נדמה שלמרות קרבתה הגיאוגרפית של רוסיה לסין, וירוס הקורונה הפך לנושא החם כאן באיחור מה, ורק לקראת סוף מרץ החלו דיווחים על מספר נדבקים גבוה, נסגרו הגבולות ורוב המחוזות ברוסיה הודיעו על מגבלות תנועה בדמות סגר.
סגן ראש הממשלה, אנדריי בלוסוב, מנהל את הטיפול במשבר הכלכלי ברוסיה (וזאת לאחר שבסוף אפריל הודיע ראש הממשלה שהוא נדבק בנגיף בעצמו), וראש עיריית מוסקבה, סרגיי סוביאנין, עומד בראש מטה המאבק בקורונה. בנוסף לשני אלה, לכל מושל יש את המנדט לקבל החלטות בשטח לגבי המחוז עליו הוא אמון בהתאם לנתוני הבריאות והכלכלה באזור.
זה בעצם מצביע על ניסיון לצעוד בין הטיפות (מה שגם מתאים למזג האויר בתקופה זו). מצד אחד המדינה נמצאת בשיא (או אולי טיפונת אחרי) התחלואה עם קרוב ל-300,000 נדבקים מאז תחילת המגפה, כמחציתם במוסקבה ובין 8,500-10,000 נדבקים חדשים מדי יום. מצד שני המצב הכלכלי מדרבן את החזרת השוק לשגרה. לכן בעצם ברמה הפדראלית יכול הנשיא להכריז על סיום “אי העבודה” ולהצטייר כמי שתומך בפתיחת השוק בעוד ברמה המחוזית, המושלים מאריכים את הסגר.
ככל שהסגר מתמשך, כך המשק נפגע. גם כאן מתרבים הדיווחים על אחוזי האבטלה העולים. הנפגעים העיקריים, כידוע, הם בעלי ומועסקי ענף נותני השירותים (תעופה, תיירות, מסעדות ובידור) שהפסיקו לעבוד כמעט לחלוטין בחודשים האחרונים וככל הנראה הולכים לספוג את המכה הכלכלית גם בהמשך, לאור החשש של מקבלי השירות (תיירים או בליינים), שיוותרו על היציאה הקרובה מחוץ לביתם וגם אם יחליטו לצאת, ייתכן ויפזרו הרבה פחות כסף עקב אי הוודאות הכלכלית. דבר זה משפיע בעיקר על הערים הגדולות ובראשן מוסקבה וסנט פטרסבורג.
אספקט נוסף שכבר הוזכר בפוסט קודם, הוא צניחה במחירי הנפט העולמיים. אז אמנם נחתם הסכם OPEC חדש, הצהרות חיוביות מלאות בכוונות טובות נזרקו לאוויר, אך הדבר לא ישנה באופן משמעותי את העובדה שהעולם, באופן אובייקטיבי, משתמש הרבה פחות בדלק: כשהביקוש יורד, המחיר יורד.
רוסיה ניצבת בימים אלה באחד המשברים הכלכליים הגדולים ביותר שחוותה מאז ומעולם, בוודאי מאז התפרקות ברית המועצות בתחילת שנות ה-90. ההערכות הן שהתוצר ירד ב-5% ומספר המובטלים יעלה מ-2.5 מיליון לכ-8 מיליון עד סוף השנה.
עם זאת, בכל משבר יש הזדמנות:
א’. מתקיימים הרבה ארועים און ליין, יש גישה ואפשרות להיפגש עם גורמים ברוסיה בהשקעת משאבים מינימאלית.
ב’. לטכנולוגיות רפואיות רלונטיות.
ג’. לטכנולוגיות שמסייעות בהתמודדות עם המשבר במגוון תחומים, Business continuity, e-learning, , ניטור ועוד.
ד’. נכון תמיד – למי שיודע להראות ROI טוב ולהסביר למה השקעה במוצר שלו תשתלם לחברה. בעת משבר מתגבר הצורך שזה יקרה בטווח הקצר-בינוני.
רוסיה מחפשת כעת דרכים חדשות ומקוריות לצאת מהמשבר הכלכלי הצפוי בתקופה הקרובה. מי שישכיל להיכנס כעת, יוכל להפיק אולי לא מעט לימונדה מהלימונים שפזורים ברחבי המדינה.