עד לא מכבר נחשבה רומניה ל”מעצמה אנרגטית” במונחים אזוריים: משופעת במקורות גז טבעי (יצרנית הגז הטבעי הגדולה ביותר במרכז אירופה ובמזרחה) ועתודות נפט, משכילה לייצר תמהיל מאוזן והולם בין מקורות צריכת החשמל המקומית (28% כוח הידרואלקטרי, 25% פחם, כ-20% ממקורות גרעיניים, 17% גז ונפט וכ-10% מאנרגיית רוח) ואחת ממדינות האיחוד האירופי העצמאיות ביותר מבחינה אנרגטית.
אולם, הבצורת הקשה שחווה רומניה בעת האחרונה החלה מגדילה את התלות המקומית ביבוא גז ונפט (בעיקר מרוסיה). במקביל, חווה שוק האנרגיה הרומני סדרה של שינויים ורפורמות העתידה לשנות את פניו ואת הגזרה האירופאית בכללותה. וזה עוד מבלי שהתחלנו לדבר על ההשפעות הקצרות וארוכות הטווח של מגפת הקורונה העולמית. כתבה ראשונה בסדרה, העוסקת בפוטנציאל שוק האנרגיה הרומני.
עלילתו של סיפור שוק האנרגיה הרומני רצופה בתפניות, ענקיות אנרגיה בינלאומיות ופוטנציאל אדיר המוסיף למשוך השקעות ענק (בעיקר בתחום האנרגיה המתחדשת). נקודת ציון משמעותית נרשמה בשנת 2005. באותה העת, החלה רומניה בתהליכי הצטרפותה לאיחוד האירופי וכ-85% משוק החשמל הרומני עברו ליברליזציה. ביולי 2007 כבר הותרה למשקי בית בחירה חופשית בין ספקי החשמל השונים. חלקיה המגוונים של מערכת האנרגיה במדינה הופרטו לחברות נפרדות לייצור, הולכה, יבוא ואספקת אנרגיה כאשר מניות רוב החברות שהוקמו נמכרו לחברות אירופאיות כגון CEZ, E-OM, Enel. תהליך זה נמשך עד לימנו אנו. גם בשנת 2020 הממשלה הרומנית מוסיפה לטייב את הרגולציה על שוק האנרגיה המקומי ואף פרסמה לוח זמנים למכירת מניות ממשלתיות בהיקף נכבד בחברות אנרגיה המצויות בבעלות ציבורית.
ניתוח הפוטנציאל האדיר של שוק כה מורכב כשוק האנרגיה הרומני מחייב התייחסות למספר היבטים:
-
- התמורות הנרשמות בענף האנרגיה הגרעינית ברומניה
- ההזדמנויות המסחריות הטמונות בתחום האנרגיה המתחדשת (ובפרט אנרגיית הרוח)
- המשמעויות מרחיקות הלכת של אפשרויות המימון הלאומי והבינלאומי וחלון ההזדמנויות למימושן
בחלק זה נתמקד בשני ההיבטים הראשונים ואילו להיבט השלישי יוקדשו שני פוסטים נפרדים.
הפקת חשמל באמצעות אנרגיה גרעינית
השימוש באנרגיה גרעינית לצורך הפקת חשמל נחשב להליך זול יחסית (הזול ביותר מקרב אנרגיות חלופיות, זול לרוב מייצור חשמל באמצעות פחם) ואף בטיחותי למדיי, חרף הסיכונים הכבדים הכרוכים בו. למעשה, כחמישית מכלל החשמל המופק בעולם מקורה בתהליך ביקוע גרעיני ולפי תחזיות הסוכנות לאנרגיה אטומית (IAEA) חלק יחסי זה אך צפוי לעלות. ההנחה המוצהרת של הסוכנות היא כי אנרגיה גרעינית בשימושיה האזרחיים מאפשרת נגישות רבה יותר לאנרגיה נקייה, אמינה, חסכונית וזולה ואף תורמת לצמצום ההשלכות השליליות של תהליך שינוי האקלים. מהעבר האחר, יש המביעים חשש מהמחירים הגבוהים העלולים להיות טמונים בהליך זה במקרה של תקלה: אובדן חיי אדם, זיהום סביבתי בהיקף אדיר, תופעות לוואי שתישארנה עם האנושות תקופה ארוכה והחשש שמא תשתיות חיוניות דוגמת כורים אטומיים תשמשנה יעד אסטרטגי למתקפות זדוניות.
רומניה היא אחת מכ-30 מדינות בעולם המפעילות כורים גרעיניים לצורך הפקת חשמל. על רקע הצריכה המקומית הגדלה בקצב מואץ והשלכות הבצורת על ייצור החשמל בתחנות כוח הידרואלקטריות – המדינה מפתחת את היקף ייצור החשמל מאנרגיה גרעינית. החלטה זו, המעוגנת בהקצאת תקציבים משמעותיים ממקורות ממשלתיים, מחייבת את רומניה להיערכות כוללת ולהטמעת פתרונות טכנולוגיים מתקדמים.
בהקשר זה, יזמה המשלחת הכלכלית לרומניה מספר משלחות יוצאות ונכנסות בתחומי האנרגיה. מבין הפעילויות הבולטות שהובילה המשלחת הכלכלית ניתן לציין את השולחן העגול שנערך אשתקד בתחום “הגנת סייבר על תשתיות חיוניות” בהשתתפות מנכ”לי כל חברות האנרגיה של רומניה ומערך הסייבר הלאומי הישראלי וכן ביקור מנכ”לי חברות החשמל הרומניות בישראל מוקדם יותר השנה. אחד מהצרכים הבולטים של תעשיית האנרגיה בכללותה והאנרגיה הגרעינית בפרט הוא הצורך בהגנת סייבר ו-HLS לתשתיות חיוניות דוגמת כורים אטומיים, סכרים הידראוליים, תחנות כוח במכרות פחם ועוד.
לפי כמה מהתחזיות, התפרצות מגפה הקורונה העולמית והתפשטותה ברומניה עלולה דווקא לייצר קיפאון בביקוש המקומי לאנרגיה (וכפועל יוצא לאנרגיה גרעינית כמקור להפקת חשמל). טיעונים אלה נתלים, בין היתר, בנתוני הביקוש הנמוכים יחסית בתקופת הסגר בחודשי מרץ-אפריל השנה. מנגד, יש המצביעים על גיוון מפת הצרכים וחיזוקה של האנרגיה הגרעינית כמקור להפקת חשמל מקומי, במיוחד על רקע הצורך בביצוע פעולות מרחוק כחלק מהשמירה על תנאי הבידוד החברתי.
עושים רוח ברומניה
לא בכדי מהווה רומניה יעד אטרקטיבי להשקעות בתחום האנרגיה. המדינה מזמנת הזדמנויות רבות בתחום האנרגיה, המרכזיות שבהן: אנרגיה מתחדשת (ובפרט אנרגיה סולרית ואנרגית רוח), שמשכה את ההשקעות הגבוהות ביותר בעשור האחרון, ואנרגית גז טבעי.
בהקשר הראשון, רומניה אף מתהדרת בפארק הרוח הגדול ביותר לחופי אירופה אשר נמצא במחוז דוברוגאה (Dobrogea). בהקשר השני, נזכיר כי רומניה היא יצרנית הגז הטבעי הגדולה ביותר במרכז אירופה ובמזרחה. ייצור הגז במדינה נשלט בידי שני שחקנים מרכזיים, Romgaz ו- OMV Petrom, החולשים על כ- 95% מסך ייצור הגז במדינה (5% הנוספים מתחלקים בין חברות עצמאיות קטנות). יצוין כי הביקוש לגז טבעי ברומניה נשאר יציב יחסית בשנים האחרונות ולכן כל ירידה בייצור המקומי חייבת להיות מפוצה בדמות עלייה ביבוא הגז לרומניה.
גם כאן, לקורונה נודעות השלכות מסוימות בזירת הרכש וההפרטה. אולם, נראה כי דלת הכניסה לטכנולוגיות ישראליות בתחומים אלה מוסיפה להיות פתוחה. אנו מזמינים יצואניות ישראליות עם פתרונות הרלוונטיים לתחומים אלה לפנות אלינו למשלחת הכלכלית כדי לבחון את ההזדמנויות המסחריות הנקודתיות הקיימות כעת ברומניה.
כאמור, הפוסט הבא בסדרה ייוחד לאפשרויות המימון המגוונות מאוד העומדות לרשות רומניה בעת הנוכחית, לרבות בתחום האנרגיה.
הפוסט נכתב בשיתוף עם אופרי הדר, מתמחה בדסק אירופה, מנהל סחר חוץ, משרד הכלכלה והתעשייה.