מי שלא רצה אותו כשר חוץ, קיבלו כראש ממשלה

עם 66% מקולות חברי המפלגה השמרנית נבחר היום בוריס ג’ונסון ליושב ראש המפלגה השמרנית ולראש הממשלה מטעמה ומחר ייכנס לתפקיד.

לפני שנה התפטר ג’ונסון, מתומכי הברקזיט הבולטים, מתפקיד שר החוץ בממשלה מיי לאור אי שביעות רצונו מההסכם שקודמתו בתפקיד גיבשה. לאורך כל הדרך (הארוכה והמיוסרת) התנגד ג’ונסון לתנאי ההסכם, שהוא ראה בהם פשרות שיפגעו בבריטניה והעדיף יציאה ללא הסכם אל מול האפשרות של ההסכם אליו הגיעה מיי עם הא”א.

כידוע, לאחר מספר ניסיונות כושלים להעביר בפרלמנט את ההסכם עם הא”א נאלצה מיי להתפטר ובכך החל המרוץ לראשות המפלגה והממשלה, שהסתיים היום בבחירתו של בוריס ג’ונסון, ממבקריה הרמים מתוך ממפלגתה שלה.

מה זה אומר לגבי העתיד? כאמור, הנבואה ניתנה לשוטים. וברקזיט ממחיש לנו כמה האמירה הזו נכונה. עד ה-31 לאוקטובר, מועד היציאה (הנוכחי) של בריטניה מהאיחוד האירופאי, יש לא מעט זמן. מחר ייכנס ג’ונסון לתפקידו ויתחיל במלאכת הרכבת הקבינט. מספר שרים כבר התפטרו, כולל שר החוץ הזוטר, אלן דנקן, ושרת החינוך הזוטר, אן מילטון. מזכיר האוצר, פיליפ המונד, הודיע לפני כמה ימים כי אם ג’ונסון ייבחר הוא יתפטר. בעת כתיבת שורות אלה הוא טרם עשה כן.

אחר כך, יש לראות כיצד יתנהל ראש הממשלה החדש מול האיחוד האירופאי. התנגדותו להסכם הקיים ידועה ונשאלת השאלה אם הוא יצליח להשיג הסכם שלדעתו, ולדעת תומכיו יהיה טוב יותר, ואם לא, אם אכן יממש את איומו לצאת מהאיחוד ללא הסכם. במקביל ג’ונסון צריך לקיים קואליציה במציאות פרלמנטרית לא קלה. ממשלת השמרנים הינה ממשלת מיעוט הנשענת על קואליציה שברירית. ג’ונסון יצטרך למזער את השפעת השינויים בקבינט כדי להמשיך לשמר את הממשלה ולהימנע מפיזור הפרלמנט והליכה לבחירות.

בחירתו של ג’ונסון היא אבן דרך נוספת בתהליך הארוך והמתארך הנקרא ברקזיט, אשר מטלטל את בריטניה. כל ניסיון לצפות כיצד זה יסתיים נועד לכישלון. אך ברור כי בריטניה תצא ממנו שונה מכפי שנכנסה אליו.

צור קשר עם:

יריב בכר

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל