משרד הכלכלה והתעשייה נערך ליום שאחרי פרישת הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי ולשמירה על האינטרסים הישראליים בסחר ובשיתופי הפעולה השונים עם הממלכה המאוחדת.
לצורך זה חתמו הצדדים על “הסכם סחר ושותפות” אשר מסדיר את הסחר ביניהן ביום שאחרי הפרישה.
ההסכם נחתם על ידי שר הכלכלה והתעשייה, מר אלי כהן ומקבילו הבריטי, השר לסחר בינלאומי, ד”ר ליאם פוקס ב-18 בפברואר 2019.
במרץ 2017 הופעל סעיף 50 לאמנת ליסבון אשר התניע את תהליך היציאה בפועל של הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי. לפי הסעיף, היציאה צריכה להתרחש תוך שנתיים מיום הפעלתו.
בחודשים שחלפו מאז, פעלו הבריטים לגיבוש תנאי הפרישה לרבות הסכם מעבר עם האיחוד האירופי שיאפשר לצדדים זמן הסתגלות וזאת על-ידי קביעת תקופת מעבר עד לסוף 2020. נכון להיום, הפרלמנט הבריטי לא אישר את הסכם הפרישה. יחד עם זאת, הפרלמנט הבריטי אישר שבריטניה לא תצא מהאיחוד האירופי ללא הסדר. החלטה זו כפופה לאישור האיחוד האירופי. ככל שיהיו שינויים בנושא משרד הכלכלה והתעשייה יוציא עדכון.
ההסכם מבטיח המשכיות מלאה של התנאים הקיימים תחת הסכם האסוציאציה בין ישראל והאיחוד האירופי ונספחיו, וזאת על ידי העברת הסכם זה להסכם בילטראלי בין ישראל והממלכה המאוחדת תוך הכנסת שינויים מינימליים המתחייבים מהמעבר, ללא שינויים מהותיים בתנאים ובתפקוד ההסכם. כלומר, הסחר בין הצדדים ימשיך להתקיים באותם תנאים בהם הוא מתקיים כיום.
בבואך לברר את תנאי ההסכם יש להסתכל על הסכם האסוציאציה בין ישראל והאיחוד האירופי ביחד עם הסכם הסחר והשותפות בין ישראל והממלכה המאוחדת. הדבר כולל את פרוטוקול כללי מקור ואת הסכם ה-ACAA.
להלן פירוט הנושאים העיקריים בהם נעשו שינויים (מחייבים, כאמור):
- שם ההסכם: במקום “הסכם האסוציאציה, ייקרא הסכם החדש “הסכם סחר ושותפות בין ישראל והממלכה המאוחדת (בריטניה)”.
- הצדדים להסכם: בכל מקום בו רשום האיחוד האירופי יקרא כאילו כתוב הממלכה המאוחדת, לרבות גופים, מוסדות ממשלתיים וועדות ההסכם, בשינויים המחויבים.
- תעודות: תעודות כפי שהן מוכרות בהסכם האסוציאציה בין ישראל והאיחוד האירופי ימשיכו לחול בשינוים המחויבים בלבד.
- גישה חופשית בטובין, לרבות פטור במסגרת מכסות: תנאי הסחר בין הצדדים בטובין ימשיכו לחול באותם תנאים כפי שהם כיום. הצדדים יעניקו פטור במסגרת מכסות באותם המוצרים בהם יש מכסות כיום, בהתאמות הנדרשות.
- מעבר תרופות – יימשך בהתבסס על הסכם ה- ACAA בין ישראל והאיחוד האירופי.
- רכש ממשלתי – הממלכה המאוחדת תכנס כחברה להסכם ה-GPA.
בנוסף, הנספחות הכלכלית באיחוד האירופי הכינה מדריך קצר ואינפורמטיבי על ייצוא כימיקלים לאיחוד האירופי ביום שאחרי הברקזיט – לקריאת המדריך היכנסו לכאן
ככלל, יחסי הסחר בין ישראל והממלכה המאוחדת הוסדרו בהסכם ואמורים להתנהל כפי שהם כיום. אך יתכן ובחודשים הראשונים יעלו בעיות בסחר בין הצדדים.
נא פנו אלינו בכל שאלה ובעיה בהקדם האפשרי במייל: brexit@economy.gov.il
ההסכם יכנס לתוקף רק לאחר שהממלכה המאוחדת תצא סופית מהאיחוד האירופי, משרד הכלכלה והתעשייה יודיע על כך בנפרד.