ישראלים הם עם שאוהב להתלונן. גם אני. מודה.
ישראלים מתלוננים על החום בקיץ, על הקור בחורף, על הפקקים בנתיבי איילון ועל העומס בתחנות הרכבת (בימים הטובים שלפני הקורונה).
עם זאת, על שלל הנושאים המגוונים שישראלים מתלוננים עליהם, יש קונצנזוס שכולם מתלוננים על ספקיות שירותי התקשורת.
בין אם ספקית שירותי התקשורת הקווית או הסלולארית שלכם עונה לטלפונים מבלי לייבש אתכם, בין אם מהירות הרשת שלכם במציאות תואמת את חבילת האינטרנט שרכשתם, ובין אם הדאטה בטלפונים הסלולאריים שלכם יציב בכל חדרי הבית, תמיד יש על מה להתלונן, וברוב המקרים, בצדק.
ובכן, כמו שציין אלברט איינשטיין, “הכול יחסי”.
האסימון נפל לי כשניסיתי להתחבר לרשת אינטרנט מובילה בבריטניה וגיליתי לתומי שלוקח שבועיים-שלושה עד שטכנאי מגיע הביתה. לאחר מכן, כאשר הטכנאי אכן הגיע והיה מקצועי ואדיב כמיטב המסורת הבריטית, גילינו שנינו להפתעתנו שאומנם ברחוב שלי כביכול עובר קו אינטרנט אופטי, אך אין חיבור מהקו לבניין.
בישראל טכנאי היה במצב שכזה הולך לתיבה האזורית, עושה חיבור בין הקו לבניין ושלום על ישראל.
אבל ישראל נמצאת כ- 5,000 ק”מ מלונדון, ובלונדון פועלים כמו לונדונים. כלומר, חברת התקשורת כותבת מכתב להנהלת הרובע (לונדון מחולקת ל-32 רובעים המנהלים את התשתיות), הנהלת הרובע מאשרת את החיבור, קובעים פגישה בין מהנדס הרובע למהנדס מחברת התקשורת, ועושים את החיבור. “עניין של חודש-חודשיים” כפי שהודיע לי הטכנאי, כבדרך אגב.
בכנות, הופתעתי. אנחנו ב-2020 וממוקמים בבירה פיננסית עולמית ומרכז חדשנות אירופאי מוביל. הייתכן והאינטרנט בבריטניה כל כך מפגר??? התשובה היא חד משמעית “כן”!
התחברתי בסופו של דבר לרשת אחרת שמוכרת אינטרנט “מהיר” במהירות “חסרת תקדים” של 75 מגה-בייט לשנייה. כן, כאן מהירות שכזו נחשבת לאינטרנט מהיר. ללא ציניות.
ובכן, מה הקשר בין המקרה האישי שלי לרשת ה-5G, שבריטניה מיהרה להיות מהראשונות באירופה שמאמצת את הרשת המהירה והחדשנית? הקשר הוא שהאופן הפעולה של רשת האינטרנט זהה לזו של רשת ה-5G.
לא מאמינים? דו”ח של חברת הייעוץ Opensignal בדק את הרשת הבריטית על-בסיס נתוני שימוש והשווה אותה לרשתות 5G אחרות באירופה, בצפון אמריקה ובאסיה. המסקנות של הדו”ח אינן מעלות תחושה של שביעות רצון בקרב מנהלי רשתות התקשורת במדינה, מכיוון שלמרות שבריטניה הייתה מהמדינות הראשונות באירופה שהקימו תשתית לרשתות 5G, כיום רק כ-4.5% מהזמן משתמשי הרשת משתמשים בתשתית זו. בשאר הזמן המשתמשים עושים שימוש ברשתות ה-4G הישנות יותר.
להשוואה, בגרמניה ושוויץ שיעור השימוש בתשתית 5G עומדת על פי 2 מהממוצע הבריטי ובהולנד פי 3.
Picture by Anton, Usplash
אז מדוע בריטניה מפגרת כל-כך מבחינה תקשורתית? הסיבה היא בעיקר בירוקרטיה, שדוגמה ממנה הבאתי בתחילת הפוסט, שמרנות וטעם הקהל. עם זאת יש באוויר ריח של שינוי.
משבר הקורונה הוכיח שעם המעבר של עובדי המשרדים למודל של עבודה מהבית, תעבורת האינטרנט המהיר צריכה לעבור חיווט מחדש מה”סיטי” של לונדון לשכונות המגורים. מעבר לכך הברקזיט שנמצא מעבר לפינה, ותהליכים ארוכי טווח המבוססים על כניסה של טכנולוגיות יצור חכם למפעלים המעבירים עוד ועוד מוקדי יצור מאסיה חזרה לאירופה ולבריטניה, מחזקים את הצורך בפריסה רחבה יותר של רשתות 5G.
משרד התקשורת הבריטי, Ofcom, ער לנושא וצפוי לאשר פריסה רחבה ומשמעותית יותר של טווחי תקשורת חדשים על-מנת לאפשר הרחבה משמעותית של רשת ה-5G בבריטניה החל מינואר 2021.
כנספח כלכלי אני רואה בכל אתגר, לרבות איטיות רשתות התקשורת בבריטניה, את אזור הנוחות שלי. זאת מכיוון שכל אתגר יוצר גם הזדמנות.
האינטרנט פה מרגיש כמו עגלה ויקטוריאנית? הרשת הסלולארית מרגישה כאילו לא השתדרגה מ-2010? עולם היצור התעשייתי בבריטניה נמצא שניה לפני מהפכה טכנולוגית נוספת? אלו בדיוק האתגרים שאנו כנספחים אוהבים, כי הם מאפשרים לנו לפתוח דלתות בקרב שחקנים מקומיים רלוונטיים עבור חברות טכנולוגיה ישראליות עם פתרונות מתאימים.
אחד השחקנים המעניינים בשוק התקשורת הבריטי הוא חברת Vodafone, אחת מחברות המובייל הבינלאומיות הגדולות בעולם עם כיסוי שירותי מובייל בגרמניה, הודו, מצרים, יוון, הונגריה, איטליה, ספרד, ארה”ב ועוד, אשר המטה שלה יושב בבריטניה.
במסגרת כנס Mobile 5G Innovation Israel, אשר מנוהל על-ידי מכון היצוא שיתקיים בין ה-17 ל-18 בנובמבר, אנהל סשן עם סטנלי צ’יה, ה-CTO של Tomorrow Street ועם ניל קוקר, דירקטור ושותף ראשי ב-Tomorrow Street, גוף החדשנות של Vodafone שמטרתו לחבר חדשנות המבוססת על סטארטאפים עם Vodafone וגופי הסמך שלה.
במסגרת הסשן, אשר ייסוב סביב החיבור של Vodafone לחדשנות בעולם ה-5G, נדון בפלטפורמה של Tomorrow Street, האסטרטגיה של Vodafone לחיבור עם סטארטאפים טכנולוגיים וכיצד הם מתחברים לחדשנות ב-5G בעולם בכלל ובבריטניה בפרט.
אז אם אתם רוצים ללמוד עוד כיצד חברת התקשורת הסלולארית הגדולה בבריטניה ומהגדולות בעולם מתכוננת למהפכת ה-5G, אתם מוזמנים להצטרף לסשן וללמוד כיצד הסטראטאפ שלכם יכול לקחת חלק במהפכה.
נתראה שם!