אלא אם ברגע האחרון תתרחש הפתעה מאוד לא צפויה (ויש לומר שעד כה היו לא מעט כאלה) בעוד שלושה ימים, ב-31 ינואר, בריטניה תצא מהאיחוד האירופאי וברקזיט סוף סוף יקרה. לשמחת המצדדים, לאכזבת המתנגדים ורווחת כל אלה שמאסו בתהליך שנמשך כבר מעל ל-3 שנים.
אז מה יקרה ב-1 לפברואר?
בפועל, כלום. בריטניה אומנם תחדל להיות חברה באיחוד באופן רשמי ותאבד את יכולת ההשפעה שלה על קבלת ההחלטות באיחוד. אבל למעשה היא תישאר חלק מהאיחוד ותשמע לנהליו לחוקיו למשך תקופת מעבר שתמשך עד סוף 2020. במהלך תקופה זו בריטניה והאיחוד האירופאי אמורים לקיים משא ומתן אינטנסיבי (יש האומרים קרוב לבלתי אפשרי בלוח זמנים קצר כל כך) על הסכם קבוע, שיסדר את יחסי המסחר, תנועת בני אדם, תעופה וכו’.
ולגבי ישראל?
גם כן, אין שינוי לארוך תקופת המעבר. עד סוף 2020 יחסי המסחר בין ישראל ובריטניה יוסיפו להתקיים במסגרת הסכם האסוציאציה הקיים בין ישראל והאיחוד האירופאי. מרגע שתקופת המעבר תסתיים ובריטניה תחדל להיות חלק מהאיחוד האירופאי באופן מעשי, יכנס לתוקף הסכם אזור סחר חופשי (“הסכם סחר ושותפות”), שחתמו ישראל ובריטניה ב-18 בפברואר 2019.
ההסכם מתבסס על התשתית ההסכמית הקיימת כיום בין ישראל והאיחוד האירופי ומטרתו ליצור ודאות והמשכיות לקהילת העסקים של שתי המדינות, ולהבטיח שהסחר בין הצדדים ימשיך להתקיים באותם תנאים בהם הוא מתקיים כיום תחת ההסכם עם האיחוד האירופי.
לכשתסתיים תקופת המעבר, ובריטניה תפרוש סופית מהאיחוד האירופי, יכנס לתוקפו ההסכם בין ישראל לבריטניה. מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה עוקב אחר ההתפתחויות ומפרסם עדכונים בעמוד זה באופן שוטף. ניתן להתעדכן בדף הייעודי לנושא.