הולנד היא מדינה מובילה בתחום החממות (חקלאות ונוי) מזה שנים רבות. ההולנדים מובילים את השוק העולמי בגידול ירקות, פרחים וצמחים אחרים. שיתוף פעולה בינלאומי ושיתוף ידע הובילו במשך השנים לחדשנות בתחום. על מנת לעמוד באתגרים של ימינו, מגזר החממות ההולנדי מחפש שיתוף פעולה בינלאומי. להלן כמה אתגרים אשר עומדים בפני ענפי החקלאות ובוסטנאות הנוי מבוססי חממות אשר טכנולוגיות ישראליות יכולות לתרום להם.
קיימות
במעמד חתימת הסכם האקלים בפריז, הולנד הביעה את השאיפה להפחית באופן מלא את פליטת ה- CO2 עד שנת 2050, כמו גם להפחית את השימוש הבזבזני במים.
ענף החממות צורך כמויות גדולות של גז, חשמל (תאורה) ומים לגידול יבולים. ענף החממות ההולנדי הפך לשחקן משמעותי במאמצים להורדת החתימה השלילית של איכות סביבה של ענף החקלאות ההולנדי. בכך הוא מצטרף לענף גידול בעלי שהחתימה השלילית שלו מבחינת איכות סביבה מאוד משמעותית. מגזר החממות מחפש טכנולוגיות המפחיתות את צריכת הגז, יוצרת הגנת יבולים ידידותית לסביבה ומפחיתה את השימוש במים.
“זיהום” אור
פעילויות הגננות ההולנדיות מרוכזות בעיקר באזור ווסטלנד, קרוב לערים רוטרדם והאג. הנוסע בלילה באזורים אלו, חווה שמים מוארים כתוצאה מפליטת אור משמעותית לאטמוספירה שמקורה באור המלאכותי מהחממות. זאת, בנוסף לפליטת אור באזורים העירוניים הצפופים באזור רוטרדם והאג. נראה שהאזור כולו הוא אחד המקומות המוארים בעולם.
ממשלת הולנד רוצה לצמצם את כמות השימוש הרבה בתאורה, אשר משבשת את חיי בעלי החיים והאדם. זיהום אור משפיע על אוריינטציה של ציפורים, חיות לילה ואפילו פוגע במקצב הביולוגי של האדם. מגזר החממות ההולנדי מחפש טכנולוגיות חדשניות בנושא הפחתת אור תוך שמירה על הצומח ותפוקת יבולים.
רובוטיקה ואוטומציה
ענף החקלאות ההולנדי בכלל וענף החממות בפרט סובלים מחוסר ידיים עובדות באופן כרוני. עיקר כ”א בענף החממות, בעיקר בעונות האיסוף, נעשים על ידי עובדים עונתיים ממזרח אירופה.
מזה שנתיים, וגם לאור עצירת התנועה באירופה בגלל משבר הבריאות העולמי, נוצר מצב בו חוסר עמוק בכ”א גרם לאיבוד תוצרת והפסדים גבוהים ליזמים. מגזר החממות בהולנד מחפש טכנולוגיות חדשניות של רובוטיקה ואוטומציה.
סייבר
ענף החממות מתבסס יותר ויותר על פתרונות טכנולוגיים מתקדמים בתחומי החקלאות והמידע. רוב הטכנולוגיות החדשניות משתמשות בשירותי מידע מבוססי ענן. הטכנולוגיות מבטיחות, אך יוצרות בו זמנית סכנה בדמות התקפות סייבר. לדוגמא, האקרים יוכלו למעשה להשתלט על גידולים בחממות על ידי מניפולציה במערכות בקרת אקלים, מים, ניתוח מצב המצע לגידול והדמיון יכול לתאר את הנזק שעלול להיגרם לשרשרת אספקת המזון מבוססת החממות. לפיכך, פתרונות הגנת סייבר בתחומי החקלאות ובעיקר החממות הינם קריטיים לשמירה על יציבות האספקה של מוצרי חקלאות ונוי מבוססי חממות.
סיכום
ענף החממות ההולנדי (נוי וחקלאות) מבוסס היטב, אך האתגרים העתידיים רבים. על מנת להתגבר על האתגרים הרבים, ההולנדים מחפשים שיתוף פעולה. בין אם מדובר ביזמים פרטיים, ארגונים ומכוני מחקר, הפוטנציאל לשיתוף פעולה רב וחברות ויזמים ישראליים יכולים למצוא כר נרחב לשיתוף פעולה שעשוי להתרחב דרך הולנד גם למדינות שלישיות, בהיות ההולנדים שחקנים בינלאומיים מובילים בענפי החממות. ההולנדים מעריכים את הטכנולוגיה הישראלית, מכירים את הטכנולוגיות שמרקורם בישראל ורואים את הפוטנציאל לשיתוף פעולה.
חברות ויזמים ישראליים יכולים לפנות לנציגות הכלכלית הישראלית להולנד וסקנדינביה Holland@israeltrade.gov.il
מקורות:
https://www.rabobank.nl/bedrijven/cijfers-en-trends/tuinbouw/
https://www.groentennieuws.nl/article/9299643/tuinbouw-is-een-interessante-sector-voor-hackers/
נכתב על ידי סימון קרון ואיתן קופרשטוך
עריכה: איתן קופרשטוך