בתחילת חודש דצמבר, הגיע מנהל מערכות המידע (Chief Information Officer) של ממשלת רומניה, מר כריסטיאן קוקו בליווי צוותו, לביקור עשיר בפגישות עם גורמים ממשלתיים ועסקיים בישראל.
בין היתר, נקבעו פגישות עם ראש מנהל התקשוב הממשלתי, מר יאיר פרנק, מתאם ביטחון סייבר במשרד החוץ, מר עידו מועד וגורמים נוספים ממשרדים ממשלתיים. כמו כן, נקבעו פגישות עם מנכ”ל IBM, חברות סטארט-אפ ישראליות בתחום הסייבר ו-HLS, חברת חשמל, קרנות הון סיכון, סמינר בנושא סייבר במכון היצוא ולסיום, פגישה עם מר בוקי כרמלי, ראש הרשות הלאומית להגנה בסייבר במשרד ראש הממשלה.
ב-2011, יזמה ממשלת רומניה במבצע “אוקטובר האדום” (Red October) – מתקפת סייבר יזומה, לצורך חקירת החולשות של מערכת ההגנה על הסייבר במדינה.
המבצע ותפקוד המערכות השונות האמונות על הגנת הסייבר, נחקרו על ידי שירות המודיעין הרומני, יחד עם מוסדות לאומיים אחרים. החקירה חשפה כי גופי סייבר עוינים מכוונים להשגת גישה לרשתות האסטרטגיות הלאומיות וכן לאיסוף מידע מודיעיני. המדינה אף התמודדה עם התקפות סייבר נגד מוסדות לאומיים ע”י אנונימוס רומניה, שאף הייתה מעורבת בהתקפות סייבר במדינות אחרות באירופה ואמריקה.
כתוצאה מהאמור, בסוף 2014 קודמה הצעת חוק אבטחת סייבר ברומניה. החוק עבר שינויים בהתאם לבית המשפט המנהלי הרומני, אך בימים אלה, החוק ככל הנראה לקראת אישור וצפוי להיכנס לתוקף במחצית הראשונה של 2018.
עם כניסתו של החוק לתוקף, תיווצרנה הזדמנויות רבות לחברות ישראליות בשוק זה ברומניה. מאחר ורומניה סובלת מאיומי סייבר בעיקר בתחום התשתיות הקריטיות ותשתיות אחרות המחוברות לתשתית קריטית, דוגמת: מערכות אנרגיה, בנקאות וביטחון לאומי, החיבור לחברות ישראליות הוא אך הגיוני.
ישראל, המציעה פתרונות טכנולוגיים מובילים ברמה העולמית בתעשיית אבטחת הסייבר, בין היתר לאור המיקוד לייצור פתרונות בתחום זה לשוק הצבאי ולקהילת המודיעין, יכולה להשתלב בשוק הרומני ולהוביל את השדרוג הנ”ל שרומניה מעוניינת בו בכל הנוגע לתשתיות הגנת הסייבר, הגה על תשתיות קריטיות, הערכת איומים והיבטים רבים אחרים בתחום.
המנמ”ר, שהגיע לשבוע וחצי עמוסים בכל מה שיש לישראל להציע בתחום הסייבר והגנה על תשתיות קריטיות, התרשם לטובה מהחברות הישראליות החדשניות והפתרונות שכל אחת מציעה. בשלב זה המנמ”ר בוחן את הטכנולוגיות שראה במסגרת ביקורו ובודק אופציות לשיתוף פעולה עם הגופים השונים, ביניהם, רשות הסייבר הישראלית, חברת החשמל ואוניברסיטת בן גוריון.