חברות גרמניות (שרובן משתייכות לחברות המיטלשטנד – עליהן כבר הרחבנו בפוסטים קודמים); עשרות חברות ישראליות לקחו חלק בכנסים שפרסמנו, חלקן אף זכו בפרסים; התקיימו מאות פגישות B2B ויצרנו חיבורים אסטרטגיים לעשרות חברות.
אם אתם עדיין מתלבטים – שתפו אותנו ונשמח לעזור!
ואי אפשר לסיים בלי מילה אישית: המעבר לפה היתה אחת ההחלטות הטובות שלקחתי בחיי – המאתגרות, המעניינות, המרגשות, המפחידות והקשות – מלא מלא מלא תחושות, רובן חיוביות, חלקן מאתגרות – אבל אני בהחלט מצפה לשנים הבאות ושמחה להיות כאן ולשרת אתכם!