בריטניה: קורונה, ברקזיט ומה שביניהם

ממשלת בריטניה מקיימת תדרוכים יומיים לאזרחי הממלכה. על פי דיווחים אלה בריטניה נמצאת כעת בשיא התפרצות המגפה. הנתונים מראים התמתנות במגמה וכעת הדאגה היא למנוע “גל שני” של התפרצות. רוב ההערכות הן כי בסופו של דבר בריטניה תהייה המדינה האירופאית שנפגעה הכי קשה מהנגיף. מספר המתים נכון להיום כבר גדול מ-26 אלף ומספר המתים למיליון איש עומד על 384. מקום שישי באירופה. אך יש לזכור כי ההתפרצות בבריטניה החלה מאוחר יותר יחסית.

מסוף מרץ בריטניה נמצאת בהסגר (lock-down). רק חניות מזון, בתי מרקחת ומכבסות רשאיות לפעול. אנשים מתבקשים לעבוד מהבית ככל שניתן ומתבקשים לא להתקהל. משרד האוצר הבריטי פרסם אומנם מספר תוכניות תמיכה בחברות שנפגעו מהמשבר אך תאגידים רבים, כולל בנקים, חברות תעופה ורשתות קמעונאיות הודיעו כבר על פיטורים או פשיטות רגל. בעוד בריטניה טרם פרסמה תכנית יציאה מההסגר (הממשלה צפויה לדון בכך ב-7/5), ההערכות הן כי כלכלת בריטניה צפויה להצטמצם בכ-14% עד סוף השנה. התמודדותה של בריטניה עם ההשלכות הכלכליות של המשבר הרפואי תלויה במידה רבה ביכולת שלה למגר את הנגיף וגם באופן בו מדינות אחרות ייצאו מהמשבר. כעת מוקדם מדי לחזות כיצד זה יראה. אך נראה כי ייקח עוד זמן עד שדברים יתבהרו.

בינתיים, בריטניה לא סוטה ממסלול היציאה מהאיחוד האירופאי בסוף השנה. הסכם המעבר בין בריטניה והאיחוד האירופאי, שנכנס לתוקפו בסוף ינואר, קובע כי על שני הצדדים לסיים את המו”מ על הסכם הקבע עד סוף שנת 2020. למרות הערכות רבות כי מועד זה יידחה לאור משבר הקורונה, ראש ממשלת בריטניה נחוש לקיים את הבטחתו להוציא את בריטניה מהאיחוד האירופאי עד ה-31 בדצמבר, 2020. זאת אף אל מול קולות באיחוד האירופאי הקוראים לבריטניה לשקול דחייה שתאפשר לנהל מו”מ יסודי ועמוק.

אלה ימים של חוסר וודאות עולמי ומדינות רבות מגששות דרכן באפלה. בריטניה לא שונה במובן זה. אך היא מפגינה, פעם נוספת, את יכולת העמידה של אזרחיה אל מול אתגרים גדולים וחוסר וודאות. הציבור בבריטניה שומר על קור רוח, מתגייס ותומך בעובדי שירותי הבריאות. הבריטים ממחישים שוב, כמו פעמים אחרות בהיסטוריה, כי יש להם שפה עליונה נוקשה (stiff upper lip), הם נשארים רגועים וממשיכים הלאה.

צור קשר עם:

יריב בכר

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל